Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Hivatalosan nem jön még gáz

Magyarország kedd délelőttig semmilyen hivatalos értesítést nem kapott az Ukrajnából várt gázszállítás újraindításáról - mondta keddi sajtótájékoztatóján az energiaügyi miniszter.
Molnár Csaba hozzátette: a szaktárca sem az ukrán diszpécserszolgálaton, sem az EU megfigyelőin keresztül nem kapott hivatalos tájékoztatást a gázszállítás újraindításáról. Orosz hírügynökségi források alapján, magyar idő szerint kedden reggel 8 órától indult újra a gázszállítás Európa irányába.

Eddig nem volt szükség a stratégiai gázkészletek felhasználására, sőt a déli szomszédok ellátásában is segítséget tudott nyújtani Magyarország - mondta keddi sajtótájékoztatóján a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter. Molnár Csaba hozzátette: a hazai ellátottság biztosítása a legfontosabb, így ha szükséges, felfüggesztik a tranzitszállításokat.

Magyarországot egyelőre nem értesítették a gázszállítás esetleges újraindításáról, ám a szakemberek és a hálózat is felkészült a fogadásra. A miniszter szerint azonban ez a jelenleginél is nagyobb technikai kihívást jelent, hiszen nem tudni, hogy hogyan bírják majd az újbóli nyomást a vezetékek.

Az EU energiaügyi minisztereinek hétfői brüsszeli értekezletén elfogadták a magyar szakminiszter három pontból álló javaslatcsomagját. Ebben rögzítették az uniós országok szolidaritásának fontosságát az energiaellátási problémák esetére. Egyetértettek az energetikai hálózatok összekapcsolásának, valamint az energiafüggőség csökkentésének jelentőségében.

Magyarország és az EU is támogatja a Nabucco gázvezeték megépítését, amely a Kaszpi-térségből - Oroszország és Ukrajna megkerülésével - szállítana gázt Európába. Fontos az Északi- és a Déli Áramlat vezetékeinek lerakása is, amely ugyan orosz gázt szállítana, ám nem Ukrajnán keresztül. Az energiafüggőség csökkentése érdekében vállalta Magyarország, hogy 2020-ig 20 százalékra növeli a megújuló energiaforrások arányát a hazai energiafelhasználásban - mondta a szakminiszter. Molnár Csaba hangsúlyozta a panelprogram fontosságát is. Így a nyílászárók és az épületek szigetelésének korszerűsítése, valamint a fogyasztás egyéni szabályozása és mérése segítségével jelentősen csökkenthető a lakossági fogyasztás.

Magyarországon hétfőn 63,5 millió köbméter gáz fogyott. A keddi felhasználás az előzetes becslések szerint 63-65 millió köbméter lesz. Az I. korlátozási szint továbbra is érvényben van.

Ukrajnából egyelőre nem jött fűtőanyag. Ausztria irányából hétfőn 5,9 millió köbméter földgáz érkezett, melyből 4 millió hazai célú volt, 1,9 milliót pedig az FGSZ továbbított Szerbia (1,2 millió) és Bosznia-Hercegovina (0,7 millió) irányába. A kedden várhatóan rendelkezésre álló forrásokból 53 millió köbméter a földalatti gáztárolókból, 9 millió köbméter a hazai termelésből, 4 millió köbméter pedig importból származik.

Olvasóink írták

 • 7. flexsnake 2009. január 14. 09:12
  „Nade az oroszok szerint ők már kinyitották a csapokat ukrajna szerint pedig a nyomás kicsi.
  Ez az ő kettejük vitája itt már európa semmit nem tehet.Valami más van a háttérben, tapossák egymás lábát.”
 • 6. kobold 2009. január 13. 19:29
  „Putyin a hibás , mert már régen segbe kellett volna rugnia az ukránokat .
  amig ukrajna tagállam volt soha nem volt probléma.
  bár erősen dolgoznak rajta az oroszok,hogy láncra verjék ezt a tolvaj bandát.”
 • 5. Manikh 2009. január 13. 18:36
  „Azt én is tudom hogy nem az emlitett "uriember"a csapos de nyilván nem Putyin magyaráz hülyeségeket az embereknek,öröm az embernek hogy ennyi optimista lény van még e honban hát...jó tavaszvárást vagy téliálmot?Ha az árnyékod meglátod nehogy visszamenj!!!”
 • 4. mgabor 2009. január 13. 16:23
  „nem Molnár Csaba nyitogatja a csapokat, célszerűbb volna az oroszokat meg az ukránokat kérdezni, azok meg tök jól elvannak az egymásra mutogatással, mi meg megvárjuk a tavaszt, jobbat nem tudok... :)

  aztán gyűjtünk vegyeskazánra”
 • 3. Manikh 2009. január 13. 16:06
  „Ez a gáz már nagyon gáz!!!Hülyit mindenkit ez a szakértelemmel tel "nyálas"kis csupaszseggü azt sem tudja hogy merre van Ukrajna,azt meg főleg ne várja már senki hogy hivatalosan közölt nyilatkozatai alapján kelljen kitelelni az átlagembernek.Hogy hogy került az energetikai miniszteri székbe az mellékes,de a nem mindennapi fizetéséért az lenne a minimum hogy amit mond az legalább egy hangyapöcsnyit hasonlitson a valósághoz,mert ez eddig nem igazán jött össze neki.Ekkora "böszmeségeket még példaképétől Fletótól sem hallottunk de hogy igy elkúrjanak mindent azt a hetvenhétcsáposaprópöszörményét neki hát embereljék már meg magukat ott fent!!!Tehát MIKOR LESSZ GÁZ?..Egyszerü a kérdés!!!”
 • 2. achilleus 2009. január 13. 15:17
  „Az oroszok tegnap kijelentették, hogy annyival kevesebbet küldenek, amennyit Ukrajna "ellop".
  Ehhez képest, itt a koradélutáni hír:
  "2009-01-13 13:11
  Oroszország szerint Ukrajna máris lopja a tranzitgázt
  Az orosz Gazprom reggel nyolckor indította el az európai szállítmányokat. A vállalat vezetői szerint azonban ebből semmi nem jutott el az ukrán-román határra. Az uniós szakértők egyelőre nem nyilatkoztak az ügyről."

  Ciki, mert mi van, ha az Ukránok MINDET "ellopják". Mindenesetre egyelőre semmi nem jön át az ukrán-román határon, noha az oroszok már állítólag reggel óta nyomják.”
 • 1. kekeczke 2009. január 13. 14:14
  „van aki másban reménykedett ? mármint komolyan ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy kilengésekkel mozog a forint

Igen nagy kilengéseket mutat kedden a forint árfolyama. Az euró 283 alatt indította a napot, majd… Tovább olvasom