Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Hétfőn a magyar írásbelikkel kezdődnek a vizsgák

Budapest - Hétfő reggel a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel megkezdődik a 2010/2011-es tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka.

A matúrát az idén is rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett szervezik.

Az Oktatási Hivatal közlése szerint magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból középszinten 1192 helyszínen 90 ezer 275 diák, emelt szinten 34 helyszínen 1292 tanuló tesz érettségi vizsgát. Magyar mint idegen nyelvből középszinten 60 helyszínen 119 diák érettségizik. Magyar mint idegen nyelv vizsgatárgyból az idén nem lehet emelt szinten érettségi vizsgát tenni. A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelije 240 percig tart.

A vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük: a szövegértési feladatlapra 60 perc, a szövegalkotási feladatlapra pedig 180 perc áll a rendelkezésükre. A diákok először a szövegértési feladatlapot oldják meg, csak ennek összegyűjtése után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését. A vizsgázók a szövegértési feladatlapon belül a rendelkezésére álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete.

A feladatok megoldása többnyire a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. Szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. A diákok által választott feladat megoldásának elvárható terjedelme 500-1500 szó. A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. Az érettségizők a rendelkezésére álló időt itt is tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik.

A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőlegesen 40-60 százalék. A három szövegalkotási feladat különböző témáról, adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő. Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik. A magyar mint idegen nyelv vizsgatárgy írásbeli érettségi vizsgája négy elkülönülő részből áll: a diákok az Olvasott szöveg értése, a Nyelvhelyesség, a Hallott szöveg értése és az Íráskészség című rész feladatsorait oldják meg.

A középszintű írásbeli vizsga teljes időtartama 180 perc, az emelt szintűé 240 perc. Mindkét szinten a feladatok javítása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik. Az érettségiket az idén is rendkívül szigorú biztonsági intézkedések kísérik, hogy a tételek ne szivároghassanak ki. A tételsorokat csak nagyon kevesen ismerik: a bizottság tagjai, továbbá azok, akik ezeket összeállították, illetve átadják a nyomdának.

Az írásbelik kedd reggel a matematika vizsgákkal folytatódnak. Szerdán történelemből, csütörtökön angol, pénteken pedig német nyelvből vizsgáznak a tanulók. A diákok választása alapján ebben a vizsgaidőszakban 192 tárgyból lesz középszintű és 57 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga. Az érettségizők közül 92 ezer 200 diák az idei tanévben fejezi be a középiskolai tanulmányait. A vizsgák 3723 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlanak majd. A vizsgázók száma 3100-zal több a tavalyinál. A növekedés a leginkább az ismétlővizsgát tevő, már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők, valamint a szintemelő vizsgára jelentkezők és az előre hozott vizsgákat tevő tanulók nagyobb számából adódik.

Az írásbeli vizsgák május 2-tól május 23-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 2-án kezdődnek és június 8-án zárulnak, a középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 14-től 28-ig tart. A diákok együttesen majdnem 485 ezer vizsgát tesznek le, ezek közül mintegy 31 ezer emelt szintű, 454 ezer pedig középszintű vizsga. Az emelt szintű vizsgák száma a tavalyihoz képest 14 százalékkal, négyezerrel nőtt.

Olvasóink írták

 • 5. Kaccat 2011. május 02. 08:36
  „Őszintenő: ha esetleg mostanában is figyelnék, hogy milyen szakmában van hiány, és túlképzettség és ezek alapján vennék fel a diákokat, akkor - egyrészt lenne értéke a diplomának, másrészt nem lenne 5x annyi tanár pl, vagy orvos, mint amire igény van... - nem elhanyagolhatóan pedig az itt súlyos pénzekért kiképzett orvosok nem külföldön hasznosítanák a tudásukat - és most ide ne keverjük bele a siránkozást a szegény alulfizetett szakemberekkel.

  arról nem beszélve, hogy már közepes átlaggal bekerülnek egyetemre, gyakorlatilag ha bemegy egy traktor, az is diplomával jön ki... akkor is, ha 10 évig tart. Ritka nagy baromság ez a mostani rendszer.”
 • 4. Öszintenő 2011. május 02. 06:40
  „Amikor én érettségiztem, nagyon kevesen választották az emeltszintűt,pedig ha előre tudtuk volna, hogy a feladatok annyival nem nehezebbek.S hogy egy emeltszintű 3 as kb annyit ért,mint egy középszintű 5-ös....
  Ez az érettségi csak pont az i.-re.
  Ha tovább is tanulnak kevesen tudnak a szakmájukban elhelyezkedni. Talán ha lenne egy pozitívabb jövőkép, többen választanák az emeltszintűt.”
 • 3. palimadar 2011. május 01. 18:43
  „"Tehát alig több, mint 1% tesz emelt szintűt? Nem csoda, hogy kötelezővé akarják tenni..."

  Magyarból...
  Ennek oka részben a feladatsor nehézsége, részben pedig az, hogy a felvételi szempontjából taktikai kérdés a közép vagy emelt.”
 • 2. queenmargareth 2011. május 01. 18:34
  „Mert olyan mocskosul nehéz dolgokat kérnek!És látják, hogy sok végzett fiatal semmire sem megy már diplomával sem.
  Nagyon nehéz a helyzetük, nem irigylem őket, mert, ha ilyet kapnak:írd le Széll Kálmán tetteit, elgondolásait, akkor cseszhetik..”
 • 1. Tommyst 2011. május 01. 14:47
  „Nekem ez bántja a szememet...

  emelt szinten 34 helyszínen 1292 tanuló tesz érettségi vizsgát.

  Tehát alig több, mint 1% tesz emelt szintűt? Nem csoda, hogy kötelezővé akarják tenni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhőszakadás miatt sár öntött el zalai településeket - galéria

Felhőszakadás miatt a domboldalakról lezúduló sárfolyam öntött el két települést Zala megyében. Tovább olvasom