Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Hétfőn indul a túlsúlyos kamionok kiszűrése

Közös közúti ellenőrzéseket tart szeptember 1-től a Vám és Pénzügyőrség, valamint a Magyar Közút Kht. A cél, hogy kiszűrjék a nehéz és túlsúlyos teherautókat, amelyek az utakon a károk 40 százalékát okozzák a burkolatban.
Hétfőtől fokozottan ellenőrzik a nemzetközi forgalomban résztvevő tehergépjárműveket, és a vizsgálatok kiegészülnek a tengelysúly mérésével. A razziát az indokolja, hogy a 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton a burkolati károk 40 százalékáért nehéz és túlsúlyos járművek tehetők felelőssé. A két szervezet azzal számol, hogy a közös fellépés hatására az ilyen járművek arányát a mostani 2,5 százalékról 1 százalékra tudják visszaszorítani. Az útvonalengedély nélkül közlekedő túlsúlyos járművek üzemben tartói 300 ezer forint közigazgatási bírságot kaphatnak - mondta a Független Hírügynökségnek Sipos Jenő, a Vám-és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

Az ellenőrzések első szakaszában az Európai Unió és a schengeni övezet külső határain kilépő nehézjárműveket szűrik ki a szakemberek. Később, a második körben a schengeni övezet belső határa közelében lévő mérőhelyekkel bővül az ellenőrzőpontok száma. Ennek feltétele, hogy a mérőállomásokat nagysebességű, burkolatba épített tengelysúly mérő detektorokkal szereljék fel. Ezek beszerzésére a Magyar Közút Kht. nyílt közbeszerzési pályázatot ír ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soltész: Gyurcsány és pereputtya szedje a sátorfáját

A Fidesz -KDNP többszörösön elutasítja azt a javaslatot, amely a Népszabadság értesülése szerint… Tovább olvasom