Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Idegen test a nyelőcsőben

A nyelőcső elzáródása viszonylag ritkán fordul elő a kutyáknál és diagnosztikája sem túl egyszerű.

A nagy testű kutya gond nélkül szétrág egy gumisünit vagy egy teniszlabdát, ezért nekik nem célszerű ilyet vásárolni, mivel egy nagyobb műanyag vagy gumidarab lenyelése komoly vagy akár végzetes következményekkel is járhat az állat számára. Hasonló veszélyt jelent például a kis testű kutyáknál a kavics vagy a barackmag lenyelése is, de a túl nagy mennyiségben fogyasztott csont vagy egy nagyobb darab, például csigolyacsont lenyelése is okozhat bélelzáródást.

Nem egyszerű a diagnózis

A nyelőcső elzáródása viszonylag ritka kutyánál és diagnosztikája sem túl egyszerű. A nyelőcsőben a lenyelt képletek megakadhatnak a mellkas bejárata előtt, a szív felett vagy a rekeszizmon való áthaladásnál. Ezek a helyek a nyelőcső természetes szűkületei. Ritkán előfordul, hogy magát a nyelőcsövet nyomja kívülről daganat vagy fiatal kutyánk olyan veleszületett betegségben szenved, amelynél egy szalag fűzi le a nyelőcsövet. Ilyenkor, bár a tünetek hasonlóak, az elzáródást nem idegen képlet okozza. Erre gyanakodhatunk, ha az állat eszik vagy iszik és azt 1–2 percen belül változatlan formában hányja ki, vagy annak ellenére, hogy nagyon kevés ételt vesz magához, azt akár egy nap múlva is változatlan formában hányja ki, vagyis úgy, hogy az nincs gyomorsavval átitatva. Ezeknél az eseteknél tudnunk kell azonban, hogy folyadék átszivároghat a szűkületen anélkül, hogy azt visszaöklendezné az állat, ha kellően kis mennyiséget fogyasztott egyszerre.

Röntgen és endoszkóp

A nyelőcső elzáródását többféleképpen lehet diagnosztizálni. Legjobb módszer a nyelőcső röntgen-kontrasztvizsgálata, amihez a kutyát még bódítani sem kell. Mivel csak a csontnak és a fémnek van röntgenárnyéka, ezért a különböző gumi- és műanyagdarabok a röntgen számára csak a kontrasztanyag segítségével jeleníthetők meg. Néhány esetben szonda vagy endoszkóp nyelőcsőbe helyezése is közelebb visz a diagnózishoz, bár ezek használatához már el kell bódítani az állatot.

Az eltávolítással nem várhatunk

A nyelőcsőben elhelyezkedő idegen testek eltávolításával semmiképpen sem szabad várni, mert ahogy a nyelőcső nyálkahártyája ráfeszül az idegen testre keringési zavar lép fel, melynek következtében a nyelőcső előbb-utóbb kilyukad, ami az állat halálához vezet. A leggyakoribb megoldás, hogy egyszerűen továbbtoljuk az idegen testet a gyomorba. Ez a beavatkozás azonban nem veszélytelen, mivel eközben is sérülhet a nyelőcső, melyet újabb kontrasztvizsgálattal tudunk kontrollálni. Léteznek olyan endoszkópok, amelyek már manipulátorral felszereltek, de a nyelőcsőben meglehetősen kicsi a hely, ezért az eltávolítás bonyolult. A nyelőcsövet műtéti szempontból a mellkas megnyitásával lehet megközelíteni. Ilyenkor az állatot lélegeztetni kell, és ha a nyelőcső megnyitásánál akár egy kis váladék is a mellüregbe jut, az  állat halálát is okozhatja. A mellkasi műtétek nagyon komoly felkészültséget és nagyon korszerű technikát igényelnek, emiatt költségei nagyon magasak.

Dr. Parcsami András Igazgatásügyi és járványügyi szakállatorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprusi hangulatok Sopronban

Ciprusi hangulatok címmel nyílt látványos kiállítás a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális… Tovább olvasom