Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Hiányzó pillérek a nyugdíjpénztáraknál

A nyugdíjpénztárak csak a megfelelő jogszabályi környezet megteremtése után nyújthatnak valódi alternatívát az "omladozó" állami nyugdíjrendszernek az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár szerint.
A nyugdíjpénztári rendszer az elmúlt években bizonyította, hogy hosszú távon stabil, inflációt meghaladó vagyongyarapodást biztosíthat ügyfeleinek. Az AEGON Magánnyugdíjpénztár az elmúlt évben elért befektetési eredményeivel szinte teljes körűen kompenzálta a világgazdasági válság okozta hozamveszteségeket, a tízéves átlagos hozamokat tekintve - hasonlóan több más nagy pénztárhoz - infláció felett teljesített mindhárom portfóliójában - hangsúlyozza a kassza sajtóközleménye.

Ismét igazolódott tehát, hogy a legnagyobb piaci megingások is csak átmeneti veszteségeket okoznak, a piac hosszú távon biztosítja a nyugdíjcélú megtakarítások értékállóságát. A jövő ráadásul az elmúlt 10 évnél jóval perspektivikusabb, hiszen a 2008-ban hatályba lépett jogszabályi változások a többportfóliós rendszer bevezetéséről optimálisabb, hosszú távon magasabb hozamot ígérő befektetési gyakorlatra adnak lehetőséget.

A nyugdíjpénztárakban megvan tehát a lehetőség, hogy valódi alternatívát kínáljanak az "omladozó" állami nyugdíjrendszerrel szemben, feladatukat ma mégsem tudják maradéktalanul betölteni. A szabályozás hiányosságai, valamint a járadékhoz túl alacsony felhalmozott összegek miatt ugyanis a legtöbb ügyfél ma abban érdekelt, hogy megtakarításait egy összegben vegye fel nyugdíjcélú járadékszolgáltatás helyett.

Ludvai Judit, az AEGON Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója szerint a pénztárak számára a közeli jövő égető kérdése, miként lehet olyan járadékszolgáltatásokat kínálni, amelyek az ügyfelek számára is valós alternatívát jelentenek az azonnali készpénzfelvétellel szemben. Ehhez olyan jogszabályi környezet megteremtésére volna szükség, amely lehetővé teszi az életre szóló járadékszolgáltatások megfelelő kalkulációját.

A szolgáltatók a szabályozás hiányosságai miatt egyelőre csak olyan, meghatározott időre szóló járadékszolgáltatásokat kínálhatnak, amelyek nem jelentik a társadalombiztosítási nyugdíj valódi kiegészítését. E szabályok nélkül a második és az időskori jövedelmek kiegészítésére szolgáló harmadik nyugdíjpillér sem tudja maradéktalanul betölteni eredeti szerepét.

Nem véletlen tehát, hogy a nyugdíjpénztárak járadékszolgáltatását egyelőre kevesen veszik igénybe a jogosulttá váló tagok közül. A pénzügyi felügyelet adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak összesen mintegy 50 milliárd forint értékű szolgáltatást teljesítettek 2009-ben, a járadékszolgáltatások összege azonban nem érte el a 400 millió forintot, a kifizetett összeg 0,8 százalékát. Az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárnál tavaly mintegy hatezer önkéntes nyugdíjpénztári tag vált nyugdíjjogosulttá, azonban csupán 83-an választották a pénztár járadékszolgáltatását. A többiek a felhalmozott vagyon egyösszegű kifizetését kérték - ismerteti a közlemény.

Az Aegon szerint az önkéntes pénztárak tapasztalatai irányadóak lehetnek a magánpénztárak számára is, amelyeknek 2013-ban már meg kell kezdeniük a járadékszolgáltatásokat, valódi kiegészítést nyújtva a tagok - 75 százalékra mérsékelt - társadalombiztosítási nyugdíjához.

A magánpénztárak által teljesített szolgáltatások összege folyamatosan növekedett az elmúlt években, 2009-ben elérte a 3,2 milliárd forintot. Tavaly 16 ezren váltak nyugellátásra jogosulttá a magánpénztári tagok közül, míg 2008-ban még csak tízezren. A nyugdíjjogosultságot elérők száma 2013-ra várhatóan eléri az új belépőkét - a többpilléres rendszernek akkorra már valódi alternatívát kell kínálnia az állami társadalombiztosítással szemben - figyelmeztet a nyugdíjkassza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a sonkafogyasztás január-februárban

A sonka azon kevés élelmiszer egyike, amelynek kiskereskedelmi forgalma mind értékben, mind… Tovább olvasom