Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Hull a pelyhes! Több útvonalon nem közlekednek a Volán-buszok

Több útvonalon nem közlekednek a Volán-buszok a hó miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben - tájékoztatott Ujj Zsuzsanna, a Borsod Volán Zrt. kommunikációs vezetője vasárnap.

Az utasok a Megyaszó-Szerencs útvonalon számíthatnak járatkimaradásra, illetve a sátoraljaújhelyi térségben több szakaszon is: így a Pálháza-Hollóháza-Sátoraljaújhely vonalon, illetve Hidasnémeti felé.

A megye egyéb útvonalain egyelőre tíz-harminc perces késésekkel közlekednek a Volán-buszok - tette hozzá.

A Magyar Közút Zrt. területi igazgatóságának közlése szerint jelenleg öt útszakaszt zártak le hóátfúvás miatt a megyében. A korábban lezárt Abaújkér-Aranyospuszta közötti részt már letakarították, az út járható. Továbbra sem lehet azonban közlekedni a Megyaszó-Legyesbénye közötti úton, ahol hótorlaszokat emel a szél, illetve még korábban lezárták a forgalom elől a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó és a Felsődobsza-Abaújszántó közötti utat, valamint az Újharangod és a 37-es számú út közötti szakaszt.

A  Dél-Alföldön eddig 10 centiméter hó esett

A Dél-Alföldön nincs elzárt út, hófúvásról sem tudnak, az éjszaka lehullott hó miatt azonban az utak felülete latyakos, hókásás, sónedves - tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Kft. regionális ügyeletvezetője vasárnap reggel.

A legtöbb friss hó, mintegy 10 centiméter Solt környékén hullott, a csapadék átlagos mennyisége pedig 5-6 centiméter volt a régióban. A cég munkagépei folyamatosan dolgoznak az utak tisztításán.

Járhatatlan utak

Hófúvás miatt járhatatlanná vált négy út egy-egy szakasza Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatott a közútkezelő megyei ügyelete vasárnap kora reggel.

Nem lehet közlekedni a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó, a Felsődobsza-Abaújszántó közötti úton, illetve a 37-es szám fő útról Újharangodra vezető úton.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lassan huszonnégy órája havazik kisebb-nagyobb intenzitással.

Vasárnap sem közlekednek a budapesti elővárosi vonatok

Vasárnap sem közlekednek a budapesti elővárosi vonatok négy vonalon, helyettük a zónázó vonatok minden elővárosi állomáson és megállóhelyen megállnak - közölte Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese.

Január 31-én is érvényben marad néhány változás a budapesti elővárosi forgalomban a hóhelyzet miatt, azonban az InterCity vonatokra vasárnaptól ismét meg kell váltani a helyjegyeket és a pótjegyeket.

További intézkedésig a Budapest-Székesfehérvár vonalon nem közlekednek a martonvásári vonatok, a Budapest-Szob vonalon a váciak, a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon a monoriak, a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon pedig a sülysápiak. A Budapest elővárosában megálló zónázó vonatoknál a megállások miatt 15-20 perces késésekkel egész nap számolni kell.

A vasúthálózat más körzetében nincsenek korlátozások, minden személy, gyors és InterCity vonat a vasárnapi napra vonatkozó menetrend szerint közlekedik - közölte az ügyeletes.

Durva havazás Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

Észak-Magyarországon folyamatosan havazás

Száznegyven munkagép tisztítja folyamatosan az észak-magyarországi régió három megyéjének, Borsod-Abaúj-Zemplénnek, Hevesnek és Nógrádnak az útjait a hótól, ennek ellenére főleg az abaúji térségben vasárnap kora reggel öt órakor négy utat lezárták a forgalom elöl - tájékoztatott a közútkezelő régiós ügyeletese.

A feltámadó szél folyamatosan 40-50 centiméteres hófalakat emel elsősorban Abaújban, ezért kellett lezárni a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó, a Felsődobsza-Abaújszántó közötti utat, illetve a 37-es számú főútról Újharangodra vezető utat - közölte Dvorcsák Imre.

Hótól elzárt település nincs.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében szombat reggeltől, illetve délelőttől megszakításokkal, kisebb-nagyobb intenzitással havazik. A leesett hó vastagsága 5-30 centiméter között változik.

A főutak burkolata általában latyakos, letaposott havas, a mellékutaké havas. Megtisztításukon folyamatosan dolgoznak a közútkezelő társaság munkagépei.

Korábban írtuk:

Az előrejelzések szerint vasárnap estig túlnyomóan borult lesz az ég az ország felett, északnyugaton szórványosan, másutt többfelé várható havazás, kezdetben délkeleten, keleten eső, havas eső is várható, majd egyre inkább ott is havazás valószínű. Az északi, északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik, vasárnap helyenként viharossá fokozódik. Főként északon hófúvás is lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, -6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 fok körül várható.

