Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Hitvallás: az arányérzékről

Emberien szólni az emberiről. Ez a hitvallás, mely a személyes sorsot vezérlő elvek tételes, tömör megfogalmazása. Mások hitvallásának megismerése segíthet, hogy a hétvégi szieszta idején lelkünk utolérje testünket, hogy értelmet nyerjenek a hétköznapok.
„Az ember esendő, gyakran elbizonytalanodó lény – mondja Kiss Lajos megyei főépítész (képünkön). – Valószínűleg ez különbözteti meg leginkább az élővilág más szereplőitől. Például az állatok élete mennyivel egyszerűbb, hiszen velük született ösztöneik határozzák meg, hogyan kell és lehet leélni a számukra kiszabott időt. Mi, emberek nehezebben boldogulunk.

Már-már elfeledtük a természeti, biológiai determinációkat, a sok 'tudás' (erkölcsi, vallási és kulturális dogmák, szabályok, magatartásnormák) következtében. A homo sapiens elvileg teljes körű választási szabadsággal rendelkezik életének megszervezésében. A gyakorlatban természetesen ez csak korlátozottan érvényesül. Ez a körülmény azt is igazolja, hogy az ember – élete során – folyamatosan döntési helyzetben van, még akkor is, ha ennek legtöbbször nincs tudatában. Hogyan lehet ezt kezelni, hogyan vagyunk képesek eligazodni az amúgy is bonyolult, állandóan változó, mindig értékválsággal küzdő világban? Mi segít bennünket a helyes, vállalható humanista döntés meghozatalában?

Szerencsére többféle fogódzó is létezik: morális-etikai, hitbeli, logikai, politikai, szakmai és egyéb megfontolások, iránytűk. A sokpólusú viszonyrendszerben eligazodni nehéz és gyötrelmes. Csak az ember arányérzéke segíthet az egyensúly megtalálásában és fenntartásában. Úgy gondolom, hogy ez a mindenkire jellemző, de egyénenként igen eltérő képesség határozza meg leggyakrabban döntéseinket. Az élet minden területén elsősorban a saját arányérzékünkre számítva és támaszkodva találhatjuk meg azt a csak ránk jellemző – nekünk rendelt – utat, amivel életünket harmonikussá tehetjük."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eminens diák

Tovább olvasom