Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Hétpontos Gyurcsány-javaslat az OÉT ülésén

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a munkáltatói és a munkavállalói oldalnak nem elég csak véleményt mondania ezekről a pontokról.
A miniszterelnök egy négy plusz három pontos javaslatot ismertetett az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén, amelyből a kormányfő szerint négyben még pénteken meg is kellene állapodniuk, mint a nemzeti megállapodás alapkövei.

Gyurcsány Ferenc arra kérte a munkáltatói és a munkavállalói oldal képviselőt, hogy még pénteken állapodjanak meg a következő négy pontban: csak olyan javaslatokat tesznek, amelyek egyszerre válságkezelő és gazdaságélénkítő javaslatok; nem tesznek olyan javaslatot, amelyek súlyosbítják a mostani válságot; nem kezelnek válságot hitelből ( illetve államháztartási hiányból); valamint minden adócsökkentési javaslat mellé odateszik a kiadáscsökkentési oldalt is.

A másik három pont szerint: csökkenteni kell az állami kiadásokat a lehető legnagyobb mértékben úgy, hogy az ne veszélyeztesse a szociális és társadalmi biztonságot; csökkenteni kell a munkabérek terhét; valamint a szociális és jóléti rendszert úgy kell átalakítani, hogy alapvetően növekedjék a munkavégzésre ösztönző hatása és csökkenjen az inaktivitásra ösztönző hatása.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a munkáltatói és a munkavállalói oldalnak nem elég csak véleményt mondania ezekről a pontokról és a kormány javaslatairól, hanem lépéseket kell tenniük egymás felé a megállapodás érdekében.

A miniszterelnök szerint az első négy pont meghatározná a válságkezelés sarokpontjait, amelyekről ezután nem lenne szabad folytatni a vitát, míg a másik három pontban érdemben tovább kell folytatni a vitát, de rugalmasan és a megállapodásra törekedve.

Reagálások munkavállalói oldalról

Gaskó István a LIGA Szakszervezetek elnöke kifejtette: a miniszterelnöknek az OÉT-ülés elején ismertetett négy pontja önmagában támogatható, azonban a szakszervezetek inkább érdemi kérdésekről tárgyalnának. Gaskó a kormányfő hétfőn bemutatott válságkezelő intézkedéseivel kapcsolatban élesen bírálta a természetbeni juttatások adómentességének eltörlését, a szociálpolitikai támogatások durva szigorítását és a nyugdíjrendszer tervezett átalakításait. Emellett a LIGA vezetője elmondta: az egykulcsos személyi jövedelemadó felé közelítés a szakszervezet számára elfogadhatatlan.

Gaskó hozzátette: a kormány javaslataiból nem lesz nemzeti megállapodás, mert "a kormány sokat markol és keveset fog". LIGA elnöke szerint a kisebbségi kormánynak gondot okozni a tervezett intézkedések megszavazása a parlamentben, ráadásul sok a cikluson túlnyúló intézkedés, amelyeknek ugyanakkor alacsony a társadalmi támogatottsága.

Borsik János az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke és a többi munkavállalói oldalról felszólaló szerint is a természetbeni juttatások megadóztatása súlyos problémát fog okozni. Borsik hozzátette: szerinte az öt százalékos munkáltatói járulékcsökkentés a kormány terveivel ellentétben nem fog egyértelmű pozitív hatással járni a foglalkoztatottságban.

A munkavállalói oldal képviselői ugyanakkor egyetértettek abban, hogy minél több dologban meg kell egyeznie mindhárom oldalnak és lehetőség szerint minél hamarabb kell egyezségre jutniuk, mert az idő szorít.

Reagálások munkáltatói oldalról

Rolek Ferenc a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a munkáltatói oldal szóvivőjeként hangsúlyozta: a munkavállalói oldalnak "ébresztőt kellene fújnia", hiszen a válság sokkal súlyosabb, mint az a hozzászólásaikból kiderült. Az MGYOSZ alelnöke szerint ha az ország finanszírozhatóságát nem képes megoldani a kormány, akkor a többin nem is érdemes gondolkodni. Rolek elismerte, hogy ehhez fájdalmas lépések szükségesek, de ezeket szerinte muszáj meglépni és ezekről muszáj megállapodni az OÉT három oldalának.

A munkáltatói oldal úgy véli: a versenyképesség javítása érdekében a kormány által bejelentettnél nagyobb mértékű átalakításokra van szükség, például az állami működés csökkentésében, adócsökkentésben, vagy a feketegazdaság elleni harcban.

Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke felszólalásában hangsúlyozta: a szinte csak állami cégek alkalmazottait képviselő szakszervezetek részvételével az OÉT jelenlegi konstrukciójában nem képes ellátni a feladatát. Demján éppen ezért felajánlotta a VOSZ anyagi támogatását és szervezeti segítségét ahhoz, hogy alakuljanak a versenyszférában dolgozókat tömörítő nagy szakszervezetek.