Kamionok a hóban

Megszűnt a forgalomkorlátozás a 2-es úton Vác és a nógrádi megyehatár között, miután 20 kamiont vontattak vissza a útra - közölte a Pest megyei rendőrség szombat délután

Beluzsárné Belicza Andrea elmondta, hogy csak nemrégiben sikerült a tűzoltóknak a 2-es út Pest megyei szakaszának emelkedős, szerpentines részén elakadt, keresztbefordult mintegy 20 kamiont kiszabadítaniuk szorult helyzetükből, így megindulhatott a teherforgalom. Hozzátette: a rádi emelkedőtől a nógrádi megyehatárig lassan, de viszonylag biztosan lehet közlekedni. A közútkezelő megtisztította a burkolatot, ennek ellenére nem árt az óvatosság. A rádi emelkedőnél pihenőbe terelt nehézgépjárműveket a rendőrség folyamatosan engedi tovább.

Pest megyében másutt - így Visegrád és Dobogókő térségében - is kiszabadították az elakadt, árokba csúszott autókat, így mindenütt megszűnt a torlódás. Szombaton 18.00 óráig személyi sérüléses baleset nem történt a régióban - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Hét baleset az M3-as autópályán

Egy időben hét baleset történt az M3-as autópálya Borsod megyei részén - mondta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Egyedné Novodonszki Éva közölte: anyagi káros közlekedési balesetekről érkeznek információk. A megye teljes területéről hasonló típusú baleseteket jelentettek. A legproblémásabb a helyzet az autópályán, illetve Miskolcon és környékén. A Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága arról számolt be, hogy Borsod teljes területén intenzíven havazik, elzárt település nincs a térségben, de az utak - a főutak is - nehezen járhatóak, téli útviszonyokra kell számítani.

24 centiméternyi hó esett a fővárosban

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) mérései szerint 24 centiméternyi hó esett a fővárosban - közölte Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szóvivője szombat délután.

Tájékoztatása szerint  94 szóró munkagéppel és 1170 hómunkással folyamatosan takarítják az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakat, közjárdákat közlépcsőket.

Közölte, a mellékutcákat vastag hóréteg borítja. Ezek takarítását csak a fő- és közösségi útvonalak megtisztítását követően, a havazás megszűnése után körülbelül hat-hét óra múlva tudják megkezdeni.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az FKF hómunkásokat vesz fel éjszakai műszakra.

Fél hattól megindult a forgalom a Ferihegyi repülőtéren

A korábban tervezettnél másfél órával hamarabb, délután fél hatkor megindult a forgalom Ferihegyen - közölte Szilágyi Károly, a repülőteret üzemeltető a Budapest Airport Zrt. szóvivője.

Tájékoztatása szerint egyelőre egy pályát tudnak megnyitni, de 17 órától megindult az utasfelvétel is. A Ferihegyre érkező repülőgépek szombat reggel óta vagy el sem indultak, vagy a környező repülőtereken szállnak le és Budapestről sem tudtak felszállni a gépek.

Szombat este hétig meghosszabbították Ferihegy lezárását

Este hét óráig meghosszabbították a Ferihegyi repülőtér lezárását - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója szombat délután.

Elmondta: most már főként az előterek és a gurululópályák tisztítását végzik.

A Ferihegyre érkező repülőgépek vagy el sem indultak, vagy a környező repülőtereken szállnak le és Budapestről sem tudtak felszállni a gépek.

Akár 20 centiméteres hó is eshet

Rendkívüli mennyiségű, helyenként akár húsz centiméternél is több friss hó várható az ország középső részén éjfélig - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton, miután a legmagasabb fokozatú, piros riasztást adott ki erre a területre.olyánszky Zoltán meteorológus elmondta: vasárnap ugyanilyen nagy mennyiségű hó eshet az ország északkeleti részén.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a Közép- és Észak-Dunántúlon, valamint az Észak-Alföldön is tíz centimétert meghaladó friss hó várható. A Bakonyban hófúvások is lehetnek.

A Kisalföldön, valamint délkeleten erős széllökések is lesznek.

Tíz százalékkal több a riasztás a mentőknél

Az Országos Mentőszolgálatnál egy átlagos szombathoz képest tíz százalékkal több riasztás futott be délután három óráig.

Valics Dezső, a mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta: ez az adat azokra a helyekre jellemző az országban, ahol esett a hó.

Hozzátette: Budapesten az intenzív havazás miatt a szokásosnál lassabban tudtak közlekedni, de minden beteghez eljutottak.

Tájékoztatása szerint eddig kétszer-háromszor fordult elő, hogy elakadt a mentőautó, de a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. rövid időn belül segítséget nyújtott és járhatóvá tette az adott útszakaszt.

