Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Hitelrontás károsnak nevezni bármilyen élelmiszert?

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) a népegészségügyi termékadóról szóló törvénnyel kapcsolatban azok a kijelentések, amelyek legálisan forgalmazott élelmiszert egyértelműen károsnak minősítenek, félrevezetőek és hitelrontóak, és alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére.
Magyarországon nincs forgalomban káros, az egészségre ártalmas élelmisze - hangsúlyozta a szövetség az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Mint írják, kritikával kell kezelni a népegészségügyi termékadóval sújtott élelmiszereket egyértelműen károsnak minősítő állításokat. "Azok ugyanis szakmailag megalapozatlanok, félrevezetőek lehetnek, több esetben kimerítik a hitelrontás fogalmát, és így jelentős kárt okoznak az érintett magyar élelmiszeripari cégeknek".

Az ÉFOSZ azt kéri a megszólaló politikusoktól, állami tisztviselőktől, hogy a nyilvános véleménynyilvánításuk során ragaszkodjanak a tényekhez, és kerüljék a hitelrontó, megtévesztő állításokat. A közlemény kitér arra is, hogy a só és a cukor (a szénhidrát) az életfenntartáshoz nélkülözhetetlen alapélelmiszerek, amelyekből egyetlen termék sem tartalmaz önmagában túlzott, a napi szükségletet meghaladó mennyiséget. Károsnak megalapozottan tehát csak egyes élelmiszerek túlzott fogyasztását lehet minősíteni, és csak abban az esetben, ha a jelentős energiabevitel mozgásszegény életmóddal párosul.

Az ÉFOSZ álláspontja szerint a népegészségügyi termékadó kivetését költségvetési célok indokolhatják, az adóval érintett termékkörök meghatározása ugyanakkor nem kezelhető az egészségre káros élelmiszerek szakszerű meghatározásaként; már csak azért sem, mert a termékek körének kijelölése még a só és cukortartalom szempontjából is következetlen, és tudományosan nem megalapozott. Az egészséges táplálkozás és az élelmiszer-biztonság kérdéseiben megalapozottan állást foglalni csak komoly szaktudás birtokában lehet, "így elkerülhető mind a fogyasztók félrevezetése, mind a magyar gazdaság munkaadó és adóbevételt termelő szereplőit sújtó, indokolatlan károkozás" - hangsúlyozza az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. igazságkereső 2011. július 11. 08:11
  „A tej körüli problémák sokasága pedig abból adódik, hogy a magyarországi forgalomban levő tejek közül nagyon sok még csak nem is látta a tehenet! Ez körülbelül olyan, mint a magyarországi bankok által 2003 óta az ügyfelekre sózott "svájci frank alapú" elnevezéssel megduplázhatóvá vált havi "devizahiteles",de mára már fizethetetlenné vált törlesztőrészlet! Most már csak egy kérdés adódik: meddig lehet, meddig kívánják még hülyíteni a magyar népet,milyen szintig lehet teljesen ellehetetleníteni a lakosság egy nagyon jelentős részét! Mindeközben azok, akik előidézték ezt a szörnyű helyzetet - 2002-2010 között hatalmon levők, na és az adóoptimalizálók:copyreigt by Bajnai Gordon, Simor András és tsai - élik vidám életüket, nyaralnak a Bahamákon, különböző szigeteken, miközben a magyar nemzet nagy része maximum a járdaszigetekre gondolhat! Arról már ne mis szólva, hogy a számlák is kifizethetetlenné váltak, szóval lehetne itt sorolni az égető problémákat,hála a Gyurcsány-Veres -Bajnai triónak és az őket vakon követő, de nagyon nagy hasznot lehúzó "élősködőknek"! Innen ered a tejprobléma is!”
 • 21. Kisg 2011. július 11. 07:20
  „Ha már a nép egészségénél tartunk, meg kellene nézni az összes terméket, és pl. azokat adóztatni (KITILTANI), amelyekben ASPARTAM van. Bebizonyított hatású idegméreg, pl. napi egy liter aspartamos üdítővel már "biztosítani" lehet, hogy a tünetek jelentkezzenek... Bárki kipróbálhatja, nem kamu. Károsítja az idegrendszert és hosszú távon nagyon súlyos hatásai vannak, de érdekes módon ezt nem feszegetik, amikor pedig annyi természetes alapanyagú avagy mesterséges, ám ártalmatlan édesítőszer van. De mivel az aspartam a legolcsóbb, mindenbe beleteszik: a diétás "light" termékekbe, valamint a gyanúsan olcsó üdítőitalokba, amiből két-két és fél litert lehet venni boltban 80-100 Ft-ért. Ha nekem nem hisze valaki, keressen rá a neten az aspartamra... Az ember azt hiszi, hű, de egészségesen élek, csupa cukormentes kaja, üdítő, tejtermék, aztán nem érti a megjelenő neurológiai és más tüneteket... (Látás, érzékelés stb.)”
 • 20. joy 2011. július 11. 06:29
  „Ez van.
  Az orbányt nem érdekli az igazság, sem a "nép-egészségügy", pusztán egy újabb adónemmel szeretné jelentősen növelni a bevételét, amit épp úgy ellopnak, amit azt teszik a többivel”
 • 19. ivando 2011. július 11. 06:26
  „Igen, a az UHT tej valóban rossz példa......., de sajnos bőven akad egyéb egészségkárosító termék, ami már kis mennyiségben is problémát okoz.”
 • 18. Zigeuner 2011. július 10. 22:22
  „17. Naca 2011.07.10. 17:40
  "Pl. ki hallott olyat hogy a tej eláll három hónapig is?"

