Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Horváth Ágnes nem gondolt arra, hogy magától távozik

Az SZDSZ delegált a miniszteri posztra, nekik van joguk visszahívni - válaszolt keddi tájékoztatóján Horváth Ágnes arra a kérdésre, hogy a koalíció megmentése érdekében nem gondolt-e arra, hogy magától mond le.
Az egészségügyi miniszter egyúttal bejelentette, hogy Kincses Gyula, a tárca államtitkára is beadta kedden a lemondását. A tárca vezetője, akit április 30-i hatállyal a miniszterelnök mentett fel hétfőn, egyébként azért hívta össze a tájékoztatót, hogy elmondja: a minisztériumban a következő egy hónapban is folytatódik a munka. A kedd délutáni, szakmai szervezetekkel folytatott megbeszélésén három javaslatot is előterjeszt majd, amely a többi között az április 1-től eltörölt vizitdíj és napidíj részleges kompenzációját is jelentheti.

Horváth Ágnes egyik elképzelése, hogy a háziorvosok a jelenlegi fix finanszírozáson túl teljesítménydíjazást is kapjanak. Ez azt jelentené például, hogy azok az orvosok, akik sok betegüket tudják rávenni a kötelező szűréseken való részvételre, plusz pénzt kapnának. Erre a miniszter javaslata szerint összesen 3 milliárd forintot szánnának.

A gazdaság kifehérítését segítené az egészségügyi miniszter másik indítványa, amely szerint a magánorvosoknál kifizetett pénz egy részét - az igénybe vett ellátás központilag meghatározott összegének a 70 százalékát - visszakapnák a betegek az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP).

Példaképpen: az OEP egy méhnyakszűrésért 2 ezer forintot adna a szakrendelőnek. A javaslat szerint ha egy nő magánorvosnál végezteti el a vizsgálatot, akkor ennek az összegnek a 70 százalékát, 1400 forintot megkapna az egészségbiztosítási pénztártól. Ennek feltétele lenne azonban, hogy a magánorvosok minden esetben számlát adjanak a betegnek.

A miniszter harmadik javaslata szerint több pénzt kapnának az OEP-től azok a kórházak, illetve orvosok, akiket a beteg választ. Jelenleg ha a beteg az általa választott kórházba, illetve orvoshoz megy, az ellátás költségének 30 százalékát maga fizeti, az OEP pedig csak a maradék 70 százalékot utalja át az intézménynek. Az új indítvány szerint megmaradna az orvost választó betegek fizetési kötelezettsége, viszont az OEP átutalná az ellátás teljes összegét, így valójában az intézmény és az orvos összesen az ellátás költségének 130 százalékát kapná meg. Mindezt úgy, hogy a beteg által fizetett 30 százalék kétharmada az orvosnál, egyharmada az intézménynél maradna. Horváth Ágnes szerint ezzel csökkenteni lehetne a hálapénz szerepét.

Májustól pihenni fog, majd munkát keres, mint bárki más tenné - mondta kérdésre válaszolva a miniszter, aki egyúttal cáfolta azt az értesülést, hogy egy összevont vidéki kórház főigazgatója lesz. Elégedett vagyok az elmúlt egy évvel - válaszolta egy másik kérdésre, amely miniszteri időszakának eredményeit firtatta. Az új biztosítási törvény megváltoztatásáról szóló kérdésre a tárca vezetője azonban kitérő választ adott, szerinte a pénztártörvény módosítása már az MSZP döntése, a következő miniszter dolga ezzel a kérdéssel foglalkozni.

Olvasóink írták

 • 13. csapodár 2008. április 03. 09:27
  „Halvány lila göze sem volt sohsem,a gyógyításhoz,nemhogy egy egészségügyi rendszer átszervezéséhez.Hogy került oda?na találjátok már ki!33 évesen még orvosi gyakorlatra sem lehet szert tenni ugye?!Jól feküdt mindig a kicsike bizonyos kankörökben.”
 • 12. tavirózsahihi! 2008. április 02. 20:29
  „hihi! Hát éppen ezért írtam! Mert az a lepedő már soha nem lesz hófehér.De még szürke sem, mert teljesen megfeketedett.”
 • 11. csingiz 2008. április 02. 20:18
  „Nem egész 4 milla...Bagatell...”
 • 10. Virgács 2008. április 02. 12:09
  „Arra lennék kiváncsi, hogy milyen zsiros helyre fog kerülni! Vajon mekkora végkielégítés illeti meg Őt és a többi minisztert is?”
 • 9. epe 2008. április 01. 23:01
  „ezekután még korházi föigazgató lesz ?,ha ránéz a beteg elönti az epe .de lehet hogy már előjegyzést vesz fel epe mütétre,még minisztersége idején,hogy legyen mit csinálnia.ne csak vakera legyen”
 • 8. hihi 2008. április 01. 22:54
  „Tudod tavirózsa,ágnes asszony akármeddig mossa azt a lepedőt már soha sem lesz tiszta.Ki tudja meddig csutakolja még..”
 • 7. h ágnes 2008. április 01. 22:50
  „már pedig gondoljon rá!nagyobb haszna lenne az országnak nélküle”
 • 6. dudo00 2008. április 01. 22:47
  „Ugyan gyerekek!!! Nem mehet még...
  Nincs tele a zsebe...”
 • 5. ágnes 2008. április 01. 22:47
  „Mágnesasszony már csak tudja mennyi a hálapénz,attól hizik ennyire.Könnyü ám a más ,.,.,.,.,.,.,.,csalánt ,.,. .Más pénzével gazdálkodni nagyon megy de tessék mondani megpróbálta már abból a minimálbérből kifizetni a rezsit meg még élni is,stb?Ha a beteg választhatna első választása az lenne,hogy mondjon le a horvát ágnes”
 • 4. hehe 2008. április 01. 21:36
  „igen és bármely más országban az ilyen vezetők már sitten lennének.......
  .........bármely más országban...........”
 • 3. SzabolcsI. 2008. április 01. 20:27
  „Horváth Ágnes bármelyik más országban, egy ilyen népszavazás után már másnap lemondott volna!”
 • 2. tavirózsa 2008. április 01. 18:54
  „Ágnes asszony a patakban fehér lepedőjét mossa.............”
 • 1. csingiz 2008. április 01. 16:29
  „Ágnes asszony nem beszél mellé! Tényleg nem érti a kérdést...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egész áprilisban fokozott ellenőrzések az ország útjain

Áprilisban az egész országban fokozott közlekedési ellenőrzésre kell számítaniuk a sofőröknek, a… Tovább olvasom