Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Hiányosságok a 2007. évi költségvetés zárszámadásában

A 2007. évi zárszámadási törvényjavaslatban az adatok összességében megbízhatóak, de a számvevők több területen hiányosságokat találtak, így például a 4-es metróval, a kormányzati negyeddel vagy az MSZP székház értékesítésével kapcsolatban - mondta el Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke hétfőn sajtótájékoztatón.
Az ÁSZ elnöke közölte: a 4-es metró finanszírozásában sok a kockázatos elem, és annak folyamata nem eléggé összehangolt. Így például 54 alkalommal fizettek ki számlát azelőtt, hogy a munkát elvégezték volna. Kovács Árpád azt mondta: bízik abban, hogy a 4-es metróra igényelt 300 milliárd forintos uniós támogatás ez év novemberében megérkezik, így azután az EU-pénz miatt a pénzügyi folyamatok kontrollja erősödni fog.

A számvevők szerint az MSZP Köztársaság téri székházának eladása, illetve 374 millió forintos vételára törvényességi szempontból nem kifogásolható, a Magyar Államot vagyonvesztés nem érte. Azonban az ÁSZ a benyújtott dokumentumok között sehol sem találta azt, hogy az értékesítést mi indokolta.

A kormányzati negyeddel kapcsolatban a számvevők azt állapították meg, hogy a projekt nem volt jól előkészítve, nem mérték fel eléggé alaposan a minisztériumok igényét. Többek között ez vezetett oda, hogy a beruházást leállították, és 2008-ig 9,5 milliárd kiadása keletkezett az államnak.

A jelentés rögzíti, hogy az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya tavaly a tervezett 6,9 helyett 5,4 százalék lett. Ennek okai a takarékossági intézkedések és az alacsonyabb kamatkiadások mellett a visszaeső beruházások, valamint az uniós hozzájárulások vártnál mérsékeltebb igénybevétele.

Az ÁSZ javasolja a kormánynak az egészségügyi szerkezet korszerűsítését. A pénzügyminiszternél kezdeményezik a 4-es metróval kapcsolatos állami kontroll erősítését. A közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztertől a számvevők azt kérik, hogy szabályozza egységesen a helyi közlekedés támogatásának feltételeit.

A számvevőszék javaslatokat tett a kormány hosszabb távú korrupció elleni stratégiájának javítására is. Antikorrupciós fejlesztési projekt kialakítását kezdeményezik, amely a magyar közigazgatás korrupciós kockázatának feltérképezésén alapul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra fürjcsempész bukott le a határon

Ismét védett, már lefagyasztott madarakat próbált az országba csempészni egy férfi, ezúttal egy… Tovább olvasom