Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Horváth Ferenc: Közeleg a rettentő öregség

Horváth Ferenc régész, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa Dino Buzzati: Tatárpuszta című regényéről beszél.
„Dino Buzzati regénye, a Tatárpuszta az a könyv, amit legutoljára egy szuszra végigolvastam. Hogy miért épp ezt választom? Talán mert itt az ősz. Ráadásul nekem két év múlva a hatvanadik. Ki ne tűnődne ilyentájt régóta dédelgetett, megvalósulatlan tervein, végképp odébbállt vagy még most is számon tartott álmain. Különös, miért nem apró-cseprő sikereim ősziesen gyér, alig-alig melengető sugaraiban sütkérezem, hanem annak a hihetetlenül, valószerűtlenül rövid valaminek az értelmén mélázom, amit életnek neveznek. Talán éppen Buzzati a megmondhatója. Buzzati derék katonája, Giovanni Drogo az isten háta mögötti Erődben szolgálja le élete harminc évét, ami alatt a kadétból szép lassan őrnagy lesz. Az eseménytelen egyhangúságban is elképesztő kitartással követi céljait, hallatlan igyekezettel, szorgalommal és pontossággal végzi dolgát. A napok, évek egyformán telnek.

Három évtizeden keresztül várja a nagy alkalmat, hogy bebizonyíthassa rátermettségét, harminc éven át minden csábítás ellenére sem választja a könnyebbik utat, hűséges marad az Erődhöz. Az alkalom, az esemény azonban egyre várat magára, mígnem Giovanni Drogo őrnagyra hirtelen, szinte észrevétlenül rázuhan a kíméletlen, könyörtelen, rettentő öregség. Hihetetlen számára, de már csak néhány év, és nyugalomba vonul. És ekkor meglepetésszerűen, váratlanul állít be az évtizedek óta várva várt lehetőség, de már késő.

Barátságot színlelő parancsnoka kurtán-furcsán, mintha csak javát szolgálná, megszabadul tőle. A sikert már nem ő, hanem parancsnoka és ifjú katonái aratják le. A szinte eseménytelen történet messze több, mint Drogo balul sikerült élete. Az őrnagy sorsában valahol ott dereng Orwell Bandijának, Karinthy trombitásának sorsa. Az Erőd pedig maga a mókuskerék, amelyet ha nem is mindannyian, de szép számmal taposunk. Vajon mikor lesz a kitartásból, helytállásból túlértékelt eszme? Vajon mi lesz a következő kedvencem?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város visszakapott két ingatlant

– A belügyminiszter döntése értelmében Sopron értékes ingatlanokat kap vissza ingyen a… Tovább olvasom