Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Hétfőn elbontják a Kossuth téri kordont

Hétfőn elbontják a Kossuth téri kordont - jelentette be péntek délelőtti sajtótájékoztatóján Bene László országos rendőrfőkapitány.
"Ezekben a napokban, tehát hétfőig egy kockázatelemzést végzünk és szándékaink szerint a hétfői napon a Kossuth téri kordont lebontjuk" - mondta a főkapitány.

A rendőrség tavaly október 20-án építette fel a kordont az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készülve, majd a folyamatos rendbontások miatt később kettős kordont építettek ki a Kossuth tér körül.

A kordon törvényességét a Fidesz és civil szervezetek is többször megkérdőjelezték, a legnagyobb ellenzéki párt frakciója február 2-án, egy általuk "polgári engedetlenség"-nek nevezett akció keretében egy részét el is bontotta. A rendőrség azonban rövid időn belül helyreállította.

A rendőrség és a nemzetbiztonsági kabinet amellett érvelt, hogy a Kossuth teret érintő biztonsági intézkedéseknek legalább március 15-éig fenn kell maradniuk, mert hiteles információik vannak arról, hogy szélsőséges csoportok összehangolt tervekkel "erőszakos cselekedeteket készítenek elő"; akcióik fő célja a Kossuth tér megszerzése.

Ezt követően Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese február 19-én határozatot hozott arról, hogy indokoltnak tartja a Kossuth téri kordon kihelyezési indokainak felülvizsgálatát és egyúttal utasította Gergényi Péter budapesti főkapitányt, hogy a kordon fenntartását határozott időben állapítsa meg.

A döntés előzménye, hogy Szerdahelyi Szabolcs, a Deport ,56 elnöke november 24-én rendezvényt jelentett be a Kossuth térre, amelyet a Budapesti Rendőrfőkapitányság elutasított, mert korábban, október 23-án a személy- és létesítményvédelem miatt előbb határozott, majd határozatlan időre műveleti területté nyilvánított.

Lendvai Idikó, az MSZP frakcióvezetője a kordonbontással kapcsolatban azt mondta: eddig sem a kormány vagy a kormánypárti politikusok féltek, a törvényhozás színhelyét féltették. Rogán Antal azt hangsúlyozta: örül a rendőrség döntésének, mert a Kossuth tér az embereké és mindig nyitottnak kell lennie. Az V. kerületi polgármester reményét fejezte ki, hogy a nyugalom és nem a békétlenség költözik vissza a térre.

A határozat ellen Szerdahelyi Szabolcs panaszt tett, amit a BRFK elbírált és alaptalanként elutasított.Szerdahelyi ezt követően ellenpanasszal élt az Országos Rendőrfőkapitányságon, és kérte a Kossuth tér lezárásáról szóló intézkedés megváltoztatását, illetve megsemmisítését.

Februárban az Országos Rendőrfőkapitányság szóvivője, Garamvölgyi László az országos rendőrfőkapitány-helyettes határozata kapcsán azt mondta: a Kossuth téri kordont március 31-én 24 óráig tartják fenn.

A rendőrség összesen 56 embert állított elő a március 15-i rendezvényekről - közölte Bene László országos rendőrfőkapitány pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a rendezvények rendőri biztosítása során ötvenhat embert állítottak elő, ebből bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt tizenkettőt. Őket hivatalos személy elleni erőszakkal, garázdasággal, lőfegyverrel visszaéléssel rongálással gyanúsítják, egyiküket már az MTV-székháznál történtek óta körözték.

Negyvenkét emberrel szemben indult szabálysértési eljárás, harmincnégy esetben a nemrég életbe lépett, a rendőri felszólításnak ellenszegülés tényállása miatt.

A főkapitány megjegyezte: ezen az alapon mindenkit elő lehetett volna állítani, de arra kaptak utasítást a rendőrök, hogy elsősorban azokkal szemben alkalmazzák, akik szemmel láthatóan "a rendzavarás meghatározó figurái".

Az előállítottak közül két embert vettek őrizetbe, a rendőrség ugyanis felülvizsgálta korábbi gyakorlatát.

A BRFK-nak öt szolgálati járműve sérült meg, és a rendőrök vesztettek felszerelést is.

A rendőri állományból heten sérültek meg: hatan könnyebben, őket a helyszínen ellátták a szanitécek. Egy rendőrt súlyos sérülése miatt kórházba kellett szállítani, de ellátása után ő is visszatért a rendőri kötelékbe.

Egy civil is megsérült, őt - állítása szerint - egy rendőr tonfával fejbevágta. Az eset kivizsgálását megkezdték, a rendőrt beazonosították, mivel egy civil felírta az azonosítószámát. Bene László közlése szerint egyelőre nem tud részletekről beszámolni, mert "bonyolultabb a kérdés, mint amilyennek látszott". A tábornok köszönetet mondott a határőrségnek, amiért 356 határőrrel pótolták a vidékről elvont állományt és biztosították a közterületi jelenlétet.

hirado.hu/Független Hírügynökség/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét bevált

a vámudvaros trükk

A pénzügyőrség által lefoglalt mqszaki cikkeket kedvező áron kínálva csalt ki összesen… Tovább olvasom