Demján Sándor szerint jelentősen növelni kell a mezőgazdaság, az ipari termelés és a közlekedés támogatását és forrásait, mert ezek a GDP-termelő ágazatok. Ha van termelés, akkor lehet csak tovább lépni a problémák kezelésében, ehhez pedig uniós forrásokat kell adni a termelő cégeknek, hogy megőrizzék a munkahelyeket és fenntartsák a termelést.

Demján szerint a termeléshez ezen kívül onnan lehet pénzt szerezni, hogy el kellene mondani az egész világnak: Magyarországon a világon a legalacsonyabb a banki különadó (5 százalék), vagyis itt a legolcsóbb bankot alakítani. Ha pedig ezt megértik a bankok, akkor ide fogják hozni a pénzüket - véli a VOSZ elnöke.

Demján hozzátette: elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon az adófizetők 20 százaléka fizeti a maradék 80 százalék adóját és ebben nagyon súlyos felelőssége van az OÉT-nek is, amiért korábban nem állította meg a felelőtlen politikai osztogatást.

Végül a VOSZ elnöke elmondta: a miniszterelnök terve - hogy a hazai áruházláncok 80 százalékban magyar árukat forgalmazzanak - megvalósíthatatlan, "csak azért mert magyar nem fog senki kétszeres áron adni termékeket, vagy veszteséget termelni."

Olvasóink írták

 • 19. achilleus 2009. február 20. 16:47
  „A tőzsdeindex meredeken emelkedik. Úgy látszik, valaki elkezdte felvásárolni az OTP-t, vagy csak forint fronton állunk rosszul?”
 • 18. achilleus 2009. február 20. 16:14
  „Az OIT-ben viccesre vette a figurát, lehet "röhögni" elftársak (tapsgép be):
  "A miniszterelnök az államháztartási reformmal kapcsolatban elmondta: nehéz lesz a társadalommal elfogadtatni. ,,Ehhez szerintem mindenkinek fel kell kötnie a pantallóját, akinek pantallója van. Hölgyek a szoknyát nem felkötik, hanem övvel esetleg díszítik. Ez a nehéz dolog" - fogalmazott Gyurcsány."

  Nehéz ám! - elviselni.”
 • 17. achilleus 2009. február 20. 14:25
  „"Újabb miniszter furikázik luxusautóval
  Molnár Csaba decemberben kapott egy 15 milliós Audit. A tárca állítja: azért kellett az új autó mert Molnárnak nem jutott megfelelő kocsi. Utoljára frissítve: 2009. február 20., 10:14"
  A "tárca" indoklása figyelemreméltó, - egy pszichiáter figyelmére.”
 • 16. achilleus 2009. február 20. 14:11
  „A tőzsde visszament 10 ezerre, valamelyik papírt már megint felfüggeszthették.”
 • 15. achilleus 2009. február 20. 14:09
  „9. hozzászólás flexsnake 2009.02.20. 13:35
  Igen, a reagálások hasonlók, mint, amit vártam.
  Remélem, Demján nemcsak a disznó farkát fogta együtt Orbánnal, hanem beszélgettek is egy keveset ...”
 • 14. cyt 2009. február 20. 14:07
  „Csak azt tudnám, hogy ilyen "tárgyalási javaslatok" mellett egyáltalán mit csinált eddig a kormány, illetve egyáltalán mire képes még most is ez a kormány. Akik ennyire nem értenek az ország vezetéséhez, akik nemzetközi szakértők által bizonyíthatóan félrekormányoztak egy egész országot (pedig az ellenzék felhívta a figyelmet a hibákra), azok mi a fenét képzelnek magukról is meg az országról is? Ki a fene óhajt velük együtt dolgozni? Ki a fene fogadja el a vezető szerepüket? Miért nem vágják már a szemükbe a beosztottak, hogy eddig is belerángattatok bennünket a slamasztikába, öngyilkosok azért nem leszünk miattatok; tehát takarodó!!!!”
 • 13. achilleus 2009. február 20. 13:57
  „Ez történik most. Egy Rabban nevű kömmentelő osztja ki a Fideszt a Jobbklikken, egy Békesi interjú kapcsán (részlet): Rabban | 2009. február 20. | 12:27

  Tisztelt Navracsics úr! Elég egyoldalúan ismerteti Békesi László ÉS-interjúját. Ezt a részt pl. "vajon miért" nem emelte ki belőle:

