Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Hétszázát a receptversenynek!

Olvasóink a receptversenyre közel hétszáz receptet küldtek be eddig szerkesztőségünkbe.
Alig hihető, de a Kisalföld olvasói a receptverseny meghirdetése óta kö- zel hétszáz receptet küldtek el szerkesztőségünkbe. A bíráló mestersza- kácsok csapata tegnap ismét megfőzött néhány különlegességet, hogy tesztelje a kisalföldi ízeket.

A Kisalföld receptversenyére elküldött ajánlatok száma immár megközelíti a hétszázat. A mesterszakácsok, akik elbírálják olvasóink receptjeit, nehéz helyzetbe kerültek, hiszen nem csupán főzni, de kóstolni is kénytelenek voltak. Mivel a konyhák sok esetben szűknek bizonyulnak az ételek elkészítéséhez, mindenki saját vendéglőjében készítette el az olvasói ételeket, és vitte tegnap délelőtt a Rába Hotel éttermébe.

A Kisalföld receptversenyének zsűritagjait: Suga Pétert, Sátor Lászlót, Pető Istvánt mesterszakács barátjuk és döntnöktársuk, Edvi László várta a győri Rába Hotelban. Nem is üres kézzel, hiszen ő is serénykedett a tűzhely körül. A kóstolón hamar kiderült, olvasóink nagyon jó recepteket küldenek be, de nemritkán kifelejtenek belőlük néhány egészen egyértelmű apróságot. Sót, borsot, más ízesítőket, vagy éppen azt, hogy hány deka lisztből hány darab sütemény készül.

A tegnapi főzésen egybegyűlt döntnökök az ételeket vizsgálva elmondták, azt kérik az újabb receptek beküldőitől, ha lehet, még alaposabban írják le az ételek hozzávalóit és a sütés-főzés menetét úgy, hogy mindenki számára (laikusoknak és kezdő szakácsnőknek is) érthető legyen.

Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy jó szakácskönyv legyen a Kisalföld ízei kötet. Pető István szerint látszik a recepteken, hogy nem vendéglátóiparban dolgozók küldik őket, inkább az otthoni ízek jelennek meg a levelekben. És ha valami, hát az igazán finom dolog...
Az eddig beküldött közel 700 recept között egyébként arányaiban nagyon sok a sütemény és torta, kevés a leves, főzelék, hús-, hal- vagy zöldséges étel és ugyancsak kevés a saláta és savanyúság receptje is. Azok számára lehet ez fontos útmutató, akik most szeretnének még nevezni a különleges viadalra. Hiszen a készülő szakácskönyvbe minden területről kell majd recept.

A tegnapi kóstolás jó hangulatban telt el. A szakácsmesterek ismét hangsúlyozták, valakit olvasóink közül is soraikba választanak majd tiszteletbeli mesterszakácsnak, ám erre még egy keveset várni kell. Tegnap a rész-eredményhirdetés ideje jött el. Hogy ki nyerte a novemberi hónapra járó jutalmat és a verseny első negyedéves legjobb beküldője címet, az a holnapi Bizalmasan mellékletből kiderül majd. Bemutatunk néhány egészen különleges, finom falatot is a hölgyeknek szóló mellékletben, amit reményeink szerint az urak közül is nagyon sokan olvasnak.

A verseny természetesen folytatódik. Bővebb információ a www.receptverseny.kisalfold.hu oldalakon. Ne feledjék, igazi gyöngyszemeket várunk! Családi praktikákat, hagyományokat ápoló ételleírásokat, vagy saját újításokat, újdonságokat.
Nekünk már megvan a receptünk arra, miként lehet majd egy jó szakácskönyvet „kotyvasztani" olvasóink receptjeiből. Sőt, ha ilyen ütemben küldik el hozzánk ötleteiket, akkor az is elképzelhető, a 2006 őszére tervezett kötet mellé egyet már tavaszra is megjelentethetünk.

Mit főztek?

A szakácsok által kiválasztott és elkészített ételek és beküldőik: Nagymama körömpörköltje – dr. Sipos Erzsébet, Győr. Tökös béles – Csapó Ernőné, Győr. Élesztős gombóc – dr. Bertalan István, Győr. Újévi savanyú leves – Grúber Lászlóné, Győr. Birsalmás csirke – Csapó Ernőné, Győr. Édesanyám babrétese – Dorner Terézia, Sopron. Sváb cseresznyés tészta – Roehner Károlyné, Lébény. Búzadarás rétes – Forgács Antalné, Újrónafő. Almás burgonyafőzelék – Fegyverneki Sándorné, Sopron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki alkuszik, többnyire jobban jár

A karácsonyi vásárlási lázban annak néztünk utána, vajon lehet-e az üzletekben alkudni az árakra. Tovább olvasom