Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Hét természeti csoda

Magyarország - Az elmúlt hónapokban bemutatott harminc természeti csoda közül a nézők szavazatai alapján a Füzéri vár, a Hévízi-tó, Ipolytarnóc, a Kardoskúti Fehértó, a Kerecsensólyom, az Őrség és a Parlagi sas kapta a Magyarország természeti csodája kitűntető címet. Nézegessen sasokat: galéria.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az Magyar Televízió 2008. február elején indított közös programot azzal a felhívással, hogy a világ 7 csodájának mintájára szavazzuk meg Magyarország 7 természeti csodáját is. A KvVM természetvédelmi szakemberei összeállítottak egy harmincas listát, amelyen a Dunakanyartól a tiszavirágzásig számos ritka természeti jelenség, geológiai csoda, védett növény- vagy állatfaj, illetve élőhely és tájkép szerepelt.

Parlagi sas
Parlagi sas

Az ország harminc kiemelkedő természeti értékéről egyperces kampányfilmek készültek, amelyeket február 3-tól április 12-ig folyamatosan vetített az m2 csatorna Zöld 7-es címmel. Két hónap alatt összesen négyszázszor lehetett látni a harminc kisfilmet az ismétlésekkel együtt, és ez idő alatt folyamatosan szavazhattak a nézők sms-ben, az MTV honlapján, valamint a nemzeti parkok és a Természetvédelem honlapján lévő linkeken keresztül is.

A hét
Füzéri vár
Hévízi-tó

Ipolytarnóc
Kardoskúti Fehértó

Kerecsensólyom
Őrség
Parlagi sasFodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter az eredményhirdetésen gratulált a díjazottaknak és kiemelte, hogy a most lezárult program is bebizonyította, hogy az emberek gondolkodásában a környezettudatos szemlélet egyre meghatározóbbá válik.
Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület fogadóépületében rendezett Föld Napja ünnepség keretében rendezett díjkiosztón a győzteseknek gratulált még Kósa Somogyi György, az m2 programigazgatója, az elismerő okleveleket Haraszthy László, a KvVM természet- és környezetmegőrzési szakállamtitkára adta át a nyertes természeti értékek képviselőinek. A győztesek legfőbb jutalma az elismerés, amit a KvVM és az m2 tolmácsol a szavazók, a társadalom nevében.

Sasok

A harmincas listán jelölt természeti értékek
Abaligeti-barlang, Ártéri erdők, Bánáti bazsarózsa, Baradla-barlang, Bazaltorgonák, Bükk-fennsík, Dunakanyar, Fertő-tó, Fülöpházi futóhomok-buckák, Füzéri Várhegy, Hegyestű, Hévízi-tó, Hortobágyi puszta, Ipolytarnóci leletek, Káli-medence kőtengerei, Kardoskúti Fehértó, Kerecsensólyom, Őrségi táj, Pálvölgyi-barlang, Parlagi sas, Pilisi len, Rákosi vipera, Rám-szakadék, Szalajka-völgy, Fátyol vízesés, Tapolcai tavas-barlang, Tihanyi látkép, Tiszai holtágak, Tiszavirágzás, Túzok, Vértesi táj.

Olvasóink írták

  • 3. Kért Elek 2008. április 23. 06:36
    „Kerecsensólyomról ( TURUL ) nem azt mondták nagyaink,hogy nemzet ellenes jelkép??”
  • 2. maci52 2008. április 22. 17:07
    „Ami kimaradt:Gyurcsány,Lendvai,Ujhelyi,Botka,Szekeres,Veress,Szili.!”
  • 1. ződ 2008. április 22. 14:12
    „hajrá sasok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven betörést ismert be egy szentendrei férfi

Ötven betörést ismert be a rendőröknek egy szentendrei férfi, miután utolsó akcióját követően maga… Tovább olvasom