Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Hogyan kérjek fizetésemelést?

A mostani helyemen eltöltött három év után megérdemelnék egy kis fizetésemelést, annál is inkább, mert a barátaim mind többet kapnak hasonló munkakörben. Nálunk nincs szakszervezet és a munkaszerződésemben sincs szabályozva ez a kérdés. Nekem pedig olyan kellemetlen, hogy bemenjek a főnökömhöz és kuncsorogjak.
B. Kálmán

Ha maguktól nem adnak, akkor igenis kérni lehet és kell. Hozzá kell szoknunk az ilyen szituációhoz, hiszen az önmenedzseléshez, pályafutásunk és anyagi megbecsülésünk szinten tartásához ez is hozzátartozik. De várja meg, míg valamilyen sikernek a vezetőséggel együtt örülhet (például egy új üzlet megkötése; egy régebbi projekt sikeres lezárása stb.). Érdemes kivárni a jó hangulatot, hiszen ha van miből, akkor mindig adakozóbbak a munkáltatók... Kezdeményezzen egyfajta „teljesítményértékelő beszélgetést" az elmúlt időszakról és minősítse a saját munkáját, ugyanakkor kérje ki a főnökség véleményét is. Itt szóba kerülhet a cég „teljesítménye", vagyis hogy mennyire elégedett ön a vállalattal és hogyan lehetne jobbítani.

Kellemes hangulatban és hatásos – konkrét adatokkal megalapozott – eredményprezentáció után fel lehet vetni, hogy milyennek látja a vezetés az ön munkáját. Pozitív válasz esetén már lehet arról beszélni, hogy „az elmúlt évi infláció" kissé visszavetette az ön reálbérét és nagyon hálás lenne egy kis „kiigazításért". Hisz másutt is így csinálják (hivatkozás másokra) és a vállalati eredmények is lehetővé teszik ezt (hivatkozás az eredményekre).

Ne ragaszkodjék előre elhatározott számokhoz és mindig legyen kompromisszumkész! A munkáltatók általában kedvezőbbnek ítélik, ha nem azonnal kell kifizetniük valamit, hanem majd csak valamikor később, az év folyamán. Fizetésemelés helyett – a tömegközlekedés, illetve saját gépkocsi használatának kiváltására – kaphat például céges autót, amelynek költségeit a munkaadó fizeti. Könnyű belátni, hogy ez kedvezőbb ajánlat egy 10 százalékos fizetésemelésnél! Gondolkodjon, milyen egyéb jövedelem-összetevők vannak a cégnél és hogyan tudná jobban kihasználni azokat! Kerülje a következő hibákat: Ne kérjen állandóan vagy negyedévente emelést! Ne járjon rendszeresen a főnöke nyakára és „sírja el" bánatát! Ha rosszul megy a cégnek, akkor ne vesse fel a fizetésemelést, mert akár az állását kockáztatja ezzel! Ne legyen túlzó és maradjon a realitás talaján!

Pintér Zsolt karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a területfejlesztési alapok

Egyetlen fillér sem lesz a területfejlesztési tanácsok alapjaiban jövőre, ha az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el a költségvetési törvényt. Ez nagy érvágás lenne az önkormányzatoknak: a megyéből több mint százan 562 millió forintot kaptak idén a három kalapból. Ha a számok nem emelkednek, az azt jelenti, jövőre ezeket a pályázatokat ki sem írhatják a tanácsok. Tovább olvasom