Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Hivatalában fogadta az államfő az akadémia új elnökét

Egészségügyi, környezetvédelmi és társadalomtudományi kutatások - egyebek mellett ezen tudományterületekre szeretne nagyobb figyelmet fordítani a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új elnöke. Pálinkás Józsefet kedden számolt be terveiről Sólyom László köztársasági elnöknek a Sándor-palotában.
Pálinkás Józsefet egy hete, május 6-án választották meg az MTA elnökévé. Az Orbán-kormány oktatási minisztere ezért lemondott parlamenti mandátumáról és más politikai tisztségeiről.

Sólyom László tagja az akadémiának, ebben a minőségében is egyeztetett Pálinkás Józseffel. Az államfő a megbeszélésen támogatta, hogy az egészségügyi, környezetvédelmi és társadalomtudományi kutatásokra az eddigieknél nagyobb figyelmet fordítsanak. Ez nemcsak a finanszírozásban jelentene többletet, arra is törekszenek majd, hogy közvélemény jobban megismerhesse ezeket a tudományterületeket - mondta a Független Hírügynökségnek Pálinkás József. A keddi egyeztetésen külön kitértek Magyarország demográfiai helyzetére - tette hozzá.

Az akadémia elnöke a héten illetve jövő héten egyeztet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Szili Katalin házelnökkel, azt viszont a protokollra hivatkozva egyelőre nem árulta el, pontosan mikor találkozik velük. Pálinkás József találkozót kezdeményez a legfőbb ügyésszel, a Legfelsőbb Bíróság, valamint az Állami Számvevőszék elnökével is, tervei szerint még májusban.

Olvasóink írták

  • 1. Sorponyi 2008. május 13. 19:33
    „Első hallásra visszatetsző volt számomra, hogy egy valamikori erősen pártelkötelezett tudós került a MTA élére. Ugyanakkor abban bízok, hogy ezzel megkezdőrik - az általa is mélyített - árkok betemetése nem csak a tudomány, hanem a a társadalom minden területén. Ha így lesz, szívből gratulálok páéinkás Józsefnek MTA-elnöki megválasztásához és sikeres ténykedést kívánok egész működése alatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton ingyenes anyajegyszűrési vizsgálatok országszerte

Az európai bőrrák-megelőző kampány keretében szombaton országszerte több helyen ingyenes… Tovább olvasom