Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Hitvallás: a grafikus feladatáról

Emberien szólni az emberiről. Ez a hitvallás, mely a személyes sorsot vezérlő elvek tételes, tömör megfogalmazása. Mások hitvallásának megismerése segíthet, hogy a hétvégi szieszta idején lelkünk utolérje testünket, hogy értelmet nyerjenek a hétköznapok.
„Nagyon szeretek élni... – kezdi ars poeticáját Kass János grafikusművész (képünkön). – De vajon van-e nagyszerűbb dolog kérdezőnek és felelőnek lenni egyszerre, az összefüggéseket kutatni, megérezni, kibontani. Vágyódni, megkeresni, kifejezni. Megütött húrként rezonálni. Megformálni a harmóniát és kibogozni a csomókat. Szépet adni a szépre vágyónak, kibeszélni a bánatot. Nem menekülhetünk el sehova a kínzó kérdések elől.

A távolságok megszűntek. Válaszolni kell. Tanúja lenni a kornak. Tanúi és krónikásai vagyunk korunknak. A megérzéseket, a nyugtalanságot, a kérdéseket és a feleleteket gyors formába kell önteni, ez a grafikus feladata. Készülni a nagy tervekre, regisztrálni a megtörténtet, kommentálni az eseményeket, átadni az át nem adhatót, a ki nem mondottat.

Ha a festészet a szépirodalom, a grafika az újságírás, a gyors reagálás eszköze. Ma a művész ismét hasonló a reneszánsz mesterekhez.
A kornak ilyen vagy olyan formában szüksége van rá. Mindenhez kell értenie, mindenről kell tudnia. A tudomány egyre inkább specializálódik és csak részterületeket képes átfogni. A művésznek mindenről tudnia kell, mindent látnia kell, és fel kell készülnie minden feladatra, Leonardóhoz hasonlóan. Ha kell, képet kell festeni, ha kell, felvonulást kell tervezni…

A műfaji korlátok megszűntek és minden anyagot éreznie, felhasználnia és formálnia kell tudni. Illusztrálni, könyvet tervezni, üzemek színharmóniáját vagy lakások belső rendjét és otthonosságát megvalósítani, plakátot festeni és világkiállításon megmutatni, mire képes a népe. Atomerőműre mozaikot, kisiskolások számára tankönyvet, és auschwitzi emlékművet tervezni. Az emberi fájdalomnak, szenvedésnek emléket állítani, hogy emlékezzünk rá, és soha ne ismétlődhessen meg. Válaszolni kell a kornak, és ez valóban gyönyörű feladat. Szinte megoldhatatlan, és csak nagyon kevesek, csak a legnagyobbak voltak képesek erre a történelem folyamán.

Ha csak egy kis részt, ha csak egy keveset hozzátehetünk a nagy műhöz, ha csak egy vörösvérsejtje lehetünk a nagy vérkeringésnek, tettünk valamit. Ha sikerül néha megnyugvást kínálni, ha sikerül néha választ adni a kérdezőnek, ha sikerül kimondani az igent és a nemet, és mindezt fel is fogják a radarhoz hasonló fülek és szemek, és ha az agy után eljutunk a szívig, eleget tettünk hivatásunknak és a szívekből kigyúló okos alkotó értelem, a barátság és a szeretet vágya kivirágzik és egymás keze után nyúlunk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaáll a vényfelírás rendje

2006. január elsejétől újra a korábbi gyakorlat szerint írhatnak fel recepteket az orvosok. Tovább olvasom