Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Hétfőtől két hétig ismét határellenőrzés

A közelgő labdarúgó Európa-bajnokság miatt várhatóan hétfőtől ideiglenesen ismét forgalom-ellenőrzésekre kell készülni a magyar határon a közúti, a légi, a vasúti és a hajóközlekedésben egyaránt.
Az ellenőrzéseket osztrák rendőrök végzik, a magyarok abban segítenek, hogy az autósforgalomban ne legyen fennakadás és elkerüljék a dugókat.

A közös osztrák-svájci rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra több százezer nézőt várnak június 6-a és 29-e között. Az előrejelzések szerint Magyarországon jelentős mennyiségű szurkoló utazik majd át szervezetten vagy egyénileg nem uniós országokból is. Emiatt várhatóan hétfőtől két hétre ideiglenesen újra visszaállítják a határellenőrzéseket a közúti, a légi, a vasúti és a hajóközlekedésben is. Ez nem jelenti azt, hogy a január 1-jei, schengeni határnyitás előtti állapotokra kellene készülni. Az osztrák rendőrök nem mindig, és nem minden átkelőnél ellenőrzik az utasokat, hanem ciklikusan, mindig máshol. Ennek a helyéről és időpontjáról az osztrák rendőrség dönt, de mindig előre tájékoztatják az utazókat- mondta el Bubán László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) alezredese.

Határellenőrzést csak az osztrákok végeznek, a magyar rendőrök abban segítenek, hogy a határátkelőkön ne alakuljanak ki kilométeres sorok. Folyamatos kapcsolatban lesznek az Állami Autópálya Kezelő munkatársaival, és a tőlük kapott információk alapján más átkelőkhöz irányítják majd a tömegével érkező járműveket, hogy megelőzzék vagy mérsékeljék a dugókat. Emellett az autópálya átkelőhelynél a jelenlegi két sáv helyett az Európa-bajnokság idején négy sávon lehet majd átkelni.

Az osztrák rendőrség a stadionok és azok környékének védelmére is felkészül. A szabadtéri kivetítőknél ugyanolyan szigorú szabályok lesznek, mint a létesítményeken belül. Senki nem tarthat magánál szúró, vágó vagy más, támadásra alkalmas eszközöket, és a sportesemény alatt rendszeresek lesznek a rendőri ellenőrzések. Bubán László hozzátette: ebben a munkában egyelőre az ORFK egyetlen munkatársa vesz részt, ő tartja a kapcsolatot az osztrák kollégákkal. Ha pedig szükség lenne rájuk, akkor egy 15 fős kontingenst bármikor Ausztriába küldenek segíteni.

Olvasóink írták

  • 3. Tomi01 2008. június 01. 11:59
    „Jockey hol értesítik az utazókat hogy melyik átkelőn lesz ellenőrzés? Teljesen egyet értek veled.”
  • 2. Jockey 2008. május 31. 12:49
    „Igazából nem értem, miért van erre szükség. A cikk szerint nem mindenhol lesz egyszerre ellenőrzés, hanem ciklikusan hol itt hol ott, a helyszínről pedig előre értesítik az utazóközönséget. Ezek szerint ha valakinek vaj van a fején, akkor a tájékoztatás alapján megtudja, hogy éppen hol van ellenőrzés, a másik helyen pedig - ahol nincs - behalad. Ettől kezdeve értelmetlen az egész. Ha meg Oszama terroritáira vadásznak, akkor még nevetséges is, mert ha azok oda akarnak menni, akkor már most ott vannak.”
  • 1. 4 2008. május 30. 16:29
    „Nem lepődnék meg, ha kéthét után is megmaradna az ellenőrzés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Objektív felelősség: 680 millió forintnyi bírság

Kevesebb, mint egy hónap alatt 18 ezer büntetésről szóló határozatot postázott a rendőrség.… Tovább olvasom