Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Hídblokád Budapesten: helyreállt a rend

Lassan rendeződik a helyzet a városban, a hídfoglaló tüntetők kisebb csoportokra oszlottak szét. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítói szerint a Rákóczi út - Blaha Lujza tér körzetében és az Astoriánál is megindult lassan a forgalom.
Lassan rendeződik a helyzet a városban, a hídfoglaló tüntetők kisebb csoportokra oszlottak szét. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítói szerint a Rákóczi út - Blaha Lujza tér körzetében és az Astoriánál is megindult lassan a forgalom. A Ferenciek terétől a Keleti Pályaudvarig több ezer rendőr van az utcán, járőröznek, illetve a kisebb csoportokra oszlott tüntetőket keresik. Azt szeretnék megakadályozni, hogy a zavargások résztvevői újra összegyűljenek.

A tüntetők reggel nyolc óra előtt kezdtek gyülekezni az Erzsébet hídon, a kuruc.info korábbi felhívására. Az 1990-es taxisblokád évfordulójára terveztek hivatalosan be nem jelentett, illegális hídfoglalást. Reggel nyolc órakor egy dobbal felszerelt fiatalember lépett először a hídon a járdára. Őt szinte rögtön előállították a rendőrök. A nagy számban megjelenő rendőrök a pesti és a budai hídfőkhöz szorították le a több száz fős tömeget.

Közben három fiatal a Lánchíd pesti hídfőjére mászott fel azzal a céllal, hogy a mentésük miatt itt is lezárják a forgalmat. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a fiatalok saját bevallásuk szerint nem akartak öngyilkosok lenni. Ezért közölték velük, hogy akkor újra indítják a forgalmat. A fiatalok látva, hogy tervük nem ért célt, lemásztak.

Közben rövid időre néhány tüntető a budai alsó rakpartot is elzárta a forgalom elől a Döbrentei térnél. Ez a körülbelül 30 fős csoport már a közeledő rendőrautók szirénáinak hangjára elfutott. A budai oldalon gyorsan eloszlott a tömeg, kilenc óra körül már a Clark Ádám térnél igazoltatták a rendőrök az utolsó tüntetőket.

A pesti oldalon azonban hosszú időre akadályozták a forgalmat a tüntetők. Az Erzsébet hídról a Váci útra szorított emberek a Kossuth Lajos utcán gyűltek össze újra. Lezárták az Astoriát, majd vonultak a Blaha Lujza tér felé, nyomukban az oszlató rendőrökkel. A Ferenciek tere és Keleti Pályaudvar között, illetve az útvonalat keresztező utakon majdnem két órán keresztül állt a forgalom, beleértve a tömegközlekedést is. A Ferenciek tere, Astoria és Blaha Lujza tér megállóknál a metrók sem álltak meg, amikor a tüntetők éppen arra jártak. Délelőtt tizenegy óra előtt a helyzet normalizálódni látszik, az utcán a járókelőkön kívül csak a több ezer rendőr van, akik a maradék tüntetőket keresik és arra figyelnek, hogy ne legyen több csoportosulás.

Lezárták a Ferenciek terét

A rendőrök lezárták a Ferenciek tere templom előtti részét. Mindenkit igazoltattak, majd távozásra szólítottak fel. Aki nem engedelmeskedett, azt előállították. Délután egy órára körülbelül tizenkét embert gyűjtöttek már össze, őket kisbuszokkal viszik el - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

A templom előtti részen elfogottak közül nem tudni, hogy mindegyikük tüntető, de a hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a rendőrök minden, az intézkedésnek ellenszegülő embert előállítottak. A metró templom felőli kijárata le volt zárva.

Rohamrendőrök fogadták az információk szerint hungaristákkal teli győri vonatot

Rohamrendőrök zárták le a Keleti Pályaudvar első vágányát, mert olyan információkat kaptak, hogy a Győrből érkező vonattal nagy számú szélsőséges hungarista fiatal érkezik. A vonatot rohamrendőrök sorfala fogadta. Az érkező utasok meglepődtek a fogadtatáson, de rendbontás nem történt - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. Igaz, sem hungaristák, sem zavargásra kész fiatalok nem érkeztek.

66 embert állított elő a rendőrség

A legfrissebb információk szerint már 66 embert állított elő a rendőrség pénteken napközben a Erzsébet hídi blokád közben, majd utána a belvárosban. Bencze József, országos rendőrfőkapitány a rendőrség délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy egészen éjfélig fokozott közbiztonsági ellenőrzést rendelt el a fővárosban. Ennek oka, hogy a délelőtti, be nem jelentett tüntetéseken résztvevő kisebb csoportok napközben még újabb rendzavarásokra készülhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyelmi eljárás az MSZP egyik EP-képviselője ellen

Fegyelmi eljárást rendelt el az MSZP országos etikai és egyeztető bizottsága a párt egyik… Tovább olvasom