Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Hol nyaralnak a szinglik?

Bár az úgynevezett szinglikre már egész iparág épül, az utazási irodák még nem számolnak velük.

Bár az úgynevezett szinglikre már egész iparág épül, az utazási irodák még nem számolnak velük, sőt felárat szednek az egyedül utazóktól. Nálunk csak egy iroda szervez szingliutakat, de itt is nehéz összehozni a két nem arányát.

"El fogok menni egy kilenc napos albán útra, de jó lenne ha valaki még társulna hozzám, mert az egyágyas felárhoz nincs kedvem. Akár fiú is lehet az illető, ha tetszik. Én 36 éves egyedülálló hölgy vagyok. Szeretem az érdekes utazásokat!"

Mi lesz veled, szinglike?

Erre az idézetre egy utazási fórumon bukkantunk, és nem ez volt az egyedüli ilyen jellegű felhívás. Sok véletlennek kell ugyanis egybeesnie ahhoz, hogy egy egyedülálló ember (magyarul szingli) nyaralni tudjon menni. Kell például egy szintén egyedülálló barát (jelen esetben barátnő), aki történetesen éppen oda vágyik, ahova mi (jelen esetben Albániába), történetesen van is rá pénze, és történetesen pont akkor kap ő is szabadságot, amikor mi. Ha mindez nem jön össze, marad a fenti felhívás, ehhez azonban nem sok mindenkinek van bátorsága, hiszen mint az egyik fórumozó reagálása mutatja is: "Soha nem mennék el olyan túrára, amelyikben nem ismerem előre a résztvevőket. Minden társas útban van egy okosjancsi, egy notórius késő, egy hangoskodó, egy tréfamester, és egy leltározó."

Ha az embernek tehát az a sors jut, hogy pont nyáron marad magára, sokszor két választás jön szóba: vagy otthon marad, vagy befizet egyedül egy útra, vállalva az egyágyas szobával járó megalázó költségeket. Bár a szinglikről évek óta egyre több szó esik, és állítólag már egész iparág épült rájuk (a filmipartól kezdve a mélyhűtött halrudacskákig) az utazási irodák többsége hazánkban mégsem számol velük. Számos utazási irodánál érdeklődtünk, amiből az derült ki, az irodák többsége egyáltalán nem foglalkozik az úgynevezett szinglikkel. Mint ahogy azt pédául a Neckermann kérdésünkre elmondta: "Irodánk kifejezetten egyedülállók részére nem szervez utat és partnerszerzést sem tudunk vállalni, ilyen igény hozzánk nem is érkezett".

Közel a jövő

"Tavaly volt egy utunk, ami bár eredetileg nem úgy indult, végül úgynevezett szingliút lett belőle. Ez rendkívül kedvező fogadtatásra talált, ezért gondolkodtunk rajta, hogy idén kifejezetten megcélozzuk az egyedülállókat az útjainkkal, ez egyelőre azért nem valósul meg, mert nem találtuk ki még az egésznek a kommunikációját. Nem sikerült kitalálni milyen desztinációkra, és azokon belül milyen programokkal induljanak ezek az utak. Azt azonban más cégek adatai alapján mi is látjuk, hogy ez a réteg egyre komolyabb gazdasági jelentőséggel bír a piacon, ezért mindenképpen gondolkodunk az ilyen jellegű utakon" - mondta el Gál Pál Zoltán, az IBUSZ vezérigazgatója. Hozzátette, hogy az IBUSZ-nál tapasztalataik szerint ez főképp a harmincon túli, kicsit idősebb korosztályt érinti.

Náluk folyamatosan felmerül az igény az úthoz való partnerszerzésre, amelyet hivatalosan nem hirdetnek, de az irodán belül a munkatársak kérésre mindig megoldanak. Ezen kérések többségének hátterében azonban általában nem a partnerszerzés áll (az IBUSZ-ban egyébként is csak azonos nemű utastársakat boronálnak össze), mint inkább a spórolás. Sokkal költséghatékonyabb ugyanis valakivel elosztani egy kétágyas szoba költségeit, mint kifizetni az egyágyas felárt.

A Budavár Toursnál is ezt tartják a legfőbb hátráltató tényezőknek. Ez az iroda nem szervez szingliutakat, de partnerszerzésre sem szívesen vállalkozik, hiszen mint elmondták, kevés az esélye hogy pont arra az időpontra tudnak szerezni másvalakit is arra a szállásra. "Igazából nincs megoldva ez a probléma a magyar piacon. Sok érdeklődő van, aki egyedül utazna, de végül kevesen vállalják be, mert eltántorítja őket az egyágyas felár, ami jelentősen, több tízezer forinttal megnöveli a költségeket" -mondta el a Budavár Tours munkatársa. Ugyanez a helyzet a Vistában is, ők sem foglalkoznak az egyedülállókkal, bár repülőjegyet sokan egyesével rendelnek, de ezek többsége valószínűleg üzletember, vagy rokonait látogató diák.

