Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Hitetlen Tamás kétszer kételkedett

Előbb Jézus sebeibe tette ujjait, hogy megtapasztalja azokat, majd Mária mennybemenetelében kételkedett a "hitetlen". Ma van Szent Tamás ünnepe.
Július 3-a Szent Tamás ünnepe. Tamás apostol, a "hitetlen" a bibliai 12 apostol egyike. Ő volt az, aki Jézus sebeit megtapasztalandó, ujjait a sebeibe tette - innen elnevezése: Hitetlen Tamás.

Neve az arámi Taumá / Tómá-ból ered, ami azt jelenti: ikrek. Tamás apostol az Apokrif evangéliumok szerint Mária mennybemenetelének hírére ugyancsak kételkedett, és jelet kért az Úrtól bizonyságképpen, amit meg is kapott egy, az égből lehulló öv formájában. Innen is eredeztetik "ikrek" elnevezését: "Aki kétszer kételkedett".

III. századi apokrif irat a Tamás cselekedetei, ami az apostol későbbi életét meséli el. Ebben Pünkösd után megjelent neki az Úr, és Indiába küldte őt. Küldetése szerint a pártus király, Gondofer (uralkodott Kr. u. 21-47) palotáját kellett felépítenie. Így is tett, csodálatos palotát épített, és a munkájáért kapott pénzt szétosztotta a szegények között, sőt, prédikált is, hatalmas tömegeknek. Innen továbbvándorolt, ahol folytatta apostoli tevékenységét, csodákat is tett. A király elfogatta, és egy főpapja leszúrta. Holttestét a megtérített keresztények tisztességgel eltemették.

Gerard van Honthorst: Hitetlen Tamás. Kép: wikipédia
Gerard van Honthorst: Hitetlen Tamás. Kép: wikipédia

A legenda szerint indiai nyughelye egy hegyen van, amit a Paradicsom vize vesz körül. A hegyen templom áll, annak oltárán ezüst szekrény, előtte örökké égő lámpás. A szekrényben nyugszik Tamás holtteste. A holttestét 230 körül Szíriába, Edessza (Urfa) városába vitték, és ott temették el.

Szent Tamás talán legismertebb emlékhelye a ceyloni Sri Pada-csúcs, ahova minden évben ezrével járnak a zarándokok. A bevándorolt portugálok hagyománya szerint Tamás, mennybemenetele előtt ott lépett utoljára a Földre. Attribútumai: öv, mérőléc, és tőr vagy lándzsa, amivel leszúrták.

Szent Tamás ünnepnapja július 3., ami relikviái Szíriából való hazahozatalának napja. Rómában a 9. században december 21-re tették az ünnepét. 1969-ben annak érdekében, hogy a decemberi ünneplés ne törje meg Ádvent utolsó hetét, visszahelyezték július 3-ra. A keleti egyház július 8-án ünnepli.

Tamás, mint egyházalapító: Tamás Indiában végzett apostoli tevékenysége révén a dél-indiai keresztények az úgynevezett szíriai irányzatot követik, aminek két ága alakult ki: a keleti (káldeus) és a nyugati (antiochiai) kereszténység.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2010. július 03. 14:41
    „Jó gyerök ez a Tomi, mint a bibliai társai.”
  • 1. csonakos 2010. július 03. 13:00
    „"Most már hiszel, Tamás, mert láttál
    engem. Boldogok, akik nem láttak, és mégis hisznek!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem enyhül a kánikula

A jövő hét végéig marad a meleg, nyári idő, most szombaton és vasárnap azonban helyenként… Tovább olvasom