Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Hétfőn véget ér a politikai nyugdíjháború

A Parlament várhatóan a nyugdíjjal kapcsolatos három javaslatról szavaz. Ezek közé tartozik a nők negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetősége.
Hétfőn több törvényjavaslatról is zárószavazás lesz. Ezek közé tartozik a nők negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét biztosító indítvány és a miniszterelnök által is jegyzett, a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozat. Utóbbiról akkor lehet zárószavazást tartani, ha a parlament nem fogad el a törvényjavaslathoz benyújtott egyetlen módosító indítvány sem. Erre minden esély megvan, mert az előterjesztők ezek egyikét sem támogatják. A politikai nyilatkozat elfogadáshoz kétharmados parlamenti többség kell.

Az Országgyűlés megtárgyalja és dönt a Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke által kezdeményezett országos népi kezdeményezésről, amely a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre emelésének újratárgyalását kéri. Erre azért kerülhet sor, mert a kezdeményezők összegyűjtötték a szükséges ötvenezer aláírást.

Ezekkel a döntésekkel várhatóan pont kerül az összes - nyugdíjakat érintő - vitára, törvényjavaslatra. Egyelőre. A parlament korábbi határozatát, melyben a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság eltörléséről döntöttek, többen az Alkotmánybíróság előtt támadták meg. Várhatóan a miniszterelnök politikai nyilatkozattervezete is a taláros testület elé kerül. Így hamarosan újra a politika és a közélet napirendjén szerepel majd számos, nyugdíjat, nyugdíjasokat érintő ügy.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2010. december 19. 16:22
  „Lefagyott.”
 • 3. deszkás 2010. december 19. 14:00
  „ACHILLEUS! Azért van pofa bőven.De neked is felteszem a kérdést utalva az utolsó bejegyzésed utolsó sorára:mennyi ember is halt éhen és fagyott meg eddig? Szám szerint! Ha tudod és nem szégyenled leirni. De ha nem tudod vagy szégyenled akkor hallgass!”
 • 2. achilleus 2010. december 19. 10:20
  „(...) kényszeríthetünk-e egy "frissen végzett" fejőnőt arra, hogy az addig állami gazdaságban hizlalt teheneit ezentúl a számára teljesen ismeretlen "Huncut Ica állatfarm" menedzsmentje gondozza, hátha ott majd többet tejelnek. Jegyezzük meg: a hátha itt azt jelenti, hogy ha az állatfarm csődbe megy, akkor a végeredmény egy "szevasztok". Az állam viszont nem hagyhatja éhen halni a polgárait. (Mert elméletileg erről is szól a történet.)”
 • 1. achilleus 2010. december 19. 10:18
  „Az önkéntes (!!!) biztosító pénztárakat tömörítő Magyar Pénztárszövetség számításai szerint a magán-nyugdíjpénzári rendszer fenntartása 3500 milliárd forintjába került a magyar államnak az elmúlt 12 évben. Az érdekképviselet elnöke - Czöndör Gyula - arra emlékeztet, évről évre a költségvetés pótolta ki azt az összeget, amelyet a munkavállalók az állami nyugdíjalap helyett a magánkasszáknak utaltak. Czöndör Gyula egyébként a pénztárszövetség mellett az MSZP társadalompolitikai tagozatának is elnöke. Czöndör Gyula azt mondta: "1996-97-ben, amikor ez a rendszer létrejött, mindenféle szakmai megalapozást nélkülözött, és kifejezetten politikai döntést hozott az akkori kormányzat és az akkori parlament".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetésre számíthat, aki engedély nélkül korcsolyázik

Senki ne menjen a jégre! Erre figyelmeztetnek a szakemberek a Balatonnál, a Holt-Tiszánál és a… Tovább olvasom