Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Hozzászólások Gyurcsány évértékelő beszédéhez

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök évértékelő beszéde után a parlamenti frakciók reagálhattak az elhangzottakra. Navracsics Tibor az igazságosságot állította középpontba, Semjén Zsolt a botrányok botrányáról, Dávid Ibolya pedig retorikai légvárakról beszélt.
Navracsics: a kormányzat magára hagyta a szegényeket

Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője arra szólította fel a kormányt, tegyen azért, hogy az ország igazságosabb legyen. A politikus erről hétfőn napirend előtt beszélt az Országgyűlésben a miniszterelnök évértékelőjére reagálva.

Az igazságos kormányzati politika arról szól, hogy a rászorulók számára segítő kezet nyújt a kormány, a tehetségesek elől elhárítja az akadályokat - mondta az ellenzéki frakcióvezető.

Elmondta: a kormányzat ezzel szemben magára hagyta a szegényeket, a középosztálynak "az elszegényedés rémét festik fel", a tehetségesek elé gátakat emelt. Hozzátette: a Gyurcsány-csomaggal és a 2007-es költségvetéssel a nyugdíjasoktól elvették a 13. havi nyugdíjat, míg a családoktól egy havi bért.

"Tegyenek ennek érdekében, hogy igazságosabb legyen Magyarország" - hangsúlyozta a politikus, aki szerint vannak erre utaló bíztató jelek, így például az SZDSZ vagy az MDF által kezdeményezett ötpárti tárgyalások.

Narvacsics Tibor arra szólította fel a kormányt, hogy az uniós forrásokat ne presztízsberuházásokra fordítsák, hanem arra, hogy jobban éljenek az emberek, ne csomagokat hozzanak, hanem valódi beruházás-ösztönzést, és tegyenek meg mindent, hogy a kis és közévállalkozások és a középosztály jobban boldoguljon, a szegények pedig felzárkózzanak.

A Fidesz frakcióvezetője az útirajz műfajába sorolta a miniszterelnök évértékelőjét. "Idejött egy nadrágos úriember valamely távoli országból - nem nevezem meg, ne mondják, hogy esetleg idegengyűlölő lennék, vagy igazságtalan lennék valamelyik országgal kapcsolatban - idejött, egy darabig ismerkedett a magyarországi viszonyokkal, néhány tanácsot hátrahagyott, hogy őszerinte mi botrányos ma Magyarországon, mibe nem szabad belenyugodni, min kell azonnal segíteni, aztán mintha távozni akarna. - Tudom önök nem hagyják" - mondta Navracsics Tibor a kormánypárti képviselőkhöz fordulva.

A politikus feltette a kérdést, vajon a miniszterelnök által említett botrányos dolgok most januárban születtek meg? Négy és fél éve a szocialisták és a szabad demokraták kormányoznak, Gyurcsány Ferenc pedig két éve miniszterelnök, miért újak most ezek célkitűzések? - fordult a miniszterelnök felé.

Mint mondta, míg 2002-ben Magyaroszág a régió éllovasa volt, addig mára egyre inkább leszakad az Európai Unió országaitól, és még azt sem tudjuk, hogy mikor van reális esély bevezetni az eurót.

A politikus megjegyezte: nem PR-akciókra van szükség. Mint mondta, Veszprém a pólusprogramból csupán annyit látott, hogy reggel nyolctól lezárták az szinte az egész várost, mert délután kettőkor "Gyurcsány Ferenc egy hátsó lépcsőn másfél órára besurrant a városházára".

Semjén: ez a botrányok botránya...

Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője szerint a botrányok botránya, és nevetséges, hogy a miniszterelnök gróf Batthyány Lajoshoz hasonlítja magát.

A politikus Gyurcsány Ferenc országértékelő beszédére reagálva azt mondta: a kormány szöges ellentétét teszi annak, mint annak idején Batthyány Lajos.