Nem engedik tovább Vácnál a határ felé tartó tehergépjárműveket

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a rendőrök az M2-es rádi emelkedőjénél megállítják a kamionokat és a teherautókat. A váci közlekedőket tovább engedik, ám a Rétság, illetve Parassapuszta felé menőket egy pihenőbe terelik. Az intézkedés oka, hogy a rétsági körforgalomtól kezdődő szerpentines emelkedőn több kamion keresztbefordulva vesztegel - tette hozzá a szóvivő. Az útszakasz megtisztítására jelentős erőket mozgósítottak, ám hogy mikor indulhat meg újra a teherforgalom, azt még nem tudni pontosan.

A Pest megyei utak többsége nehezen járható, néhány helyen 20-25 centiméteres hó nehezíti a forgalmat, piros jelzés van érvényben - tájékoztatta az MTI-t Kovács Zsuzsa, az Útinform ügyeletese. A hegyvidéki utakon több autóbusz és nehézgépjármű akadt el, illetve csúszott árokba, ezért a személyautóknak is csak téli gumival van esélyük arrafelé a továbbhaladásra. Komolyabb balesetről, személyi sérülésről egyelőre nincs hír.

Délután négyig marad zárva Ferihegy

Délután négy óráig meghosszabbították a Ferihegyi repülőtér lezárását - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója.

Korábban elmondta: a Ferihegyre érkező repülőgépek vagy el sem indultak, vagy a környező repülőtereken szállnak le. Egyelőre Budapestről sem tudtak felszállni a gépek a havazás miatt - jegyezte meg.

Az intenzív havazás miatt lelassult a közlekedés a fővárosi utakon, a BKV járművei ha lassabban is, de minden vonalon jártak szombaton reggel.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. tájékoztatása szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésének megfelelően szombaton hajnali három óra óta esik intenzíven a hó a fővárosban.

A BKV fődiszpécsere az MTI-nek elmondta, hogy a havazás néhány perces késéseket okoz a villamos közlekedésben, ahol a váltók működését akadályozhatja a havazás. Az összes buszjárat - a hegyi vonalakon is - közlekedik.

A Fővárosi Közterület-fenntartó 81 szóró munkagépe dolgozik folyamatosan az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon.

Az előrejelzések szerint a fővárosban napközben további folyamatos havazás, nagy mennyiségű csapadék várható.

A Fővárosi Közterület-fenntartó kéri a magánházak tulajdonosait, a társasházak üzemeltetőit, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne a már letakarított úttestre tolják.

A cég várja hómunkások jelentkezését is

Erős havazás Komárom-Esztergom megyében

Reggeltől erős havazás kezdődött Komárom-Esztergom megyében, szombat éjfélig akár 10-15 centiméteres friss hó is eshet - mondták el a közútkezelő diszpécserei.

Éjjel alásózták az utakat, reggeltől az összes géppel takarítják a havat, és folytatják a burkolat sózását. Komárom-Esztergom megyében reggel nem volt járhatatlan út, a feltámadó szélben hóátfúvások előfordulhatnak, a főutak hókásásak, a mellékutak havasak.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. qrumpli 2010. február 05. 03:34
  „Na pl ezér nemkell a vasút!
  hiszen pár millábol meglehet oldani a hóeltakaritást”
 • 61. achilleus 2010. január 31. 18:19
  „60. hozzászólás CID 2010.01.31. 17:43
  Értem én. De szerintem szombat déltől már felengedett, és az éjjel is alig fagyott, ma kb. 10 centi hó hullott, de végig olvadt is, kb. délután 3-ig. Jó munkaszervezéssel, és gépekkel talán fel lehetne szabadítani az utat. Kb. 2 kilométer hosszú összesen. Mindenesetre felvetettem. Talán érdemes lenne pályázni, hasznosabb lenne, mint mondjuk egy vízágyú.”
 • 60. CID 2010. január 31. 17:43
  „58. hozzászólás achilleus 2010.01.31. 15:0
  azigazitrebitsch, szerintem arra gondolt, hogy az utóbbi napokban fagy volt, tehát nehézkes lett volna a jégbe fagyott hordalék eltávolítása.”
 • 59. Mignon 2010. január 31. 16:55
  „56. BSC

  Igazad van, de igy, ez, azt hiszem nem erkezett meg a cimzetthez...

