Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Horváth: 22 milliárdos kárt okozott a népszavazás

Cserbenhagyásos gázoláshoz hasonlította Horváth Ágnes, egészségügyi miniszter a Fidesz javaslatát, amely szerint a Szerencsejáték Zrt. 41 milliárdos adójából kellene pótolni a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével kieső összegeket.
Cserbenhagyásos gázoláshoz hasonlította Horváth Ágnes, egészségügyi miniszter egy hétfői sajtótájékoztatón a Fidesz javaslatát, amely szerint a Szerencsejáték Zrt. 41 milliárd forintos adójából kellene pótolni a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével kieső összegeket. A tárcavezető azzal indokolta hasonlatát, hogy a legnagyobb ellenzéki párt olyan összeget javasol a kompenzációra, amit más feladatokra használ a kormány, vagyis nem mozgatható. Kóka János, az SZDSZ elnöke pedig arról beszélt, hogy semmilyen olyan javaslatot nem támogatnak majd a liberálisok, ami úgy kompenzálná a népszavazás miatt kieső bevételeket, hogy azzal bármilyen másik társadalmi csoportot károsítanak. A liberális politikus ugyanakkor hangsúlyozta, nem hagyják, hogy leálljanak a reformok, mint fogalmazott "nem fogjuk hagyni, hogy a Fidesz tartósan válságövezetté züllessze Magyarországot. "

A liberális politikus szerint az Alkotmánybíróságnak azzal, hogy átengedte ezt a népszavazási kezdeményezést lejáratta a népszavazást. A népszavazás eredményének súlyos következményei lehetnek, mert olyan politikai hangulat alakulhat ki, amely veszélybe sodorhatja a megkezdett reformokat - mondta az SZDSZ elnöke. A politikus hozzátette: egyeztetést kezdeményeznek a kormányfővel annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül közösen erősítsék meg a reformok iránti elkötelezettségüket. Kóka János elmondta: bíznak abban is, hogy nem indul be különböző politikai érdekeket szolgáló népszavazás cumani. A politikus példaként az egészségbiztosítással kapcsolatos népszavazási kezdeményezését említette, mint mondta, innentől már csak egy lépés lenne az is, hogyan szorítsák ki a magántőkét például a kereskedelemből.

Horváth Ágnes szerint az egészségügyet 22 milliárd forinttal károsította meg a Fidesz népszavazása, ennyi bevételtől esnek el ugyanis a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével a háziorvosok és a kórházak. Az egészségügyi miniszter megismételte, hogy kompenzációra nem készül a kormány, ahogyan azt a kampány során is többször elmondták, de kárenyhítésre törekszenek, erről már ezen a héten elkezdődtek az egyeztetések. Mint mondta vizsgálják egyebek mellett azt is, hogy mi legyen a vizitdíj automaták sorsa.

Olvasóink írták

 • 16. magyaro 2008. március 11. 21:57
  „history mit képzelsz GyF nem alacsonyodik le annyira!!!!!”
 • 15. todoer 2008. március 11. 08:11
  „MIndenki arra hivatkozik ,mennyi járulékot vonnak tőle , de akkor mi az oka annak hogy csak 2,5 millió ember fizet tb-t. Mi a helyzet a fekete gazdasággal,a minimálbérre bejelentett jól menő vállalkozókkal , a segélyből élő, pillanatig nem dolgozókkal ?Én mint alkalmazott nem szeretném az ő ellátásukat is fizetni.
  De a praxist maszekként folytató háziorvost sem a költségvetésből kell támogatni . Főleg az olyan orvost nem, aki ha 5 évente elmegyek hozzá pl jogosítványhoz szükséges vizsgálatra ( hála istennek eddig nem kelllett gyakrabban ) arra nem képes hogy a vérnyomásomat megmérje vagy legalább megkérdezné , nincs-e valami panaszom.”
 • 14. hehe 2008. március 11. 00:03
  „a cikk címéhez kapcsolódóan:

  - több emberéletet követelt a tehetségtelen és hozzánemértő kormányzás”
 • 13. history 2008. március 10. 23:21
  „Ez az ára annak amikor a vezetők akarják megmondani a vezetetteknek, hogy mi az ábra..!
  Demokráciában az adófizetők mondják meg, hogy ennyi és ne tovább!
  Mátyás idejében is sok volt az adó, de a király tisztában volt a szántó-vető terhelhetőségében(Mátyás álruhában járta az országot, ezt GYF. is gyakorolhatná időnként)”
 • 12. nickboy 2008. március 10. 20:01
  „Azért azzal szerintem mindenki tisztában van ki is ez a Kóka doktor: az elmult 5 évben Magyarország gazdasági- és közlekedési minisztere volt!

