Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Hétfőn árverezik el a magyar szén-dioxid kvótát

A magyar állam hétfői szén-dioxid aukcióján tonnánként 6,40 euró „kikiáltási ártól" lehet kvótát vásárolni, amelyekért a központi költségvetés legkevesebb 768 millió euró bevételhez juthat.
A Pénzügyminisztérium (PM) 1,2 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő kibocsátási egységet kínál értékesítésre aukció keretében az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerében (ETS).

Legkevesebb ezer darab kibocsátási egységet lehet vásárolni azzal a feltétellel, hogy az ár legfeljebb 90 eurócenttel lehet alacsonyabb az éppen aktuális jövő év decemberi határidős árfolyamnál. Pénteken ez a lejárat 7,30 eurón zárt, így alakult ki a 6,40 eurós minimum ajánlati ár.

Az ügyletet a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Zrt. bonyolítja le a cég által üzemeltetett, közép-kelet-európai szén-dioxid-tőzsdéjén, az euets.com-on. Szabó Gergely, a Vertis elemzője elmondta, hogy várakozása szerint az aukción 60 regisztrált tagjuk közül 20-30-an tesznek majd ajánlatot. Az ETS-ben érintett áramtermelő vállalatok és a „karbonpiac" legaktívabb kereskedőházai jelezték vásárlási szándékukat – tette hozzá.

A hétfőn 10 órakor kezdődő aukció egy órán át tart majd, amelyet követően a PM-nek ugyancsak egy órája lesz elfogadni vagy elutasítani az ajánlatokat. Amennyiben maradnak még eladatlan kibocsátási egységek, úgy azokat az állam egy héttel később egy másik aukció alkalmával értékesíti.

A szén-dioxid árfolyama az Európai Unió „klímatőzsdéin" az eddigi legalacsonyabb szinten mozgott az elmúlt héten. Az azonnali tranzakciók piacán az árfolyam egységenként 7 euró alá ment, holott a szén-dioxid értéke tavaly majdnem 30 euróig is felkúszott. A szakértők az árak további esésére számítanak, mert túlkínálat van a piacon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FC Fehérvár

3 (2) FC Sopron 1 (0)

Székesfehérvár, Borsodi Liga-mérkőzés, 1500 néző. V.: … Tovább olvasom