Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Horthystának nevezte egy uniós képviselő Antall Józsefet

Horthystának és szélsőséges politikusnak nevezte Antall József, volt magyar miniszeterelnököt a román néppárti képviselők egyik ülésén Rares Niculescu, a Liberális Demokrata Párt (PDL) európai parlamenti képviselője.
A bukaresti Új Magyar Szó internetes kiadásában hétfőn megjelent tudósítás szerint a román EP-képviselője nemrég azzal a szándékkal lépett fel néhai Antall József ellen, hogy a romániai EPP-frakció megakadályozza az Európai parlament vezetésének azon kezdeményezését, miszerint a volt magyar miniszterelnökről nevezzék el a parlament egyik épületszárnyát.

A lap megbízható forrásokra és a tulajdonában levő dokumentumokra hivatkozva azt írja: a fiatal politikus szerint Antall József "horthysta" volt, így "személyisége összegyeztethetetlen az Európai Unió által hirdetett elvekkel".

Az Új Magyar Szó szerint Rares Niculescu ezt a romániai EPP-delegáció január 22.-i ülésén vetette fel. A politikusnak egy ezzel kapcsolatos levele is a lap tulajdonába került egyébként.

A képviselő szerint azzal, hogy Antall részt vett Horthy Miklós, Magyarország utolsó kormányzójának újratemetésén -valamint ott beszédet is mondott-, végképp besorolt a szélsőjobb eszméket osztók közé. A román EP-képviselő szerint ezért felháborító, hogy európai szimbólumként tisztelik Antallt. "Ő az az ember, aki rehabilitálta Horthyt" - foglalta össze Niculescu.

A bukaresti magyar napilapban az is olvasható, hogy az érvelés nem aratott osztatlan sikert a delegációnak szintén részét képező RMDSZ-es képviselők körében. Így a felek között parázs szóváltás alakult ki.

Magyar részről többek között elhangzott, hogy Horthy Miklós nem szorult rehabilitációra. A háború után ugyanis nem is emeltek vádat ellene, és az újratemetés egyébként sem tekinthető jogi értelemben rehabilitációnak.

Az új Magyar Szónak a politikus elismerte ugyan, hogy volt egy ilyen kezdeményezése, de nem volt hajlandó erről nyilatkozni. Érvelése szerint ez a romániai frakció "belső megbeszélése" volt, ami nem nyilvános. "Egyébként is ez csak egy felvetés volt, nem talált támogatásra, ezért le is tettem róla, nem folytattam utána semmilyen kampányt ennek érdekében" - mondta a cikk szerint hebegve Niculescu.

A képviselő érvei saját pártjában sem találtak meghallgatásra - írja a napilap. Hozzátéve, hogy a brüsszeli épületszárny elnevezésekor nem voltak disszonáns hangok az EP szintjén. A magyarországi pártok mindenike nemzeti büszkeségnek tekinti az épületszárny magyar politikusról való elnevezését.

Olvasóink írták

 • 13. magyaro 2008. február 27. 18:35
  „dodó nem gyf-ről írtad: rosszindulatú, önhitt, kártékony politikus

  Mert szerintem, nála régen volt önhittebb, kártékonyabb politikus.

