Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Hogyan hatnak ránk az ősz színei?

Piros: pozitív hatások

A piros az ókori Egyiptomban Széth színeként az  "átkozott" szín, Püthagorasz  a négy alapelem közül a Tűz,  az éter színeként tartotta számon. A piros a keresztény mitológiában a Szentháromság színszimbolikájából  a Szentlélek színe, a kereszténység szerint egyébként ez a szín a tűz , a melegség, a szeretet, a vér, illetve Krisztus és a vértanúk áldozata, de a világi hatalom, sőt a pokol tüze is. A római és a görög egyház hétszentség színei közül a bűnbánat színeként használja. Az alkímiában a kén színe, a véré és a szenvedélyé  - Goethe a  kolerikus embertípust kapcsolta hozzá. A magyarság színszimbolikájában a szerelem és az élet színe , de a  véren kívül a Naphoz és a tűzhöz is társul, s általában bajelhárító szín; ez a feladata a piros kendőnek és a piros pántlikának is.
Régóta köztudott, hogy az egyes színek közvetlenül hatnak a hangulatunkra, munkabíró képességünkre, koncentrációnkra, de még egészségi állapotunkra is. A piros szín élettani hatása, hogy aktivítást, emelkedettebb hangulatot idéz elő, fokozza a szervezet vérbőségét, sőt, a levegő hőfokát is melegebbnek érezzük tőle. A reklámlélektan szakemberei tudják, hogy izgató szín, mert dinamikus, érzelemfokozó hatású. Impulzív árnyalata sárgával agresszívabbá, terjeszkedőbbé tesz, és cselekvésre ösztönöz, feketével veszélyt, ridegséget, keménységet fejez ki és izgatottságot kelt, zölddel örömet, élénkséget és ötletességet, rózsaszínnel és kékkel bensőségességet, gyengédséget és optimizmust sugároz.
A piros fény melegségérzetet kelt és . Általában romantikus hangulat megteremtésére használjuk. De a piros színű villanykörte segítségével elősegíthetjük a szervezet méregtelenítését. Rendkívűl alkalmas légzőszervi hurutok, középfülgyulladás, és jó néhány bőrbetegség gyógyítására.

Barna: a Föld színe

A fa színe, biztonságot, melegséget, állandóságot tükröz. A gyerekek általában nem kedvelik, a stresszben élő felnőttek viszont vonzódnak hozzá. A lakást kedélyessé teszi, de önmagában unalmassá, kissé bánatossá is, ezért mellette szükség van élénkítő színekre.

Narancssárga: csupa jó

Élénkítő, vidámságot keltő, meleg szín. Nyíltságot, örömöt, boldogságot sugároz. Aktivizáló hatású, de hiányzik belőle a vörös agresszivitása. Növeli a koncentrálóképességet, a kreativitást, a munkakedvet, jó hatású depresszió ellen, visszahozza az életkedvet, növeli az étvágyat, kedvezően hat az emésztőrendszerre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem 300 éves Stradivari kalapács alatt

Antonio Stradivari egyik hegedűje lesz a "sztárja" a Christies aukciós ház Londonban fél évenként… Tovább olvasom