Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Húsvétra készülnek a Míves Tojás Múzeumban

Megkezdődött a húsvéti készülődés a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban, ahol az intézmény munkatársai színes nagyheti programokra várják az érdeklődőket.
Nienhaus Rózsa, a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő múzeum vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ősi ünnep jegyében idén is átrendezik a gyűjtemény anyagát, hogy "új fényben tündököljön a látogatók előtt". Úgy vélte azonban, nemcsak ezért, hanem programjaikért is érdemes felkeresni a baranyai községet.

Virágvasárnap ifjúsági tojásfestő versenyt rendeznek azon 10-15 év közötti gyermekeknek, akik előzetesen beküldött pályaművei alapján meghívást kaptak egy tojásdíszítőkből álló nemzetközi zsűrit. A kevésbé ügyesek versenyen kívül ülhetnek asztalhoz és tanulhatnak tojást festeni a nagyhét minden napján, a "Hímes tojás szeretteinknek" program keretében szakértő kezek, neves tojásfestők segítik az alkotások születését.

Nem kell azonban mindenkinek okvetlenül elsajátítania a tojásfestés tudományát ahhoz, hogy díszített tojáshoz jusson, a látogatók kedvükre válogathatnak a múzeumban vásárolható szebbnél szebb hímesek, ajándéktárgyak közül.

A nagyhét napjain 10 és 17 óra között tojásfestő-bemutatókra, hétfőtől szerdáig tojáspatkolásra is sor kerül. Ekkor a közönség nemcsak a kiállított műtárgyakban gyönyörködhet, hanem nyomon követheti, hogyan válik egy közönséges tyúktojás igazi remekművé.

Húsvét hétfőn a Zengővárkonyi Népiegyüttes Húsvéti locsoló című néptáncos műsorával többször is köszönti a múzeum vendégeit.

Nienhaus Rózsa megjegyezte, hogy a múzeum programjainak látványa, hangulata sokak ünnepi készülődésének vált részévé az utóbbi években. Akik ellátogatnak Zengővárkonyba, megtudhatják, hogy a hímes tojás nemcsak a keresztényi feltámadás ünnepének, hanem a tavaszvárás, a természet megújulásának, az élet keletkezésének, a szerelem, a párválasztás jelképe is, s a tojásdíszítés valójában sokkal régebbi tevékenység, mint magának a húsvétnak az ünneplése.

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben, a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg az érdeklődők előtt, s mára több mint 20 országból mintegy 2000 kiállított és további 2500, raktárban őrzött darabbal büszkélkedhetnek. Az intézmény rendkívül népszerű, tavaly mintegy 12 ezer látogatója volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz egy panelházban Veszprémben

Kigyulladt egy raktárhelyiség szombat délután egy veszprémi panelházban, ég a szellőzőakna, a… Tovább olvasom