Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Húsba vágó soproni adósság

Folytatás az 1. oldalról.

Mint arról a Kisalföld csütörtöki számában „Lejárt a tartozás” című írásunkban beszámoltunk, a Soproni Marhavágó Kft. összességében 281,9 millió forintos tartozást halmozott fel. Mintegy ötven gazda és kereskedő várja a májusban leadott állatok utáni járandóságát. Válaszlépésként a beszállítást szervező és bonyolító cég beszüntette az élő állatok soproni fuvarját. A helyzet rendezése céljából tegnap ültek tárgyalóasztalhoz az érintett felek. A megbeszélés eredménytelenül zárult.

A tulajdonos távol maradt

– Felháborítónak tartjuk, hogy a tulajdonosváltáson épphogy túlesett Soproni Marhavágó Kft. új tulajdonosai közül senki sem jelent meg a megbeszélésen – fogalmazott Giczi Pál, a beszállítást korábban szervező cég ügyvezetője. – A gondok ugyanis akkor kezdődtek, amikor a Pick Szeged a marhavágót, legalábbis annak termelőberendezéseit értékesítette egy budapesti székhelyű, jórészt ingatlanforgalmazással foglalkozó korlátolt felelősségű társaságnak. Az üzemvezetés pedig most a tulajdonosi meghatalmazásra hivatkozva olyan ajánlattal állt elő, hogy a majd 282 millió forintos tartozásnak csak hetven százalékát fizetik ki, azt is szeptember 30-ig. Véleményünk szerint ezzel most összeomlik a régió marhapiaca. Hiszen ki lesz az a bolond, aki nekünk adja oda a marháit soproni beszállításra? Mi azt mondjuk: jöjjön ide a tulajdonos, hozzon magával pénzt vagy garanciát, és akkor talán lehet szó egyezségről – mondja indulatosan Giczi Pál.

Csalódottság és ingerültség

Az egyeztető tárgyalás sikertelensége után izzott a levegő a Győri úti üzem kapujában: az elmúlt hónapban sok-sok millió forinttal megrövidített gazdák és kereskedők képviselői csalódottan, egyszersmind mérhetetlenül ingerülten nyilatkoztak. „Milyen országban élünk, itt mindent lehet már?” „Miért kellett eladnia az Arago-érdekeltséghez tartozó Pick Szegednek a soproni marhavágót egy ingatlanforgalmazással foglalkozó, hárommillió forintos törzstőkével rendelkező fővárosi cégnek?” – ilyen és ehhez hasonló kérdések, megállapítások röpködtek a levegőben.
– Nekünk nyolcvanmillió forinttal tartozik a marhavágó, s egyáltalán nem tudjuk elfogadni azt az ajánlatot, hogy ennek csak hetven százalékát fizetik ki – jelentette ki Bolla Tibor, az egyik beszállító cég ügyvezetője.

Dolgozók állásidőn

A Soproni Marhavágó Kft. egyik új tulajdonosát, Temesvári Gábort külföldön sikerült elérnünk, aki annyit mondott: kérdéseinkkel forduljunk Márk Istvánhoz, a Soproni Marhavágó Kft. ügyvezetőjéhez. Az ajánlat elutasításával összefüggésben a soproni igazgató elmondta: a másik félnek szuverén joga, hogy azt elfogadja-e vagy sem. A tartozás oka különben a megfelelő forgótőke hiánya. A társaság jelenleg nem is folytat termelőtevékenységet, a dolgozók úgynevezett állásidőn vannak.
A marhavágó jövőjével kapcsolatos kérdéseinkre egyértelmű választ Márk István sem tudott adni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kortyolás a dűlők alján

A bor szociológiai lakmuszpapír, az életszínvonal jelzője. Olyan termék, amelyet fogyasztásakor nem… Tovább olvasom