Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Hogyan mondjam el?

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Cégünknél néhány hónapja folyamatos a leépítés. Személyzeti vezetőként nekem jutott az a "hálás" feladat,
hogy az elbocsátás tényét közöljem a munkatársakkal. Gyakran előfordul, hogy én is és az "áldozat" is, csak az utolsó pillanatban értesülünk a felmondásról. Hogyan mondjam el a saját kollégáimnak, nincs tovább...? - kérdezi levelében olvasónk.

Levélírónk nincs irigylésre méltó helyzetben, ez tény. Soraiból kitűnik, emberileg is, szakmailag is megviseli ez a munka. Nézzük át, ezt a hálátlan és nehéz feladatot hogyan tudja ellátni. Nem lesz fájdalommentes így sem...

A létszámleépítésekben a bizonytalanság az első rossz. Már ez tönkreteheti a munkahelyi kapcsolatokat. Ráadásul a dolgozók többet foglalkoznak a kósza folyosói hírekkel, mint a feladataikkal. A munkaadó bölcsen teszi, ha a létszámleépítést és általában a rossz híreket gyorsan, tisztességesen és egyértelműen kommunikálják. Ezzel elejét vehetik minden találgatásnak. Az elbocsátott számára persze hirtelen így is "összedől a világ", ezen nincs mit szépíteni. Az elbocsátottnak nyújtott magyarázat viszont jelentősen megkönnyíti a távozást. Még akkor is külön-külön le kell ülni az elbocsátottakkal, ha tömeges leépítésről van szó. A magyarázat révén a munkavállaló könnyebben fel tudja dolgozni az őt ért veszteségeket, és ha egy-két segítő jó tanácsot is kap, még a jövőképe is jó irányba alakul. A távozó jövője szempontjából nagyon fontos, hogy milyen módon váltak meg tőle.

A megalázó kirúgás után jóval nehezebben állnak fel és vágnak bele életük újbóli felépítésébe a munkavállalók. Az emberséges és magyarázattal szolgáló felmondó beszélgetés után ez zökkenőmentesebb és gyorsabb folyamat. A vezető vagy a személyzetis empátiája nemcsak a cég jó hírét őrzi meg a munkaerőpiacon, hanem az érintettek életét is pozitívan befolyásolhatja.

A személyzetisek számára akkor a legnehezebb, ha nem tudnak azonosulni a tulajdonosi döntéssel. A felmondás alapvetően vezetői feladat, sok cégnél az első számú irányító fel is vállalja. A nagyobb vállaltoknál azonban ez a HR-esek "keresztje". Gyakran egyetlen emberre bíznak egy teljes leépítési folyamatot, s ez bizony igazi piszkos munka. Nem helyes, ha a tulajdonosi döntés végrehajtása egyetlen munkavállaló vállát nyomja...


Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól indul felfelé a gázár

A gáz fogyasztói ára fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus… Tovább olvasom