Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Hogyan válasszak nyelviskolát?

„A főiskolán németet tanulok, de emellé kell az angol is. Több tucat szórólappal és hirdetéssel bombáznak a különféle nyelviskolák. De van-e valamilyen minősítés vagy szempontrendszer, amely támpontot adhat, hogy végül minőségi iskolában tanuljak és biztos tudást szerezzek?"
H. Henriett

Kérdezzen rá, mekkora csoportokban történik a foglalkozás és vannak-e anyanyelvi tanárok. Az optimális csoportnagyság 3–6 fő. Olyan iskolát válasszon, ahol a tanárok rendszeres módszertani továbbképzésen vesznek részt.

Egy-egy kurzus általában 4–12 hétig tart. A hagyományos tanfolyamok párhuzamosan koncentrálnak a nyelvtanra, illetve a beszédkészség fejlesztésére. Az úgyenvezett intenzív kurzusok inkább a beszédkészség fejlesztésére fektetnek súlyt. Van olyan program, amely azt ígéri, hogy napi 12 órás tanulással három hét alatt társalgási szintre tudja hozni a hallgatókat. Csodák persze itt sincsenek: ezt azoknak javasolják, akiket azonnal külföldön „dobnak be" és ott a gyakorlatban kell majd nap nap után helytállniuk.

Azt is el kell eldöntenie, mi a fontos önnek: irodalmi szövegeket, napi sajtót, üzleti információkat szeretne olvasni vagy böngészni az Interneten, netán idegen nyelvű híreket  hallgatni, esetleg konyhanyelven társalogni. Válasszon olyan iskolát, ahol az egyes tudásszintek és kurzusok lépcsőzetesen épülnek egymásra, így biztosítva a továbbfejlődés lehetőségét. Mindig kérjen referenciát: vagyis kérdezze meg az ott végzetteket, hogy mennyire voltak elégedettek az iskolával, hogyan tudják használni a tanultakat. A minősítéssel kapcsolatos kérdését illetően támpontot adhat a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete által kiadott úgynevezett „Minősített Nyelviskola" cím.

Persze a nyelvtudás részben nyelvérzék kérdése is, tehát van, aki könnyebben tanul nyelveket, van, aki nehezebben. A második idegen nyelvet már általában könnyebb elsajátítani. Ahhoz, hogy valaki alapfokon kommunikáljon, általában legalább 220-300 óra kell. Ha ennél többet szeretne – példlázul bizonyos tárgyalási szint elérését – ehhez még további 150-200 óra szükséges. És akkor még nem beszéltünk a szaknyelvről. Tehát, egy társalgási szintre – folyamatos és kemény otthoni tanulás mellett – már egy heti 4-szer 4 órás, 16 hetes általános kezdő tanfolyam segítségével el lehet jutni.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a területfejlesztési alapok

Egyetlen fillér sem lesz a területfejlesztési tanácsok alapjaiban jövőre, ha az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el a költségvetési törvényt. Ez nagy érvágás lenne az önkormányzatoknak: a megyéből több mint százan 562 millió forintot kaptak idén a három kalapból. Ha a számok nem emelkednek, az azt jelenti, jövőre ezeket a pályázatokat ki sem írhatják a tanácsok. Tovább olvasom