Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Hétfőn szavaz a parlament az új áfatörvényről

Teljesen új törvényt alkot az Országgyűlés az általános forgalmi adóról (áfa), ha a képviselők megszavazzák a javaslatot hétfőn. A Pénzügyminisztérium lényegében ezzel fejezi be az uniós jogharmonizációt az áfa terén.
Az új törvény megalkotását indokolta az is, hogy a régi áfatörvény számtalan módosítása miatt romlott az adózási morál - olvasható a törvényjavaslat indokolásában.

Az új törvényben megalkotják azokat a fogalmakat, amelyek az unión belüli gazdasági tevékenység során nélkülözhetetlenek az áfa bevallásához, megfizetéséhez és visszaigényléséhez. Ilyen szabálycsoport például az, amelyben meghatározzák a termék, szolgáltatás teljesítésének helyét. Ugyancsak a közösségi joggal összhangban sorolja fel a törvényjavaslat az áfamentesség eseteit.

A kormány eredetileg minden építési telekre szerette volna kiterjeszteni az áfát. A meglehetős felzúdulás miatt ezt enyhítették: csak akkor kell áfát fizetni, ha sorozatjelleggel értékesítenek építési telket, vagy két évnél nem régebbi beépített ingatlant.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 százalékkal fizethetnek többet a nagy áramfogyasztók

Reális lehet a 40 százalékos áramáremelés a jövő évtől a nagyfogyasztóknál - mondta a gazdasági… Tovább olvasom