  "Riporter: - Azt gondolja, vele [Gyurcsánnyal] a kisebbik rosszat választották? Arra játszott, hogy kisebbik rosszként győzhet [ti. 2006-ban]?
  Békesi: - Igen, és ez a számítása szerencsére bejött. De ha az ellenzék modern gazdaságpolitikai programmal áll elő, az államháztartás rendbe tételét, a gazdaság tőkebevonó-képességének és versenyképességének erősítését, az exportőrök és a beruházók feltételeinek javítását ígéri, célul tűzi ki az államháztartás életképtelen struktúrájának átszabását, a költekezés megszüntetését, ha összhangba kívánja hozni a jövedelmeket a teljesítményekkel, akkor Gyurcsány elveszíthette volna a választásokat. A befektetői világ ugyanis gyorsan ´átállt´ volna, öt perc alatt csődbe vitte volna a forintot, amiért a felelősség természetesen a kormányt terhelte volna, kikényszerítette volna a politikai kurzusváltást. De mert nem létezett komolyan vehető ellenzéki alternatíva, és ami volt, az fenyegető volt, ezért a piac olyan türelmes volt a Gyurcsány-kormánnyal, amire még nem volt példa Magyarországon. A racionálisan gondolkodó befektető nyilván úgy gondolkozott: ´noha ezek is hülyeségeket csinálnak, de ha padlóra küldjük őket, helyettük olyan rezsim jön, amely nemcsak az országnak, hanem nekünk, a betelepült tőkének, a rövid és hosszú távú befektetőknek, sőt, mindenkinek rossz, azt pedig nem támogathatjuk´. Ezért nem indítottak hatásos támadást a forint árfolyama ellen." (...)

  A türelem elfogyott!”
 • 12. achilleus 2009. február 20. 13:52
  „9835”
 • 11. achilleus 2009. február 20. 13:50
  „10 ezer alatt is tovább zuhan a tőzsde!
  Gyurcsánynak mennie kell!”
 • 10. achilleus 2009. február 20. 13:48
  „9882”
 • 9. flexsnake 2009. február 20. 13:35
  „100 lépés meg úttörő 12 pontja meg egyéb misztikus szám...
  Bakker, ugyanazt mondja már régóta de olyan mintha elmondaná minden nap hogy nyissák ki az ablakot mert büdös van, közben meg ott áll az ablak mellett. A kiadásokat egy módon lehet csökkenteni. A politikusok 60%-át el kell küldeni. Már mindjárt annyi pénzt megtakarít vele hogy csak na. Meg ne jöjjön a hitellel mikor ő vette fől.
  Demjánra érdemes odafigyelni mert nem mond ő hülyeséget de eddig sem hallgatott rá senki.”
 • 8. achilleus 2009. február 20. 12:59
  „10 027”
 • 7. achilleus 2009. február 20. 12:58
  „http://index.hu/belfold/gki/
  Csakhogy nosztalgiázzunk egy kicsit.
  A tőzsde hamarosan át fogja törni a 10 000 pontot.”
 • 6. achilleus 2009. február 20. 12:43
  „http://www.hirszerzo.hu/cikk.a_veszely_nagy_a_helyzet_remenytelen_-_kozgazdaszok_szerint_rossz_a_gyurcsany-csomag.98511.html”
 • 5. achilleus 2009. február 20. 11:38
  „Ja, most nézem! Ott vannak a pontok, csak persze semmi konkrétum! Viselkedési szabályok az OÉT-nek!
  1) csak olyan javaslatokat tesznek, amelyek egyszerre válságkezelő és gazdaságélénkítő javaslatok;
  2) nem tesznek olyan javaslatot, amelyek súlyosbítják a mostani válságot;
  3) nem kezelnek válságot hitelből ( illetve államháztartási hiányból); valamint
  4) minden adócsökkentési javaslat mellé odateszik a kiadáscsökkentési oldalt is.
  Erről kell péntekig megállapodni /Marhajó/
  +1 csökkenteni kell az állami kiadásokat a lehető legnagyobb mértékben úgy, hogy az ne veszélyeztesse a szociális és társadalmi biztonságot;
  +2 csökkenteni kell a munkabérek terhét; valamint
  +3 a szociális és jóléti rendszert úgy kell átalakítani, hogy alapvetően növekedjék a munkavégzésre ösztönző hatása és csökkenjen az inaktivitásra ösztönző hatása.

  Szép!!! 7 éve a fentiek szellemében kellett volna KORMÁNYOZNI!!!
  /Nesze semmi fogd meg jól!, lehet "egyeztetni a semmiről!/”
 • 4. achilleus 2009. február 20. 11:32
  „"A társadalmi partnerekhez eljuttatott tervezet szerint az intézkedések érinthetik az életbiztosítások, a tandíj és az őstermelők kedvezményét, akik eddig 100 ezer forinttal csökkenthették adóalapjukat. Eltörölnék az adományok után járó kedvezményt és elsorvadhat az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak rendszere is."
  Ez sem valami tételes, de legalább van információtartalma.”
 • 3. radenko 2009. február 20. 11:32
  „El kell zavarni ezt a hülye ürgét a picsába mert még valóba csődbe viszi az országot , de akkor börtönbe vele.”
 • 2. achilleus 2009. február 20. 11:29
  „Bocs, 4+3”
 • 1. achilleus 2009. február 20. 11:28
  „Marha sok helyet foglalt volna a 4+1 javaslat leírása. Ehelyett az egész a gyurcsányi dumákat sulykolja, információtartalma maximum annyi a fenti hírnek, Gyurcsányi szerint nincs más út.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6,8 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset tavaly

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és költségvetési intézményeknél a bruttó átlagkeresetek tavaly 7,5… Tovább olvasom