Erre példaként említette, hogy a kabinet - szavai szerint - elárulta a határontúli nemzetrészeket és meghasonlottá tette a nemzetet a kettős állampolgárságról szóló népszavazásnál, vagy hogy fiktív szervezeteket hoz létre annak érdekében, hogy rátehessék a kezüket az uniós pénzekre.

Semjén Zsolt ide sorolta azt is, hogy "mindenféle fiktív veszélyre hivatkozva" korlátozni akarják a szólás szabadságát és a gyülekezési jogot.

A KDNP frakcióvezetője arról is beszélt: a kormányfő "eposzi" jelzője Magyarországon és külföldön is az, hogy "a hazudós Gyurcsány".
Nekem ez fáj - hangoztatta a politikus.

Dávid: nagy ívű, szép beszéd volt, de kevés volt a konkrétum

A kormányfőnek sokkal több konkrétumról kellett volna beszélnie évadnyitó parlamenti felszólalásában. Erről Dávid Ibolya, az MDF elnöke hétfőn beszélt az Országgyűlésben.

Az ellenzéki képviselő szerint Gyurcsány Ferenc beszéde nagy ívű, szép beszéd volt, de Magyarország miniszterelnökének sokkal-sokkal több konkrétummal kellett volna előállnia egy ilyen ősz és egy ilyen tél után.

Véleménye szerint baj, ha a Fidesz képviselői a függöny mögül hallgatják végig minden hétfőn a miniszterelnök napirend előtti felszólalását, és szerinte az is baj, ha a miniszterelnök hasonló napirend előtti felszólalásokat mond el minden hétfőn.

Dávid Ibolya azt mondta: a miniszterelnök "retorikai légvárakat" épít, gyönyörű terveket fogalmaz meg, de tettek nem követik.

Mint kiemelte, a miniszterelnök már sok programot hirdetett meg a parlamentben, de véleménye szerint mindig csak tervekről hallani.

Akár a 100 lépés programja, akár az Új Magyarország programja, mind-mind hatalmas nagy elánnal előadott programok és tervek voltak - jegyezte meg az ellenzéki képviselő, majd úgy folytatta: amikor azonban a megvalósítás fázisába kellett volna kerülniük, akkor vagy semmi nem lett belőlük, vagy édeskevés valósult meg belőlük.

Dávid Ibolya közölte: az MDF-nek elvi ellenvetése nincs a reformok ellen, de, mint mondta, arra kérik a miniszterelnököt, hogy a jelen sürgető problémáira koncentráljon.

Kuncze: a háttérben radikalizálódó folyamatok zajlanak

A háttérben radikalizálódó folyamatok zajlanak, a parlamentben nincsenek érdemi javaslatok, semmi sem változott tavaly óta - így összegezte Kuncze Gábor az ellenzéki frakcióvezetők felszólalását hétfőn az Országgyűlésben.

A szabad demokraták frakcióvezetője Gyurcsány Ferenc országértékelésére reagálva hangsúlyozta: a szélsőséges csoportok egyre jobban megerősödnek, egyre szervezettebbek, ám az összes, magát demokratikusnak való politikai erő részéről még sincs ezzel kapcsolatos elhatárolódás, sőt, a legnagyobb ellenzéki erő hasznot kovácsol ebből. Mintha a háttérben egyre inkább radikalizálódnának a folyamatok. Ha ennek intenzitása csökken, jönnek az akciók, kordonbontás, a rendőrállam emlegetése - fejtette ki Kuncze Gábor.

