Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Hiller: ha leszavazzák a tandíjat, megszűnik a FER

Ha az emberek március 9-én a tandíj eltörlése mellett döntenek, a kormány ennek megfelelően változtat a szabályozáson, vagyis a Fejlesztési Részhozzájárulás kikerül a felsőoktatási törvényből - közölte az oktatási miniszter csütörtökön.
A tárca koncepciója azonban továbbra sem változott, vagyis a FER-t látja a legjobb megoldásnak és nem dolgozott ki alternatív javaslatot a tandíj helyettesítésére - tette hozzá Hiller István.

A tárcavezető cáfolta azokat a híreket is, mely szerint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának státuszát veszélyeztető munka folyna a minisztériumban. Nincs olyan irányú szervezkedés, amely a hallgatói érdekképviselet jogait módosítani akarná: az eddigieknek megfelelően az OKM továbbra is kész egyeztetni a HÖOK-kal - hangsúlyozta a politikus.

Hiller István a csütörtöki sajtóbeszélgetésen számolt be az Új Tudás program részleteiről. Az öt pillérből álló csomag egyik hangsúlyos eleme a tanári pótlékok emelése: a halmozottan hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó pedagógusok a jövő évtől kezdve havi 30-50 ezer forintos plusz juttatásban részesülnek, az intézményvezetők munkáját havi 20-40 ezer forintos pótlékkal díjazzák. A friss diplomás pedagógusokat 25 illetve 40 ezer forintos pályakezdői pótlékkal próbálják a pályán tartani, és 1,1-ről 3,2 milliárd forintra nő jövőre a kiemelkedő tanári teljesítményért járó bérpótlék is. Ez tavaly 500 iskolában több mint 10 ezer pedagógust érintett, a keret növelésével azonban várhatóan több tízezerre nő majd a számuk.

A leszakadó rétegek gyermekeinek védelmében fejlesztik a védőnői és az óvodai hálózatot : az elkövetkező két évben 700 millió forintból 300-zal növelik a védőnők számát, a halmozottan hátrányos helyzetű családok számára pedig úgynevezett "beóvodáztatási támogatást" vezetnek be. Ennek összege az óvodába lépéskor 20 ezer forint, utána minden félévben további 10 ezer - feltéve ha a gyerek legalább a foglalkozások háromnegyedén részt vesz. Erre jövőre 330 millió, 2010-ben 730 millió forint jut.

Kompetencia alapú oktatásra, vagyis a diákok alapkészségeinek megerősítésére, nyelvi oktatásra, valamint az integrált természettudományos oktatás feltételeinek megteremtésére már az idén 10 milliárd, az elkövetkező években pedig 15, illetve 17 milliárd forint értékű uniós forrás válik elérhetővé a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében. A programokat - összegre lebontva - már Brüsszel is jóváhagyta - hangsúlyozta a tárcavezető.

Az Új tudás Program jövőre összesen 137,3, 2010-ben 144,3 milliárd forintos fejlesztést jelent a közoktatásban. Ebből a tervek szerint 50 milliárdot a költségvetésből, a többit uniós forrásokból fedeznek.

Olvasóink írták

 • 7. Jocó2 2008. március 07. 20:50
  „Don Kartács!
  Hihetetlen, hogy te mekkora barom vagy!
  Akárcsak a névadód, az ostoba rajzfilmben.”
 • 6. Don Kartács 2008. március 07. 20:12
  „Az ember nagy csoportba tömörülve átadja magát a csordaszellemnek, és nincs épelméjű gondolkodás. Azonban a nép az utcára nem önmagától ment ki, mert ha önmagától tette volna, akkor már jóval korábban meglépte volna ezt jópár évvel ezelőtt. A rendőröket lehet, hogy mozgatják lehet, hogy nem. De az embereket is valaki odalöki, és kétszer sem mondom, hogy ezt nem a fidesz teszi. Mikor az egész balhé indult a jobboldali tv, a HírTV leadott egy riportot Szíjjártóval. Ott elismerte az emberke, hogy ők küldték az embereket az utcára és küldik folyamatosan. 1 óra múlva ezt a részt már kivágták. A rendőrnek egy dolga van : megállítsa a randalírozást. Ha pedig valóban annyira rátámadnának az emberekre, akkor szerintem annak idején is kevesebb, mint 1 óra alatt lerendezték volna az egész felfordulást, ehelyett inkább a rendörök közül került ki több sérült.”
 • 5. Cseter János 2008. március 07. 15:41
  „Általában, akik dolgoznak sem egy malomban őrölnek! Ak tüntetni kényszerűl az nem mind randalirozó és bűnöző! A rendőrségünki azért van, hogy azokat kiszűrje a békés tüntetők közűl! A politikusok a vétkesek abban hogy a Nép demokráciát követel és, azt már az utcán kell neki tenni! Ugyan is a pökhendiek már a választóikkal sem állnak szóba! Bujnak a mentelmi jopguk és a pajzsosaik mögé akikket úszítanak a tüntető tömegre! Sőt készer sem kell mondani, hogy a provokiátorokat is Ők bérlik bujtatják a békés tömegbe! Azért nem fogják el a derék rendőreink! Vajon meg van nekik tiltva? Vagy arra ügyetlenek? Békés tüntető nem támad rendőrre!”
 • 4. Don Kartács 2008. március 07. 12:22
  „Miért? Mi mást tegyen? Menjen oda egy szál virággal és hagyjon maga árvákat a sok hülye barom ember miatt, akiket felbújtanak és kimennek randalírozni az utcára? A rendőrségnek egy feladata van : fenntartani a rendet bármi áron. És a bármi áron van a hangsúly, mert aki támad a randalírozok közül az nem mérlegel.”
 • 3. Cseter János 2008. március 07. 09:40
  „Felesleges "vicc" az ilyen, mert a pajzsosok sem viccelnek, ha parancsot kapnak! Bár kinek is kilőhetik a szemét, kiverhetik a fogait, hisz a mundér és a talár eltakarja szennyes ügyeket! Sajnos nemj mindegy, hogy milyen ember uralkodik az ember felett!”
 • 2. Don Kartács 2008. március 07. 08:37
  „Ez a természet a rendje, mindig minden kompenzálódik. Ember cselekedete ember cselekedete által. Várható volt ez a lépés....”
 • 1. vicc 2008. március 06. 19:33
  „Lehet , hogy nem kellene fenyegetőzni mert egyszer feltámad a népek tengere! "KALUCSNIKOVVAL"
  És akkor ratatatatatatatata !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Román-magyar egyezmény a hadisírok gondozásáról

Az idegen országban elesett katonáknak és a civil áldozatoknak is joguk van a méltó nyughelyhez,… Tovább olvasom