Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Hétvége - A futás haszna

Ismert szegedieket, illetve a közélet, a kultúra és a gazdaság jeles Csongrád megye képviselőit kérdezzük sorozatunkban arról, milyen programot választanak maguknak a hétvégén, s azt szívesen ajánlják-e a másoknak is.
– A sport időtől függetlenül kiváló szabadidőtöltés – mondja az edzett katona, Szabó István ezredes (képünkön). A szentesi műszaki dandár parancsnokhelyettese úgy véli, a szellemi megterhelés egykönnyen enyhíthető a fizikai próbatétellel.

– Tisztiiskolás korom óta rendszeresen futok, évente közel ezer kilométert. Minden hétvégén másfél-két órát edzek, házasságom óta közösen a feleségemmel, Erikával, aki szintén katona. Bámulatra méltó teljesítmény egy hölgytől négy és fél óra alatt teljesíteni negyvenkét kilométert – mindketten lefutottuk nemrégiben a Balaton-maratont. A hétköznapokat mint munkaidőt Szentesen töltöm, a hétvégén utazom csak haza Budapestre. Bár a főváros számtalan kulturális programot kínál, számomra a sport a legkedvesebb. A Margitszigeten, Dunakeszi környékén a folyam partján nagyszerű futópályák vannak, de a bajtársaimnak tudom ajánlani a szentesi Tisza-gátat is, egészen Záhonyig – mondja tréfásan.

– Amatőr futó vagyok – állítja magáról az Egyesült Államok katonai akadémiáján végzett ezredes. – A versenyszellem mégis érvényesül a futás közben, hiszen az első tíz kilométeres táv után úgy érzi az ember, meg tudom csinálni a tizenötöt, s akkor már a kismaratonra gondol, és nem adja fel, amíg a maratont nem teljesíti. Így voltam ezzel én is. Nem testben, fejben futok, a magány hatalmas erőpróbának tesz ki, amiből később csak meríteni lehet. Mentálisan terhel a futás elsősorban, a fizikai szint csak másodlagos. Bár elmondhatom magamról, hogy a hadseregnél a fizikai felmérésekkor a futószám nem szokott nekem gondot okozni.
A sportok között talán a legolcsóbb és a legnagyobb kitartást igénylő a futás, melyet mindenkinek meleg szívvel ajánlok, mert nagyon egészséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaáll a vényfelírás rendje

2006. január elsejétől újra a korábbi gyakorlat szerint írhatnak fel recepteket az orvosok. Tovább olvasom