Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Holokauszt-emléktáblát avattak

A holokauszt áldozatainak emlékére márványtáblát avattak az egykori zsinagóga bejáratánál Várpalotán vasárnap, s a ma képzőművészeti kiállítóhelyként funkcionáló épületben megnyitották a Jeruzsálem című fotókiállítást.
Szivünkben, emlékezetünkben kell őriznünk a holokausztot, hogy az ne történhessen meg még egyszer - mondta az emléktábla avatóján Aliza Bin-Noun, Izrael budapesti nagykövete. Hangsúlyozta, hogy idén van a 20. évfordulója az Izrael és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének, és "a viszony a két ország között minden területen nagyon jó". Aliza Bin-Noun külön kiemelte, hogy jók a politikai, a kulturális, a gazdasági és a turisztikai kapcsolatok is. Hangsúlyozta, hogy Izraelben "nagyon jó híre van Magyarországnak".

Ugyanakkor fontos emlékezni a történelemre is, hiszen Magyarországon nagy zsidó közösség élt, ám a II. világháború után nagyon sokan nem tértek vissza a deportálásból - mondta az izraeli nagykövet. Hangsúlyozta: nagyon fontos az emlékezés és az emlékeztetés, különösen azért, hogy a mai fiatalok ismerjék a 65 évvel ezelőtt történteket, beszélgessenek a túlélőkkel.

Németh Árpád, Várpalota polgármestere (Fidesz) elmondta: 1944-ig jelentős zsidó közösség élt a városukban is, amit az is bizonyít, hogy 1839-ben nagyon szép zsinagógát építettek Várpalotán, amely vidéken az ország egyetlen klasszicista zsinagógája. Emlékeztetett arra, hogy a több száz éven át Várpalotán élő zsidók "jó polgárai voltak a városnak és a hazának", szorgos kisipari és kereskedői munkájukkal nagyban hozzájárultak a település gazdasági gyarapodásához.

Újvári Gábor, a várpalotai Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke emlékeztetett arra, hogy 1944. júniusában 233 zsidó lakost deportáltak Várpalotáról, akik közül - ismeretei szerint - senki sem tért haza. Ma a városban öt zsidó család él - jegyezte meg.

Olti Ferenc budapesti egyetemi docens a mártírokra emlékező beszédében hangsúlyozta azt is, hogy ma is mennyire káros hatásúak a kirekesztő eszmék. Szerinte a mai társadalom "éppen olyan immunhiányos az antiszemitizmussal szemben, mint volt 1945-ben". Mint mondta: ha megkérdeznénk 100 fiatalt, hogy mit tud a zsidóságról, biztosan több mint 90 százalékuk "szokványos és hazug, negatív sztereotípiákat sorolna fel".

Ezt követően Várpalota polgármestere ismét szót kért, s azt hangsúlyozta, hogy a "mai magyar közéletben a zsidóságra veszélyes antiszemitizmusnak nincsen alapja." Vannak "elszigetelt, szélsőséges csoportok, vannak antiszemita emberek, de valójában a mai magyar társadalom nem antiszemita, igen is büszke arra az örökségre, amelyet a zsidó vallású, zsidó származású polgártársaitól kapott". De az egész magyar társadalomnak össze kell fognia a szélsőségek, így az antiszemitizmus ellen is - vélekedett a polgármester.

Ezután Aliza Bin-Noun és Németh Árpád leleplezte az emléktáblát, amelyen ez olvasható: "A holokauszt 65. évfordulóján a várpalotai áldozatok emlékére állította a várpalotai Magyar-Izraeli Baráti Társaság. 2009."

Az egykori zsinagógában - ma Nagy Gyula Galéria - Aliza Bin-Noun megnyitotta a Jeruzsálem elnevezésű fotókiállítást. Beszédében hangsúlyozta: örül annak, hogy a város szépen kezeli az egykori zsinagógát és azt kulturális célokra hasznosítja. Aliza Bin-Noun reményét fejezte ki, hogy ez a kiállítás is kedvet csinál ahhoz, hogy egyre több magyar ember menjen turistaként Izraelbe.

