Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Huszadik születésnapját ünnepli az SZDSZ

Mutassuk meg Magyarországnak, hogy ismét számíthat az SZDSZ-re, a következő hónapokban új programot készítünk - jelentette ki Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a liberális párt alapításának 20. évfordulója alkalmából rendezett budapesti összejövetelen.
Kóka János, az előző pártelnök arra kérte tagjaikat, hogy lélekben is szakítsanak a tavasszal felbomlott piros-kék koalícióval. Az SZDSZ újonnan alapított díjával első alkalommal Göncz Árpád volt köztársasági elnököt tüntették ki.

Fényes buli címen hirdette meg születésnapi ünnepségét a Szabad Demokraták Szövetsége: 1988. november 13-án alakult át párttá a Szabad Kezdeményezések Hálózata nevű társadalmi szervezet 1128 alapító taggal a fővárosi Jurta színházban. A születésnapi ünnepségre meghívott körülbelül 1500 vendégnél jóval kevesebben jelentek meg a megemlékezés kezdetén.

Az SZDSZ volt a mozgalom, egy táborba gyűjtötte azokat, akik a múltra nemet, a jövőre igent mondtak - hangsúlyozta Fodor Gábor. A rendszerváltáskor az SZDSZ programja volt a legjobb - jelentette ki a párt elnöke, aki akkoriban még a Fidesz soraiban politizált. Fodor szerint az SZDSZ tudott legelőször új kérdéseket feltenni és új válaszokat adni. 1988-ban is fordulatot sürgettek, és most is a fordulat, az összefogás mellett állnak ki, hogy sikerüljön meghaladni a kétpárti gondolkodás és a gyűlölködés logikáját - mondta.

Magyarország bajban van, s újra szüksége van az SZDSZ-re, mert ismét a szabadság a tét - tette hozzá a párt elnöke, szabadelvű fordulatot sürgetve például a gazdaságpolitikában és a környezetvédelemben. Mutassuk meg Magyarországnak, hogy ismét számíthat az SZDSZ-re - jelentette ki Fodor. Ennek jegyében a következő hónapokban új programot készítenek az ország gondjainak megoldása érdekében, az SZDSZ rendszerváltó programjának, az úgynevezett Kék Könyv megjelenésének 20. évfordulójára.

Az SZDSZ akkor volt megkerülhetetlen, amikor akart valamit - jelentette ki Kóka János. Az előző pártelnök példaként említette az MSZP-vel közös kormánykoalíció idén tavaszi felbontását. Most lélekben is szakítani kell a piros-kék koalícióval, mert az SZDSZ nem lehet szocialista, csak kapitalista párt - mondta Kóka. Szerinte a bal- és a jobboldal is a szocializmust sírja vissza.

Az ünnepségen Kóka János köszöntötte a párt megelőző hét vezetőjét, akik közül az első elnök, Kis János nem tudott megjelenni az ünnepségen. Göncz Árpád volt köztársasági elnök is levélben küldte el üdvözletét. Az SZDSZ új díjat alapított, A liberális ember díját. A 20 évente átadható kitüntetés első díjazottja Göncz Árpád lett, akit dörfő tapssal ünnepeltek.

Olvasóink írták

 • 3. smalltown 2008. november 16. 01:39
  „remelem, valoban megujulnak, s ujra szamithatunk rajuk.
  boldog szuletesnapot!”
 • 2. KovácsPistike 2008. november 15. 22:25
  „Egyetlen egy Miatyánkot sem mondtak el életükben Horváth Ágnes, Kóka János, Kuncze Gábor, Horn Gábor, Fodor Gábor, stb. cuzammen az SZDSZ-esek.
  A nagy lenyúlásban inkább egymást marták.
  Kuncze gyáván elinalt pártja éléről, nem merte felvállalni arcát a tömegek undorához.”
 • 1. TELSTAR 2008. november 15. 21:26
  „Na csak ezektől mentse meg egyszer a Jóisten ezt a szerencsétlen országot...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ökojárművek Miskolcon

Nincs károsanyag-kibocsátás és az üzemeltetés szinte fillérekből megoldható. Az energiaárak… Tovább olvasom