Jobb a nőknek

Külföldre tehát problémás eljutni egyedül, van azonban olyan utazási iroda, aki belföldi szinten már számít az egyedülállókra, azon belül is a nőkre, főleg a wellness túrák keretein belül. Aki alaposan utánajár, találhat szingli hétvégét Bükfürdőn 50 ezer forint körüli összegért, vagy szingli hétvégét Győrben, jóval olcsóbban, 21 500 forintért. A Wellness Travel munkatársai is úgy látják, konkrét igények merülnek fel a szingli utakra, és amit ők szerveznek, azok mind el is kelnek. Náluk inkább a fiatalabb, 25-38 éves korosztály, és azon belül is inkább nők jelentkeznek az utakra. Ez talán az út jellegéből, és a programba iktatott léböjtkúrából adódik.

Kifejezetten szingliknek szóló utakat egyedül a Coral Tours szervez, legalábbis elméletben. Gyakorlatban ugyanis a négy szingliút fajtából, amit a honlapon hirdetnek, - szingli egyedül, - szingli gyerekkel, - szingli társasút, - szingli társkereső, - jóformán csak a legelső kategória sikeres.

"A szingliknek szervezett utakkal utazási irodánk teljesen külön profilt képvisel. A magyar utazóközönségnek azt nyújtja, ami külföldön már teljesen természetes: az egyedül utazóknak csupa olyan szállodát kínálunk, ahol nincs (vagy minimális) egyágyas felár, a gyerekkel utazó szingliknek pedig azokat, ahol az egy szülővel utazó gyermek is gyerekárat fizet" - mondta el kérdésünkre Steiner Kriszta, a Coral Tours irodavezetője. Szerinte sok szingli nem társat, hanem társaságot keres, ezért köztük igen népszerűek az azonos érdeklődési körűeket vonzó és egyágyas felár nélküli kulturális társasutazások. Mint mondta, e három, igen gyakori úttípus mellett a "társkereső szingliknek" programjuk egyelőre gyerekcipőben jár. "Főként talán azért, mert a potenciális jelentkezők még félve vállalják szingli mivoltukat" - véli a Coral Tours irodavezetője. A cég szeptemberben indít kifejezetten szingliknek szánt karaokés, testfestős, éjszakai fürdőzős, zenés hajókirándulásos utat Horvátországba.

Ezt tapasztalta egy utazni vágyó érdeklődő is, akinek elmondták, az iroda szervezne kifejezetten csak szinglikből álló ismerkedős utat, de egyelőre kevés rá a jelentkező. Tavaly szeptemberben szerveztek egy ilyen utat Horvátországba, ahová leginkább egyedülálló harmincasok jöttek, de az utazási iroda munkatársa szerint azt sem volt könnyű összehozni, és a nemi megoszlással is voltak gondok, mivel jóval több nő jött el, mint férfi. Pedig az iroda szerint egy ilyen út maximálisan alkalmas lenne a bulizásra és az esetleges ismerkedésre egyaránt. Az utazók számára állandó közös programokat biztosítanak, és nem is idegenvezetőt tesznek melléjük, hanem úgynevezett mókamestert, aki belehevíti a társasjátékba a szingliket.

Én is, én is!

Valószínű tehát, hogy bár a legtöbb egyedülállónak gondot jelent a nyaralás, mégsem szereti túlzottan, ha adott partnerek közül kell választania. Ezért lehet sikeresebb az egyágyas felár nélküli szervezett útba való bekapcsolódás, ahol bár kellemetlen lehet a csókolózó nászutasok látványa, mégis lehetőség nyílik a tengerparton való romantikus ismerkedésre, és a nemzetközi kapcsolatok építésére is nagyobb az esély. A legtöbb utazási irodának azonban még nem szerepel a kínálatában az egyedülálló utak szervezése. Ahogy azt az egyik utazási iroda munkatársa megkeresésünkre elmondta: "mi nem szervezünk ilyet, de szóljon, ha talál, mert én is velük utaznék".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mai műsor

15.30, előfutamok: 100 női gyors, 200 férfi hát, 200 női mell, 200 férfi mell – Bodor Richárd,… Tovább olvasom