Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Holokauszt-emléknapi oktatási konferencia

A Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény konferenciát rendez szombaton a holokauszt oktatásáról.
Pécsi Katalin, a központ oktatási igazgatója elmondta, hogy ez a második konferencia, tavaly tartották az elsőt, és speciális programokkal igyekeznek a tanároknak módszertani segítséget adni a vészkorszak tanításához. Éppen ezért szombaton pedagógiai műhelybeszélgetéseket tartanak, majd az eddig megalakult két helytörténeti szakkör diákjai beszélnek a Ferencvárosban és Óbudán folytatott kutatómunkájukról.
A kutatási igazgató hozzátette, hogy egy harmadik szakkör júniusban indul táborként és a gyerekek Újlipótvárosban készítenek majd interjúkat túlélőkkel és kutatnak levéltárakban. Nyáron nappali táborok fognak működni: délelőtt a Páva utcai holokausztközpontban interaktív módon ismerkednek a Magyarországon a ’20-as évektől meghozott zsidótörvényekkel és azok parlamenti megszavazásával és filmeket néznek a két világháború közti életről. Délutánonként a

fiatalok terepen ismerkednek a holokauszt helyszíneivel, túlélők beszélik el nekik, milyen volt az élet a gettóban. Kutató és levéltáros segíti a gyerekek munkáját.
Pécsi Katalin elmondta, hogy a konferencián szó lesz a kisebbség és a többség kapcsolatáról, a diszkrimináció elleni küzdelemről. Ezt elősegítendő romaképzési programot is kidolgoztak. Heindl Péter tanár, aki a roma gyerekeknek megalapította a Pécs melletti Collegium Martineum-iskolát, amelyet a diákok működtetnek, a közösségi nevelés sikeres modelljéről fog beszámolni.
A konferencia keretén belül interaktív tárlatvezetés is lesz gyerekeknek fiatal roma oktatókkal. Közösen megnézik a Jobb a Fradi... című dokumentumfilmet, amelyet a Fekete Doboz készített egy Fradi-meccsről. Pécsi Katalin azt mondta, hogy a roma oktatókkal együttműködve jó értelemben provokálják a gyerekeket, és ha sikerül megnyitni őket, dől belőlük az előítéletesség. Ezért is tűzték ki célul, hogy élővé teszik a holokauszt oktatását és összekapcsolják a mai előítéletekkel.
Filmvetítések is lesznek szombat délután két órától a Páva utcában. Pécsi Katalin érdekességként említette meg, hogy az érdeklődők láthatnak egy máshol föl nem lelhető amerikai dokumentumfilmet. Ez arról szól, hogy egy fiatal amerikai nő megtalálja a náci Németországból az Egyesült Államokba menekült fényképész nagyanyja fotóit, és elindul Németországba, hogy fölkutassa és megörökítse a fotókon megismert helyszíneket.
A konferencia résztvevői beszélgetésen összevethetik Detre Gábor filmjét a Zsidó Gimnázium 1944-ben érettségizett osztályának történetéről azzal a tanulmánnyal, amely a ’80-as években készült ugyanerről a témáról – tette hozzá Pécsi Katalin.
A holokauszt-emléknapi konferencia a IX. kerület, Páva utca 39.-ben lesz. (MTI-Panoráma)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.27.

Tovább olvasom