Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Herpeszvírus-fertőzések

Vannak, akiknél bizonyos körülmények gyakran a herpes simplex vírus aktivizálódását válthatják ki.

Például az immunrendszer bármely ok miatti meggyengülése (lázas betegségek, stressz, UV-sugárzás), vagy a menses előtti időszak. Ilyenkor a vírus az érzőidegen keresztül ismét a bőr-, illetve nyálkahártya-területre kerül és hasonló, de kisebb intenzitású, kevésbé fájdalmas és kevésbé kiterjedt, csoportos hólyagképződést okoz. Megjelenésüket helyileg égő érzés, viszketés, érzészavar előzheti meg és rendszerint 1–2 hét alatt heg nélkül gyógyul. Egyeseknél életük során csak egy-két alkalommal térnek vissza a tünetek, míg másoknál akár havonta többször is. Férfiaknál a visszaújulások általában gyakoribbak. Általános megfigyelés, hogy az életkor növekedésével a recidívák száma általában csökken.

Szövődményes esetek

A herpesz szerencsére ritkán, de súlyos betegséget is okozhat. Így például a csecsemőkorban zajló tünetes herpeszfertőzés többnyire súlyos lefolyású, ráterjedhet a gyulladás az agyhártyákra is, vírusos agyhártyagyulladást okozva, vagy herpeszszepszis is kialakulhat, amely többnyire halálos betegség.
Atópiás ekcémában szenvedő gyermekek minden fertőzéssel szembeni fogékonysága általában nagyobb, így náluk a recidív (visszaújuló) ajakherpesz is kiterjedt tünetekkel, lázzal járhat.

Fertőző betegség

A tünetes herpesz fertőző betegség. Az ép bőr meglehetősen ellenáll a vírusnak, de a sérült bőrfelszín és a nyálkahártyák jó behatolási kaput jelentenek a kórokozóknak. Látható bőrelváltozások esetén igen nagy a HSV-fertőzés átadásának valószínűsége. Fertőző forrás azonban nemcsak a jellegzetes tüneteket mutató beteg lehet, hanem a tünetmentes vírusürítő is. A vírus ugyanis a fekélyek gyógyulása után közvetlenül még 15–20 napi kimutatható az érintett bőrterületen!
Az is fontos tény, hogy amikor a vírus valamilyen provokáló faktor hatására az érzőidegdúcba aktivizálódva megindul a bőr és nyálkahártyák felé, akkor egyáltalán nem biztos, hogy típusos hólyagos kiütések is keletkeznek, ugyanis ez az immunrendszer aktuális válaszától függ. Tehát az is elképzelhető, hogy a beteg csak a vírusokat üríti! Ha tehát valaki életében egyszer átesett HSV okozta, nemi szerveken vagy arcon-szájon jelentkező tüneteken, az bármikor vírusürítővé válhat!
A beteg ezenkívül magát is fertőzheti, a vírust kezével más bőrterületre átviheti.

A kezelés lehetőségei

Olyan terápia, amely a vírust egyszer és mindenkorra eltávolítaná a szervezetből, nincs. A betegség 1–3 hét alatt spontán gyógyul, így az egyébként egészséges egyénnél nem feltétlenül szükséges gyógyszeres kezelés. A vírusellenes gyógyszerek azonban a gyógyulási időt felére-harmadára képesek csökkenteni, illetve a tünetmentes vírusürítés szakát is lerövidítik. A túl gyakran ismétlődő tünetek azonban jelentősen befolyásolhatják az érintettek életminőségét, a nemi szervi tünetek pedig jelentős pszichés terhet is jelentenek. Ilyen esetekben az alacsony dózisú folyamatos (6–12 hónapig tartó) gyógyszerszedés eredményes lehet.
Mindezeken túl rendkívül fontos a HSV–2-vel fertőzött nők rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálata a méhnyakrák megelőzése szempontjából. Bár a HSV önmagában nem okoz daganatot, de elősegíti a „fő bűnös" a HPV (humán papilloma vírus) daganatkeltő hatását.

Dr. Györe Márta bőrgyógyász-kozmetológus főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael megelőző csapást mérne Iránra

Izrael azt fontolgatja, hogy megelőző csapást mér az iráni atomlétesítményekre. A hírt, mely szerint… Tovább olvasom