Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Hoffmann: az új jogszabály értékalapokra helyezi a köznevelést

Az új köznevelési törvény kiemelt célja a leszakadás megakadályozása - mondta az oktatásért felelős államtitkár.
Az új köznevelési törvény kiemelt célja a leszakadás megakadályozása a nevelés-oktatás eszközeivel, valamint a tehetséggondozás - mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára pénteken Budapesten, az első alkalommal megrendezett nemzetközi köznevelési konferencián.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, hogy az új jogszabály a köznevelést "értékalapokra helyezi", és nem szolgáltatásnak, hanem közszolgálatnak tekinti, amelynek a garanciáit az állam biztosítja.

Mint elmondta, a pedagógus-életpályamodell rögzíti az előmeneteli rendszert, amely a jelenleginél nagyságrendekkel magasabb jövedelmeket meghatározó új bértáblát tartalmaz. Az új jogszabály ötévenkénti szakmai ellenőrzést ír elő a pedagógusoknak - tette hozzá az államtitkár.

Megfogalmazása szerint a Nemzeti alaptanterv a valódi esélyegyenlőséget szolgálja, az "meghatározza a korszerű tudás-, illetve nemzeti és egyetemes műveltségi minimumot, amely minden magyar gyermek számára alanyi jogon jár".

Hoffmann Rózsa a konferenciát követő sajtótájékoztatón az MTI kérdésére válaszolva elmondta, csaknem 10 milliárd forintot szánnak az óvodai férőhelyek bővítésére és új férőhelyek létrehozására. Hozzátette: a férőhelyek további növelése érdekében a Belügyminisztériummal együttműködve meg kívánják változtatni az óvodák építésére vonatkozó szabványokat.

Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke a konferencián azt mondta: az oktatási intézmények állami fenntartásba vétele nem cél, hanem eszköz; a kormány célja nem a spórolás, hanem a racionalizálás és a feladatok optimalizálása. Mint hozzátette, olyan irányítási és szervezeti rendszert kívánnak kialakítani, amely biztosíthatja a köznevelési feladatok "jelenleginél eredményesebb, méltányosabb és hatékonyabb ellátását".

Princzinger Péter bemutatta a felsőoktatási információs oldal, a felvi.hu mintájára indult oktatas.hu weboldalt.

Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója előadásában a Nemzeti alaptantervhez készülő kerettantervekről beszélt. Elmondta, hogy a következő hónapokban szakmai és társadalmi vitára bocsátják a tervezetet. Közölte: "a kerettantervek tartalmazzák a nevelés és oktatás céljait, a tantárgyi rendszert, az egyes tantárgyak témaköreit és meghatározzák a követelmények teljesítéséhez rendelkezésre álló időkeretet".

Kerékgyártó Sándor, a konferenciát szervező Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője a közoktatásban alkalmazott informatikai és technikai újításokról számolt be; elsősorban az új Sulinet weboldalt, az elektronikus diákigazolványt, továbbá a már mobiltelefonokról is elérhető felvi.hu weboldalt említette.

A nemzetközi köznevelési konferenciát a 12. Educatio nemzetközi oktatási szakkiállítás keretében tartották a Papp László Budapest Sportarénában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 milliót akart eltitkolni a végrehajtók elől

A budapesti vállalkozó a végrehajtás elől menekülve próbálta a pénzt korábbi cégtársának átengedni… Tovább olvasom