Az emléktábla avatását megelőzően az izraeli nagykövet és Várpalota polgármestere a gazdasági kapcsolatok lehetőségeiről is tárgyalt. Németh Árpád sajtótájékoztatón mondta el, hogy városuk gazdag ásványvízben, s felajánlotta, hogy szállítanának palackozott ivóvizet izraeli cégeknek. Aliza Bin-Noun válasza szerint "átgondolják ezt a lehetőséget", majd felajánlotta: segít abban, hogy a vízszolgáltató Bakonykarszt Zrt. részt vegyen Tel-Avivban a novemberi víztechnológiai világkiállításon.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. bjela1980 2009. október 20. 23:19
  „Én is kiadhatnám magam zsidónak, és akkor írnám, hogy utálom a magyarokat, gójok ők.... De aztán kiadnám magam fasisztának, és azt írnám, hogy fúj zsidók, meg le a pacifizmussal! Így mindkét oldalt kipofoznám. De nem teszem. Annyire befolyásolhatóak vagyunk, hogy olyanok leszünk, mint a fogatlan nénik , bácsik a tévében...”
 • 21. SP 2009. október 19. 09:38
  „Több az emlékmű mint az áldozat.”
 • 20. apátfalvifaszagyerek 2009. október 19. 09:18
  „Komolyan mondom mintha egy fallal vitatkoznék... Megpróbálom még érthetőbben elmagyarázni, hátha így most már megérted, bár lehet hogy ostoba vállalkozás... Tehát: Az általad leírt dolgok valóban léteznek, és igen, vannak ilyen zsidók is. Csakhogy nem az összes ilyen, mint amit te ide leírtál. Megkérdezném: Szerinted nincs olyan zsidó aki nem gyűlöli a keresztényeket, a palesztinokat, a háborúkat, a gójokat? Elárulom, hogy van! Mint ahogy nem az összes magyar újnáci meg kollaboráns nyilas, így a zsidók közt sem mindenki ilyen szélsőséges. A zsidógyalázást meg inkább a kurucra nyomjad, ne ide,egy olyan cikkhez, amelyben nem a "gójok", hanem a zsidók emlékeznek ártatlanul legyilkolt rokonaikról, testvéreikről.”
 • 19. Csecs 2009. október 18. 21:37
  „15
  Na látod. A zsidó logika szerint pedig minden német, magyar, lengyel, stb. bűnös a "holokausztért". Pedig Nürnbergben találtak bűnbakokat és itt-ott még napjainkban is előkerül egy-egy régi haragos, akire aztán hipp-hopp ráhúzzák, hogy ő is személyesen gázosította el őket. De mégis belénk sulykolják a bűntudatot, nap mint nap ostoroznak vele. Nem antiszemíta Gipsz Jakab, vagy antiszemita Kakás Mihály, hanem úgy általánosságban. Antiszemita magyar, antiszemita keresztény... És az a gyehenna ország pont azokból a "jóvátételekből" épült, amelyeket apáink apáitól raboltak el, amíg őket málenykij rabótra hajtották. Annak miért nincs lépten-nyomon emlékműve, kérdem én. Vagy ha akkora antiszemitizmus van, miért akarják felvásárolni az országot? Vagy ha akkora pofával mocskolják a kerszténységet (Tóta W, Paizs M., Barangó, Sára Silverstein és még sokan mások nap mint nap