  :))”
 • 58. achilleus 2010. január 31. 15:00
  „55. hozzászólás azigazitrebitsch 2010.01.31. 13:58
  Persze trebics, a Tisza egyik percről a másikra süllyedt 2 métert, teljesen váratlanul.
  Tegnap-tegnapelőtt alig volt hó, mert elolvadt. Azaz kellő munkaszervezéssel, megfelelő gépekkel le lehetett volna takarítani. Azt ém is hangsúlyoztam, hogy a most esett hóval már nehéz lesz megbírkózni, főleg ha még ez is ráfagy. Na de nem baj, majd jól bedugul Szeged közlekedése, a jutalmat meg felmarkolja az illetékes, az után a "megtakarítás" után, hogy akkor most pár hétig nem kell a rakpartot letakarítani, sem zúzalékkal szórni.”
 • 57. cimet53 2010. január 31. 14:28
  „Ennyi sok ráérőt!Nem hogy havat takarítana v.hó Embert épitene.”
 • 56. BSC 2010. január 31. 14:03
  „azigazitrebitsch - lájkollak”
 • 55. azigazitrebitsch 2010. január 31. 13:58
  „52. A rakpartra ráfagyott a latyak és a hordalék,mivel pucoltad volna fel?
  53.Ki írjon neked vasárnap délelőtt,mikor üres a szerkesztőség,valószínű,bent van egy emberke(vagy inkább otthonról ), aki frissíti az onlányt a hirügynökségi cuccokból.Mellesleg próbáltad már azt,hogy kinézel az ablakon ?”
 • 54. flexsnake 2010. január 31. 12:29
  „Ha esik a hó meglepődik a magyar, ha nem esik akkor azon lepődik meg, nyáron azon hogy meleg van, télen meg hogy hideg. Aztán jön egy debil és hoppá meg döbbenetgyárt üzemeltet.”
 • 53. bata88 2010. január 31. 11:24
  „Ki a büdös francot érdekel Budapest? Inkább Szegedről írjatok h itt mi a helyzet”
 • 52. achilleus 2010. január 31. 11:17
  „Igaz a Tisza már vagy 2 méterrel lejjebb van, mint a rakpart, de azt - mintha - nem nyitották volna meg a forgalom előtt. Nem volt senki, aki intézkedett volna a tegnapi-tegnapelőtti (csaknem hómentes állapotban való) letakarításáról? Most már persze mindegy! Jól beállt. És, ha a havazás hétfőn is folytatódik, akkor mi lesz? Tényleg meg lesz nyitva a rakpart a tél hátralévő részében? (Ha rosszul láttam volna, elnézést.)”
 • 51. Timcsike 2010. január 31. 11:11
  „Képfelirat: "Durva havazás Budapesten"... hihihi.. hogy lehet a havazás durva? :)”
 • 50. utazó81 2010. január 31. 10:35
  „Na én ugyan nem választottam ezt a tolvaj bandát.”
 • 49. 1131 2010. január 31. 10:35
  „atyagatya”
 • 48. THE 2010. január 31. 10:21
  „46. "Mi" választottuk a vezetőinket, talán ez úttal jobban döntünk. Sajnso vannak, akiknek a tevékenységét nem kontrollálja senki.”
 • 47. PerryMason 2010. január 31. 10:13
  „HIHETETLEN, hogy télen az az egyik legfőbb hír, hogy ESIK A HÓ!”
 • 46. polaris 2010. január 31. 09:44
  „THE 2010.01.31. 09:26
  Az embereket nem gyűlölöm,csak sajnálom!Sajnálom mert akkora birka nép vagyunk aki eltűri hogy a szeme előtt lopják szét az országot elhisz minden mesét a Grimm testvéreknek.Mit teszünk ellene?Hmmm-Hmmm hümmögünk és hazamegyünk.........nem kellene hazamenni!”
 • 45. zsazsanéne 2010. január 31. 09:30
  „Itt ha 5 cm-s hó esik be vannak ilyedve.Volt itt már évekkel ezelőtt legalább 40 cm-s hó.V alaha minden télen tisztességes mennyiségű hó esettt,de nem volt ujdonság,meg pánik.Itt most az a divat,ha 10 cm leesik akkor itt a pánik.Jártak akkor is kotró autók,még hómunkások is voltak,s takaritották a várost.Mit kell állandóan a pesti dolgokat fújni,van itt is ,s mi arra vagyunk kiváncsiak,nem padig,hogy mit tudnak a pestiek csinálni.Van itt is hir,azokról tudositsanak,nem pedig amit átvesznek az ottani hirekből.Ja akkordolgozni is kellene!!!!!”
 • 44. THE 2010. január 31. 09:26
  „43. Országot nem lehet gyűlölni, esetleg az embereket, akik itt élnek. De szerintem azért itt sem mindenkivel vagy haragban.”
 • 43. polaris 2010. január 31. 09:18
  „Mérhetetlen gyűlöletet érzek az ország iránt!Gyűlölöm,mert mert meggyűlöltették!”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mezőkövesdi Vasember 24 métert úszott jég alatt

Minden különösebb védőfelszerelés és búvárruha nélkül vetette bele magát a matyó főváros… Tovább olvasom