  Talán ismerkedni kellene a tejgyártás technológiájával. Főleg az ultramagas hőmérsékletű hőkezeléssel és sterilezéssel, valamint az aszeptikus gyártóvonal tulajdonságaival.
  És ezzel semmilyen adalékanyagot, tartósítószert nem adtunk a tejhez. Attól, hogy valami nem olyan mint régen, nem azt jelenti, hogy csak rossz és káros lehet.”
 • 17. Naca 2011. július 10. 17:40
  „Semmi nem káros, ha mértékkel fogyasztjuk. Ha én minden vacsora után megiszom egy pohár bort, attól még semmi baj, de ha két litert, az már alkoholizmus. Aki bizonyos dolgokat mértéktelen módon fogyaszt, azt semmi nem fogja ettől visszatartani. Lásd, hiába emelik a dohány és alkohol adóját, a fogyasztás nem csökken. Amúgy tényleg van gond az élelmiszerekkel, mert tele vannak idegen adalék anyagokkal és maga az alapanyag sem olyan, mint régen. Pl. ki hallott olyat hogy a tej eláll három hónapig is? Talán itt kellene kereskedni.”
 • 16. DMagóg 2011. július 10. 17:19
  „15. balihoho 2011.07.10. 16:47 !

  Igazi ünnepnap számba ment ez az ásott kutas szertartás. Tény, hogy sűrűbben megengedhettük magunknak, mármint a szüleink. Az ára sem, de az íze sem az ma már!”
 • 15. balihoho 2011. július 10. 16:47
  „A miniszter azt mondja: együnk több dinnyét! ennénk mi kérem ennénk, ha nem lenne ilyen drága! Tavaly két kilónyit ha ettem. pedig gyerekkoromban tényleg kilószámra ettem! le engedtük az ásott kútba hűlni, mikor tíz-tizenkét fokosra hűlt a kút hűs vizében, a vödörben lévő dinnyét fel húztuk és fogyasztottuk, na de a mai árak mellett?”
 • 14. DMagóg 2011. július 10. 16:32
  „13. Jozsoci 2011.07.10. 15:10 !
  Meghívhatnál egy jó vacsorára! A zsíroskenyér után ennék egy kis egészséges, valamirevaló jó kaját!”
 • 13. Jozsoci 2011. július 10. 15:10
  „Én nem fogyasztok olyan egészségtelen ételeket mint a chips, meg a cukros üdítők. Ezeket igenis adóztassák meg! Én szalonnát, kolbászt, sonkát szoktam vacsorázni, és kannás bort iszom hozzá! Ez az egészséges!”
 • 12. szatyi 2011. július 10. 12:45
  „"10. zoltanszabo 2011.07.10. 11:51 "

  Nem álmodozom, de lépten-nyomon kimoderálnak, muszáj "másképp" fogalmaznom!”
 • 11. DMagóg 2011. július 10. 11:57
  „Mielőbb várom Szijjártó Péter nyilatkozatát, mert az hiteles, s olyan megnyugtató!”
 • 10. zoltanszabo 2011. július 10. 11:51
  „T. 4. 6. Teljesen igazatok van ! 100% ban.
  T. 8. álmodozol ???”
 • 9. DMagóg 2011. július 10. 11:46
  „"Hitelrontás károsnak nevezni bármilyen élelmiszert?"
  Igen, de ez az Ő gondjuk! A polgárt hülyének nézni? Az meg a mi gondunk!”
 • 8. szatyi 2011. július 10. 11:35
  „Létezik olyan fogalom, hogy: "Államigazgatási körben elkövetett károkozás".
  Meg kell tenni a feljelentést, aztán majd a független bíróság ítélkezik.”
 • 7. DMagóg 2011. július 10. 11:24
  „2. palimadar 2011.07.10. 11:09 !

  Természetesen ezt is mi fizetnénk, de tényeken, s nem holmi parasztvakításon alapulna!”
 • 6. tótkomlósi 2011. július 10. 11:22
  „Ez nem hitelrontás, mert ezt a fidesz műveli!
  Nekik mindent szabad, mi meg fizetünk ellentmondás nélkül, mindenért!
  Üres a zseb! Meg kell tömnünk.”
 • 5. palimadar 2011. július 10. 11:21
  „"Lám a cigi ugye elmaradt! Pedig ott beszélhetnénk egészségről! Csak valakinek csípte a füst a szemét!"

  A cigarettára ráadásul van egy eu-s megállapodás, hogy jövedéki adó tartalmát 2018-ig 90 euró / 1000 szálra kell emelni. Ez 270 Ft-os euróval számolva több, mint 24 Ft / szál...
  Valamikor meg kell lépni...”
 • 4. Nórikám 2011. július 10. 11:13
  „Egészen biztos vagyok benne, hogy nem a mi egészségünket féltik ennyire! Ez burkolt adó emelés! Ciki lett volna adó emelni, találtak egy jó ürügyet! Lám a cigi ugye elmaradt! Pedig ott beszélhetnénk egészségről! Csak valakinek csípte a füst a szemét!”
 • 3. palimadar 2011. július 10. 11:10
  „Egyébként korrekt megnyilatkozást közöl a cikk.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerítésnek csapódott a Mazda, meghalt a sofőr

Halálos baleset történt a 86-os főúton Páliban vasárnap reggel.
Tovább olvasom