Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Hétvégi tűnődések: A bölcs ember okul botlásaiból

„ Fölélik az özvegyek házát és színleg nagyokat imádkoznak.” (Mk. 12/40 a.)

Jézus mindenkor óva intette tanítványait a farizeusi képmutatástól. Miközben magukat kikezdhetetlenül „szentnek” hitték és kínosan ügyeltek a törvény betűjének megtartására, addig minden lelkiismeret-furdalás nélkül keserítették meg sokak életét. Nemcsak a tudományukra voltak büszkék, de anyagiakban is „rendesen” bővelkedtek. Az egyszerűséget, alázatosságot csupán másoktól követelték meg. Így aztán cseppet sem kell azon csodálkozni, hogy ez a fajta képmutatás vagy sokszínűség nagy visszatetszést váltott ki az „egyszerű” hívő emberek körében.
Sajnos ez a mentalitás azóta sem kopott ki közös dolgainkból, sőt, időről időre megerősödik, s átjárja az élet minden területét. A tudás – és bizonyos hatalom – lehet nagyon értékes, de fennáll annak a veszélye, hogy elbizakodottá teszi birtokosát.
Kénytelenek vagyunk nap mint nap megtapasztalni, hova vezet a farizeusi „jóság” vagy „tisztesség”. Lassan teljesen elhalványul a lelkiismeret, s az egeket ostromolja az elbizakodottság. A ma fari-

zeusai is meg vannak róla győződve, hogy munkájukat („hivatásukat”) a lehető legtökéletesebben végzik: pótolhatatlanok, azaz ők a legjobbak, miközben lábuk nyomán lassan már a fű sem terem. Határozott és arcátlan ellentámadásaikkal – látszólag – minden balul sikerült helyzetből kimásznak, sőt, azt, aki pusztító ténykedésükre hívja fel a figyelmet, végül bűnbakká is kikiálthatják. Tulajdonképpen ezek elődeiről mondta Jézus: „Fölélik az özvegyek házát és színleg nagyokat imádkoznak. Ezért súlyosabb ítélet vár rájuk.”
A kiegyensúlyozott lelkiismeret mindenkor megóv a szélsőségektől, megtart a tisztesség és alázat keskeny, de biztos útján. A rendszeres lelkiismeret-vizsgálat időben jelzi az esetleges korrekció szükségességét. Aki nem él ezzel a lehetőséggel, s nem vonja le a konzekvenciákat, az óhatatlanul a belső szürkeség, a csupán látszatdolgok felé halad. Így viszont hosszú távon a felelősségteljesség, végső soron a hitelesség kerül komoly veszélybe.
A bölcs ember okul botlásaiból, igyekszik kétszer nem elkövetni ugyanazt a hibát. Ha viszont erre képtelen, célszerű belátnia, hogy bizonyos feladatokra csak korlátozottan vagy sehogy sem alkalmas. A farizeusok többsége viszont erre mindig is képtelennek bizonyul(t)…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogosak az Audi szempontjai?

Tovább olvasom