Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Hullámtörők

Ben Randall, a legendás vízimentő egy szerencsétlen bevetés során elveszíti egész csapatát, ezért bedugják egy elit szakiskolába.

Ben Randall, a legendás vízimentő egy szerencsétlen bevetés során elveszíti egész csapatát, ezért bedugják egy elit szakiskolába, hogy ott az ország legjobb parti vízimentőit oktassa az életmentés fortélyaira. Nem jön neki rosszul az idegtépő feladat, hiszen így elterelheti figyelmét a gyötrő emlékektől. Beleveti tehát magát a tanításba, de szabadelvű oktatási módszereivel rövid időn belül felborítja a program gondosan kidolgozott tantervét.

A csoport egyik tagja a fiatal úszóbajnok, Jake Fischer, akinek eltökélt szándéka, hogy ő legyen a legjobb a vízimentők között. Fischer nem könnyű eset, de Randallnek kitartó munkával sikerül elérnie, hogy a fiú valóban elhivatottá váljon. Az iskola elvégzése után Jake Randallel tart Alaszkába, ahol a Bering-tenger veszélyeivel kell megküzdeniük. Itt végre Jake is megérti, mit is jelent Randall legfőbb mottója: "Az a lényeg, hogy mások életben maradjanak!".

INFÓ

A film az amerikai parti őrség támogatásával készült, hivatásos vízimentők tanácsadása mellett és szerepeltetésével. A stábnak a forgatás során a szereplőkhöz hasonlóan meg kellett küzdeniük az elemekkel. Ennek köszönhetően a Hullámtörők olyan vízi jeleneteket tartalmaz, melynél élethűebbek még soha nem kerültek vászonra.
A film alapötlete onnan eredt, hogy Ron L. Brinkerhoff forgatókönyvíró szeretett volna írni egy könyvet a hősiességről, de, mint mondja "a rendőrökről és tűzoltósokról történetek már mind lerágott csontnak bizonyultak. De a Coast Guard programot és a parti őrség munkásságát csak nagyon kevesen ismerik. Ráadásul ez a honvédségnek az egyetlen olyan része, melynek feladata kizárólag az életmentés - nem pedig életek kioltása."

Tripp Vinson és Beau Flynn producerek azonnal ráharaptak az ötletre. "Arra kerestük a választ, mitől válik valaki hőssé, s milyen árat fizetnek ezek az emberek mindezért. Ebből a szempontból még hősiesebbnek tűnnek" - mondja Vinson. A producerek még a stúdió megkeresése előtt felvették a kapcsolatot a parti őrséggel. A vízimentők meghívták őket, hogy megtekinthessék a kiképző-központot, felajánlották a személyzet segítségét, felszerelést adtak, stb., tehát teljes vállszélességgel támogatták a film elkészültét. Brinkerhoff maga rengeteg időt töltött a forgatókönyv fejlesztése során a vízimentőket képző iskolában, s ott helyben tanulmányozta, milyen kemény kiképzésen kell átesniük a kadétoknak. Ezt követően az alaszkai Kodiakra utazott, hogy ott helyben minél több tapasztalt vízimentővel beszélgethessen.

Andrew Davis rendező is egyedülállónak találta a témát. "A történet sajátossága, hogy olyan világba kalauzol el, amelyet ezelőtt soha nem láthattunk. Senki nem ugrott még tízméteres hullámok közé a Bering tengerbe, hogy a jeges vízből kimentsen valakit. Én magam is úsztam, sőt úszómester voltam az egyetemen, s a mai napig vitorlázom. Kötődöm tehát a vízhez, de el sem tudtam képzelni, milyen az, amikor valaki a legnagyobb vihar közepette próbál túlélni és másokon segíteni a vízben" - mondta a rendező.

A film alapvetően két férfiról szól: a tapasztalt öreg rókáról és a keményfejű ifjoncról, illetve arról, hogyan lép a fiatal srác a legenda helyébe. Egyiküknek bele kell törődnie, hogy megöregedett, míg a másiknak meg kell tanulnia mentorától, hogyan kerülhetné el azokat a hibákat az életben, melyeket Randall maga elkövetett. "Az emberi jellemek változása az elsöprő természeti jelenségek közepette érdekes feszültséget eredményez" - véli Davis.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várja az euró bevezetését?

Tovább olvasom