Szerinte úgy nő a kormánypártok cselekvési felelőssége, illetve a demokratikus intézményrendszer védelmének felelőssége, ahogy az ellenzék radikalizálódik. "Felelősségünk van abban, hogy a demokrácia írott és íratlan szabályait betartsák, bár azokat aztán újra és újra le akarnak bontani" - jegyezte meg a liberális politikus. Hozzátette: a szélsőséges erők a magyar történelem legsötétebb lapjaira tartozó időszak restaurációját tűzék ki célul. Kuncze Gábor emlékeztetett arra, hogy olyan kérdések is problémát okoznak most az országnak, amelyekről az elmúlt négy évben 95 százalékos egyetértés volt a parlamentben, pedig kimerítették az ország és a költségvetés lehetőségeit.

Az SZDSZ vezetője hangsúlyozta: az egészségügy, az oktatás, az önkormányzati rendszer, az adózás, a fejlesztéspolitika átalakítására nem azért van szükség, mert abból politikai tőkét lehet kovácsolni, hanem mert attól fejlődhet az ország és annak lakói.

Lendvai: több idő, figyelem, türelem és együttműködés kell a reformokhoz

Az MSZP frakcióvezetője a Fideszt bírálva azt mondta: az ellenzéki párt Gábor Zsazsát tekinti politikai példaképének, aki szerint mindegy, mit csinál csak írjanak róla

Több idő, figyelem és türelem kell a reformok folytatásakor, az pedig nem kérdés, hogy folytatni kell a reformokat - mondta Lendvai Ildikó az MSZP frakcióvezetője hétfőn az Országgyűlésben.

A politikus hangsúlyozta: több időre van szükség a nyugdíj- és adórendszer átalakítására, több időt kell hagyni a reformokkal kapcsolatos a szakmai felkészülésre. Lendvai Ildikó kiemelte az együttműködés fontosságát is. A kormánypárti frakcióvezető szerint a kérdés most már az, tudnak-e jobban segíteni az országnak abban, ami előtte áll.

A rendszerváltás óta nem kellett ennyi új dolgot tanulni, ennyi mindenhez alkalmazkodni - tette hozzá. Lendvai Ildikó szerint a több idő nem halogatást jelent, hanem a hosszabb távra ható törvények, a nagy ellátórendszerek átalakítását. Évek nincsenek, de hetek és hónapok vannak ezekre a kérdésekre - közölte. A politikus szerint több figyelmet kell a részletekre fordítani. "A politikai falbontás és a politikai kőműves munka fontos szakasza után most a politikai lakberendezés aprómunkájára kell figyelnünk" - fogalmazott.

Lendvai Ildikó köszönetet mondott azoknak, akik "a kivonulás dobogó léptei és csatazaja alatt is" csendben dolgoznak, ők nem a kormánynak, hanem az országnak tesznek jót. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetőjének felszólalására reagálva azt mondta: nem jó, hogy egy idegen utazó körbetekintéséhez hasonlította a miniszterelnök beszédét, mert ez az "idegenszívűség" vádját eleveníti fel.

Hozzátette: reméli a frakcióvezető nem sorakozik fel Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke, Csurka István, a MIÉP elnöke után. A másik két ellenzéki frakció még "a régi libretto" szerint játszott, amely a narancsdobálástól kivonulásig terjed, ez inkább mosolyogtató - fűzte hozzá. Lendvai Ildikó szerint a Fidesz Gábor Zsazsát tekinti politikai példaképének, aki szerint mindegy, mit csinál csak írjanak róla. "Más kérdés, hogy Gábor Zsazsa persze szórakoztató személyisége volt a showbiznisznek, igaz nem az első vonalból, hanem a másodikból, de legalább nem törekedett se forradalmári, se népvezéri, se miniszterelnöki babérokra" - fogalmazott. A frakcióvezető hozzátette: kormányoldal soha nem illegetheti magát "Gábor Zsazsa tollboájában", ugyanis nehezebb feladata van, kormányoznia kell. A miniszterelnök nem kívánt válaszolni a frakciók felszólalásaira.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb bravúr

Kézilabda Komló Rába Quelle-ETO 22 (8) 22 (12)

Komló, Budapest Bank-férfiliga, 700… Tovább olvasom