a médiában), akkor minek mocskolják be a szentséges árja kezüket a gójok mocskos pénzével? Vagy ha annyira utálják a palesztinokat, miért gyarmatosították pont az ő földjüket? Ja, hogy írva vagyon, hogy az izráel földje... Volt nekünk egy Attila nevű királyunk és egy hatalmas Hun Birodalmunk. Most akkor kezdjük kiirta(t)ni a szomszédos országokat és gyakassuk le Nyugat-Európát mondjuk Kínával, mert az a föld "jár nekünk"? Ugyammá...”
 • 18. Szilágyi_Zsolt 2009. október 18. 21:03
  „Ráérő: látod, ez eszembe sem jutott. Igazad lehet!”
 • 17. ráérő 2009. október 18. 20:42
  „16..azért haladnak ilyen vontatottan a dolgok mert az izraeliek(szimpátiájukat a magyarság felé kifejezve) csak székely-magyar rovásirással felvésett táblák kihelyezését szeretik a zsinagogáik falán látni.Ezek kissé munka igényesebbek,ezért a terjedésük is lassabban halad.”
 • 16. Szilágyi_Zsolt 2009. október 18. 19:37
  „Na hála istennek! Itt volt az ideje, már kezdett hiányérzetem lenni, mert az elmúlt fél évben egyetlen holoemlékművet sem avattak. Aggasztó közelségbe került annak veszélye, hogy előbb-utóbb még több Trianon-emlékmű lesz az országban, mint holotábla, és az mégis hogy nézne már ki Magyarországon?!”
 • 15. apátfalvifaszagyerek 2009. október 18. 19:19
  „csecs logikája szerint az egész zsidó nép erkölcstelen, mindenki háború párti, az utolsó csecsemőig, és mindegyik Európa leigázásra hajt, mindegyikük bigott talmudista, és ennélfogva az EGÉSZ zsidó nép kártékony, minden egyes tagja. ÉS én vagyok a szélsőséges...”
 • 14. lidocain 2009. október 18. 19:04
  „13 csecs
  ennél találóbban ezt megfogalmazni nem lehetett volna”
 • 13. Csecs 2009. október 18. 18:58
  „ál-lapátfalvi f@szgyerek, te a nemzettelen sovinizmus élő példája vagy. Neked mindenki szélsőséges, aki meg meri kérdőjelezni a betanult rögeszméidet. Közbe meg már az első mondatodban leokádod a megszólított illetőt. Ha neked ez a vitakultúra, akkor ülj össze a másik két gyépéssel, flexgyíkkal és varangyka2-vel és maszturbáljatok együtt a talmud képes kiadása fölött. Az, előítélet mi? Tudod, tenni kéne az előítélet ellen, de úgy, hogy bebizonyítjuk az ellenkezőjét. De ezek csak ajvékolnak nagy hangon és a nagy pártfogójukat bökdösik, hogy ki ellen miért kéne háborút indítani. Szarházi egy banda, nem faji vagy vallási, hanem erkölcsi alapon. És Golda Meir terrorista-robbantásos merénylő, később izrael állam elnöke szavait visszafordítva: aki Izrael államot nem bírálja, az bizony filoszemita. vagy süket és vak meglátni őket.”
 • 12. lidocain 2009. október 18. 18:50
  „9
  olvastad a talmudot? csak úgy kiváncsiságból kérdezem”
 • 11. 751510 2009. október 18. 18:30
  „apátfalvifaszagyerek

