Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 8°C Még több cikk.

Hétvégi tűnődések Az iskola felelősség is

„ Hamisan tisztelnek engem, tanításuk csak emberi parancs...” (Mk. 7/6.)

Bizony már „iskolaszaga” van a levegőnek, noha a mögöttünk hagyott augusztus számunkra korábban megidézte az őszt. Szeptember kicsit mindig az újrakezdés lehetőségével áldja meg az embert. Az első napján megszólaló iskolacsengő „könyörtelenül” véget vet a nyári vakációnak, padba kényszerít kis- és nagydiákot egyaránt. Hazánk, nemzetünk és kereszténységünk jövője „nyüzsög” mostantól ismét az iskolák falai között. Fontos tehát, hogy a társadalom egésze támogassa és becsülje meg a különböző oktatási intézményeket.
Kétségtelen, az iskola kiemelt felelősséget jelent pedagógusnak, szülőnek, gyermeknek, fenntartónak, politikának, kormánynak egyaránt. A feladat súlyos és közös. Lényegre törő leegyszerűsítéssel így fogalmazható meg a kérdés: vajon mekkora becsülete van ma az iskolának, az oktató-nevelő munkának?
Az oktatási kormányzat is „készült” a tanévkezdésre, s igencsak elszomorító rendelettel „lepte” meg az iskolákat. Ám kizárólag a gazdaságosságra helyezve a hangsúlyt, éppen a lényeg vész el. Az oktatás soha, sehol sem „termelt profitot” – legalábbis közvetlenül nem –, viszont hosszú távon mindig meghatározta egy társadalom, egy ország sorsát. Ahol ezt már évszázadokkal korábban felismerték, mára valamennyien fejlett, modern államnak számítanak.
A keresztény embert sohasem vezérelheti kizárólag a praktikum vagy a gazdaságosság. Vannak olyan dolgok, melyeket mindenképpen fel kell vállalni, melyekért áldozatot kell hozni akkor is, ha az nem hoz rögtön (vagy egyáltalán nem) forintosítható hasznot.
Holnap sok-sok templomban hangzik fel a Szentlélek Isten kegyelmét esdő imádság és ének. Bizony diáknak, tanárnak, szülőnek egyaránt szüksége lesz – ebben a tanévben különösen is – a kegyelmes segítségre. Adja Isten, hogy egyre többen szellemi-lelki megújulást (is) lássanak az új iskolaévben, s ne a hamis, pillanatnyi (politikai) szándékok, hanem a jövőt formáló, megtartó, örök (isteni) értékek közvetítését, elsajátítását tekintsék legfontosabb feladatuknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön mire köt(ött) biztosítást?

Tovább olvasom