  Nekem meg részvétem azoknak is akik, a ti elvtársaitok lelkén száradnak, mert azokról mindig megfeledkeztek, pedig most volt a kommunizmus áldozatainak emléknapja.”
 • 12. nickboy 2008. február 26. 23:16
  „Fele ennyi gondunk nem lenne, ha a politikusokban csak annyi rosszindulat, önhittség és kártékonyság lenne, mint ANTALL DR-ban!........Szerintem”
 • 11. dodó 2008. február 26. 20:02
  „Három Horthy életrajzom van jó pár egyéb, a korral foglalkozó könyv mellett. Van marxista és nem az is. Mindegyik egyetért abban: h. gyenge, befolyásolható középszerű politikus volt. Egyszer mutatott határozottságot, amikor ROMÁN és francia segítséggel megragadhatta a hatalmat, és amikor nemcsak elnézte, de támogatta a Fehérterrort, amelynek egyébként több ártatlan ember esett áldozatául, mint az azt megelőző diktatúrának!
  A vitaindítómat egyébként antall dr-ra értettem! (szándékosan kisbetűvel). Saját szubjektív véleményem szerint rosszindulatú, önhitt, kártékony politikus volt. Ajelenlegi gárdából sólyom-elnök habitusa hasonló.”
 • 10. anonym 2008. február 26. 19:38
  „Köszönöm !”
 • 9. realis 2008. február 26. 19:33
  „anonym
  részvétem az édesapádért, és sok más magyarért”
 • 8. magyaro 2008. február 26. 19:17
  „"anonym ha Horthy nem kerül hatalomra akkor ma nincs Magyarország, írhatnál románul, szlovákul, a legszerencsésebbek talán németül. Az, hogy belépett a háborúba, a kisebbik rossz, mert a németek különben lehet, hogy évekkel előbb megszállták volna az országot. Sajnálom a közeli hozzátartozódat, de azért még lehet reálisan gondolkodni. Gondolj bele, elvtársaid talán nem küldtek volna háborúba? Igaz az ő jelszavuk "az ember a legfontosabb" az ért is csak 100 millió az áldozatuk.”
 • 7. anonym 2008. február 26. 18:44
  „Magyarázkodjatok, nézzétek " komplexen " a dolgokat !
  Ti okosak vagytok ,ahogy mondjátok ,mindenki más egyébb buta , még a történészek is ! NAHÁT ! mIcsoda önteltség !
  Nem csak a Donkanyar ? Hát mi fontosabb ,mint az ember
  Nem kell nekem utána olvasni semminek, mert az Édesapám maradt oda !
  Fennkölt a gondolatviteled aki ezeket csak könyvekből ismeri !”
 • 6. anonym 2008. február 26. 18:27
  „nickboy !
  Nem birom elviselni ,mikor Horthyt szentnek, nagymagyarnak tekintenek !Nekem ,sajnos egész közeli hozzátartozóm maradt kint a fronton .Talán tapsoljak a " nagy magyar " szó hallatán ?
  Igazad van aháború egyáltalán nem vicces, csak ismerni kell atörténelmet ,nem csak hablatyolni !Nem viccnek szántam.
  Sajnos, odaküldték a hozzátartozóm is ,és aki aszisztált szentté akarják avatni !
  Ez a vicc ,vagyis eszement dolog .”
 • 5. realis 2008. február 26. 18:19
  „"A második világháború utáni marxista történetírás szerzői és ideológusai is saját érdeküknek megfelelően torzították Horthy megítélését. Horthyt minősítették többek között fasisztoidnak, diktatórikusnak és népnyúzónak. A pozitív Horthy-kép megszüntetése érdekében érdemeit elvitatták, tevékenységét pedig a magyar történelem mélypontjaként mutatták be. Az 1970-es évektől a rendszerváltásig terjedő időszakban már valamivel pontosabb Horthy-képet alakítottak ki a történészek."
  Képzeld anonym a történészek jelentős része is buta.
  Te vagy a legokosabb. Te biztos el tudtad volna kerülni egyik oldalról azt, hogy a szélsőségesek hatalomra jussanak. Azt is, hogy a románok bekebelezzék nemcsak Erdélyt, de igényt tartottak Észak-Magyarországra is.
  Biztos elkerülted volna, hogy Hitler már akkor megszállja Magyarországot.
  Háború volt, nem irigylem sem őt, sem azokat akiket (nem a kormányzó) a Don-kanyarba küldött.
  Látom a szocializmusban nevelkedett (bár én is), de olvasson utána egy kicsit.
  Horthyt nem csak a Don-kanyar miatt kell megítélni, ennél komplexebb volt a helyzet.
  Egyébként a véleményem rólad hasonló, megtoldva azzal, hogy egyszerű a gondolkodásod.”
 • 4. nickboy 2008. február 26. 18:06
  „Hujujj! Anonymnak most sikerült bebizonyítania, mennyire tudja elfogadni, ha valakinek más a véleménye. Teljesen nyilvánvaló, SEHOGY!
  Ez a háborúzgatás meg egyáltalán nem vicces, ezzel nem kellene szórakozni, pláne nem embereket odaküldeni!

  De vissza az alaphírhez: jól látszik, a romániai liberálisok egy fokkal nem jobbak a magyarországiaknál. Ugyanolyan elképesztő, eszement dolgokat állítanak!”
 • 3. anonym 2008. február 26. 17:03
  „Te nem reális vagy ,hanem buta !
  Biztosan sokat hiányoztál a történelem órákról .Az is lehet ,hogy Téged a háború szele sem érintett meg.
  Tudod Horthy hogy került és mettől, meddig volt kormányzó ?
  Végig aszisztálta ,mikor a rengeteg magyart kivitték a frontra !
  Hallottál a Dónkanyarról ? Akkor hogy beszélnél ,ha a testvéred ,apád halt volna meg ott kint ? Nagyszájú gusztustalan emberek vagytok !
  Valóban ,nem ártana nektek 1 kis háború, olyan ahol szembenézel a halállal !Akkor nemtudom nagy magyarnak titulálnád-e azt aki odaküldött ?
  Borzalom vagytok !”
 • 2. realis 2008. február 26. 10:24
  „dodo
  És ez baj vagy nem? Mit tudsz Te Horthyról. Ő egy nagy magyar ember volt, akit a komcsik elfelejtettek velünk.”
 • 1. dodo 2008. február 26. 09:49
  „Igazat szólt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdőívvel szűrik a cukorbetegeket

Becslések szerint legalább 700 ezren nem tudnak cukorbetegségükről Magyarországon. Körülbelül… Tovább olvasom