  Szerintem elég nagy szerepe volt abban, hogy válságövezetté züllessze Magyarországot! Gratulálok.........sikerült!”
 • 11. fiatal 2008. március 10. 19:45
  „szegény!beteg!”
 • 10. dragó 2008. március 10. 19:05
  „Nem a népszavazás okozott kárt, hanem az esztelen és hozzá nem értéső politikusi magatartás amelyett Horváth Ágnes tanusitott.
  Nem lehet iróasztal mögül olyan privatizációs tarnzakciót végrehajtani amelynek se eleje se vége és ezt eladni reformként.
  Ez nem volt más mint politikai kallandorság , hozzá nem értés és ami a lényeg egészségügyi pénzék lenyúlása.”
 • 9. waterbear. 2008. március 10. 16:35
  „Horváth Ági inkább az utcalányokhoz hasonlítsa magát, hisz lefeküdt a kormányzati politikának...
  Miért fáj az nekik, hogy egy új adófajtát az ellenzék a köz javára akar beállítani????
  Veszélybe sodorható reformok?? Sok mindennek hívnám, csak reformnak nem azt a népnyúzó politikát...
  A Fidesz is kutya, de kár lenne csak rá kenni az ország, a gazdaság és főként az állampolgárok anyagi lezüllesztését, ebben közösen vettek részt az összes országházi majommal együtt!
  Ejj, ejj, Horváth Ági, mi az hogy a Fidesz népszavazása, milyen alapon sorolja be az állampolgárok 80%-át bármelyik pártba is?? Az a baj, hogy a nagy hová tartozástól nem látják a bajokat, most meg megy már az egymásra mutogatás megint...
  MSZP-s kárenyhítés... na szép, ebből nem nagyon kérek, mert az valószínűleg a járda és trolibusz adó lesz, vagy valami hasonlóan "ésszerű" adónem...
  Remélhetőleg lesz 2010-ben egy eddig még nem látott párt, mert a jelenlévők 18 éve élnek vissza a bizalmunkkal...”
 • 8. kutyus 2008. március 10. 15:22
  „a bálna neve=mengelica,a kutató,és a disznó keresztezése.”
 • 7. állatvédő 2008. március 10. 15:13
  „Hatalmas állat a bálna, de a szemét japcsik levadásszák. Japcsik gyertek! Új faj született. Úgy hívják, hogy szárazföldi bálna, és rokana a szabad madaraknak. Japcsik gyertek, segítsetek nekünk!”
 • 6. legal 2008. március 10. 14:43
  „Azzal semmi gond, sőt dícséretes, hogy a kormány több százezer mezőgazdasági őstermelőt, más, jövedelemmel rendelkező vállalkozásból élő állampolgárt vont be a tb-t fizetők körébe. Jó úton indult el, ez ellen senki nem tiltakozik. Így is lehet. Mint hallom egy, a tévében nyilatkozó illetékes hölgytől, meg akarják szüntetni a kék könyves bélyegragasztós alkalmi munkavállalás járulékfizetés rendszert, helyette valami más megoldáson gondolkoznak. Miért szüntetnék meg? Még be sem járatódott a rendszer.”
 • 5. lilik 2008. március 10. 14:37
  „Tisztelt CsJ! A 2008-as költségvetésbe az mszp-szdsz koalíció nem kalkulálta be Gyurcsány Nemzetnyomorító ámokfutását!”
 • 4. legal 2008. március 10. 14:21
  „Az országban százezrek halnak meg sajnálatosan időnek előtte, akik után munkaadójuk évtizedekig fizette a tb járulékot, s még orvos kezében nem voltak. Az állam feladata, hogy okosan gazdálkodjék ezzel a tőkével is. A kormány nyilván nem akarta növelni a tb járulékok összegét, ezen pótkivetésekkel (vizitdíj, korházi napidíj) burkoltan tette volt mindezt. E pluszbevétel mindössze 7%-át tette ki a teljes tb kasszának. Amit egyébként már egyenlegre hoztak a korházak összevonásával, megszüntetéssel, szervezési intézkedésekkel. Nyilvánvaló, hogy ha nőne a gazdaság foglalkoztatása, növekedhetnének a bérek, több lenne arányosan a tb bevétele is. A gazdaság fejlesztése helyett az emberektől kívánták elvonni a szükséges többlet bevételt. Nem az állampolgárokat kell megszólni.”
 • 3. CsJ 2008. március 10. 14:14
  „Sajnos nagyon nehéz helyzetbe került az egészségügy és a felsőoktatás. A jövő nem igennel kezdődik, mert az igenek nem lettek bekalkulálva a 2008 évi költségvetésbe. Ezt minden felelős politikus tudja. A FIDESZ is. Most hogyan tovább? A Szerencse Játék Zrt adója nem új adónem, eddig is létezett, el is osztották oda ahova kellett.
  Eddig is hosszú volt a várakozási idő egy egy vizsgálatra, ezentúl még hosszabb lesz. Csak a betegek látják kárát az igeneknek.”
 • 2. lilik 2008. március 10. 14:14
  „Ezt a 22 milliárdot a kormány lopta volna ki az emberek zsebéből adósarc formájában.Havonta szép pénzt vonnak le a fizetésből az egészségügy részére.”
 • 1. ditti 2008. március 10. 13:57
  „Még mindig hazudik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közleményben kért elnézést Horn Gábor

Közleményben kért elnézést hétfőn Horn Gábor azoktól, akiket vasárnap este megbántott. Vasárnap éles… Tovább olvasom