  Azt hittem, be fog jönni, erre jössz te, és elrontasz mindent...”
 • 10. szandokán 2009. október 18. 18:30
  „Kicsit unalmas már a holokauszt téma,a zsidókat még nem láttam megemlékezni .semmi a Magyarokat ért atrocitások miatt,se a múltban se a jelenben.”
 • 9. apátfalvifaszagyerek 2009. október 18. 18:26
  „Csecs, hülye vagy mint a f*sz... senki nem kérte hogy szeresd a zsidókat, de gyűlölni egy egész npet, egy vallást alapvető primitívségre vall.. És én nagyon nem szeretném, ha a nemzeti radikálisaink primitívek lennének... :D”
 • 8. apátfalvifaszagyerek 2009. október 18. 18:24
  „4. súlyos eset vagy kisfiam... tudtommal az indiánok irtásában nem vettek részt magyarok, sőt nem is Mo. területén történt egy része sem... Mással próbálkozz légyszi, ez nem jött be :D”
 • 7. 1131 2009. október 18. 18:23
  „Na végre !!! Már kezdtem azt hinni hogy Várpalotán holokauszt-tagadók élnek... -.-”
 • 6. lidocain 2009. október 18. 18:12
  „ja. a zsidók meg leszarják(már bocsánat),hogy mi van gázában,mit műveltek ott és a szerencsétlen gyerekek szerveivel kereskednek. az nem is akkora probléma kedves elvtársak? pedig az nem olyan régen történt.”
 • 5. Csecs 2009. október 18. 18:07
  „olti "tudományos filoszemita" ferencnek csak annyit, hogy ha 100-ból 90-ben az a a kép alakult ki, akkor nem sztereotípiáról kellene pampogni, hanem levonni a következtetést, hogy 10 százalék (talán!) elfogadja őket. Ha engem valahol nem szeretnek, akkor nem hisztériázok, hogy márpedig KÖTELEZŐ szeressenek, hanem elmegyek oda, ahol jó.
  németh "giseft-filoszemita" árpádnak meg annyit, hogy ha már ekkora holokamu-hangulat van, hogy egy 20 éves évfordulót is csak holomisével lehet megünnepelni, akkor a nagy emlékezés jegyében egyebet palackoznék.
  aliza "védett fajbéli" bin-nounhoz pedig annyit, hogy olyan ország területére, amely faji alapon szerveződött és népirtással alapozta meg létét, maximum embargóellenőrként tenném be a lábam.
  újvári "kulturális filoszemita" gábor: ha nem tértek vissza, akkor az az öt család más vallásról tért át Júdás hitére?”
 • 4. 751510 2009. október 18. 18:06
  „"Hangsúlyozta, hogy Izraelben "nagyon jó híre van Magyarországnak"." Nofene, akkor csak nem vagyunk mocskos antiszemita rasszistanácik?
  "Szerinte a mai társadalom "éppen olyan immunhiányos az antiszemitizmussal szemben, mint volt 1945-ben"." Talán azért mert vannak a magyarságnak nagyobb problémái, és ezért szarunk bele a zsidók saját problémáiba. Az Afrikában éhező gyerekekről, a csaknem teljesen kiirtott indiánságról, a sanyarú sorsú eszkimókról... sem emlékezünk meg. Nincs közünk hozzá.”
 • 3. lidocain 2009. október 18. 17:36
  „érdekes,hogy ezt az emléktáblát nyugodtan, mondhatni ünnepélyesen felavathatták megadva a méltó tiszteletet. viszont ha kettős keresztet avatnak,miközben a magyar himnuszt,szózatot éneklik a rendőrök nem álltalanak még egy isten háta mögötti kis tetves faluba is felvonulni helikopterrel,rohamosztaggal felszerelkezve és ott az ünnepséget megzavarva zaklatni az embereket.egyenlőre ez még magyarország és a magyar embereknek is meg kellene engedni,hogy tiszteljék,őrizzék a hagyományaikat,sirassák,emlékezzék a hőseiket,a terrorok magyar áldozatait.
  egy dologban egyetértek a polgármesterrel:hogy a magyar embereknek össze kellene végre fogni és elzavarni ezeket az élősködő férgeket akik pillanatnyilag kormányon vannak és kiárusitják az országot a levegőtől a termőföldön át a vizkészletig.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Répássy: még ebben az évben időközi választás lehetne

Még ebben évben új önkormányzati választást lehetne kiírni Budapesten, ha az Országgyűlés rendkívüli eljárás keretében már hétfőn elfogadná azt a törvénymódosítást, amelyet a Fidesz nyújtott be azért, hogy a Fővárosi Közgyűlés mielőbb feloszlathassa magát - mondta Répássy Róbert. Tovább olvasom