Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Hétvége a nyomtatott szó bűvöletében

Folytatás az 1. oldalról.

Kínálat minden

korosztálynak


Bent, a könyvszalon sátrában a kötetek között szemlélődő, válogató, beszélgető vendégek: győriek, budapestiek, a határon túlról érkezettek, egyszerűen „csak” olvasók vagy éppen a magyar szellemi élet jeles képviselői, költők, írók. Miként ezt néhány éve valaki megfogalmazta: soha annyi Kossuth- és József Attila-díjas alkotót nem lehet látni a megyeszékhelyen, mint a könyvszalon idején.
A Győrbe látogató Kossuth-díjasok közül tegnap a városházi megnyitóünnepségen Spiró György – a városi könyvtár kölcsönzési adatai alapján az elmúlt évben legolvasottabb magyar szerzőként – egy újabb kitüntetést kapott: a könyvszalon alkotói díját. Az író megköszönve az elismerést, azt győri születésű barátja, Osztovits Levente emlékének ajánlotta. Felidézte, amikor az Európa Kiadó idén meghalt igazgatója annak idején, a hatvanas évek végén szerető figyelemmel olvasta el egyik első abszurd drámáját, majd az elkövetkező évtizedekben mértékadó kritikusa lett.

Értéket támogatni öröm

Borkai Zsolt polgármester megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az idén hatodik alkalommal megrendezett könyvszalon felpezsdítette Győr szellemi életét. Programjaival „a nyomtatott szó máshoz nem hasonlítható bűvöletébe vonta az embereket”, a könyvsátorban a seregszemle három napján évek óta valódi társasági élet alakul ki, tartalmas beszélgetések, találkozók.
„ A jó könyv gondolkodni tanít és alakítja, csiszolja stílusunkat”, említette a rendezvény kiemelt támogatója, az Audi Hungaria nevében Lőre Péter kommunikációs igazgató. Szellemes, az „olvasás” szóval játszadozó köszöntőjét így zárta: „A jó könyv a helyes gondolat kimondásának igényét alakítja ki bennünk, értéket teremt”, és hogy ez minél jobban sikerüljön, ezért segíti a Győrben is jelen lévő világcég ezt a hagyományos könyvünnepet.
Hasonlóképpen nyilatkozott a főtámogató, a Lapcom kft. ügyvezető igazgatója is. Szammer István szerint a betűre vágyók találkozását, az értékközvetítő rendezvényt, a könyvszalont – ami szellemiségével sokkal több, mint egy könyvvásár – támogatni kell. Mégpedig örömmel, annak örömével, hogy újabb és újabb olvasók – köztük gyerekek és fiatalok – szoknak vissza közvetítésével a televíziótól, az internettől a nyomtatott betűk, a könyv varázslatos világához.
(A könyvszalon íróvendégei közül Spiró Györggyel és Zalka Csenge Virággal olvashatnak beszélgetést lapunk Szieszta mellékletében.)
„ Kellenek a kulturális találkozók, kell a Győri Könyvszalon, mert, a világ változása azokat az értékeket veszélyezteti, amelyek a kultúrán, az emberi tudáson alapszanak. Ennek érdekében indította el a Kisalföld ismét az Olvasni jó! kampányt az iskolások számára, ennek érdekében segítünk kulturális kezdeményezéseket, ezért

tartjuk fontosnak, hogy támogassuk a könyvszalont!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatható volt a játékvezetés Bükön

Kézilabda

Audi-ETO II–Marcali 30–27 (16–16) Tovább olvasom