Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Ideges hangulat a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 0,66 százalékkal csökkent, 22 ezer 68 ponton zárt pénteken.
Az előző heti csaknem 10 százalékos zuhanás után a múlt héten már árnyaltabb volt a kép, voltak erősödő napok is. Az elmúlt három hét alatt azonban a május 5-i 25 ezer 416 pontos történelmi csúcsról az idei mélypontot jelentő 20 ezer 902 pontot is érintette a BUX. Ez összesen mintegy 4500 pontos, 17,8 százalékos visszaesés.

A piaci elemzők külső hatásokkal magyarázzák a tőkekivonást, és éppen emiatt törékenynek ítélik a fundamentálisan már jogosnak tartott pozitív korrekciót. Általános vélekedés a piacon az is, hogy a héten nyilvánosságra kerülő kormányprogram kedvező hatása – amennyiben megfelel a piaci elvárásoknak – csak kismértékben ellensúlyozza majd a külföldi negatív tényezőket.

A forgalom a múlt héten is magas volt, 211,9 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 166,31 milliárd forint értékben születtek üzletek. A vezető részvények a Mol kivételével gyengüléssel zárták a hetet.
A Mol 2,06 százalékkal erősödött, 22 ezer forinton zárt pénteken, forgalma 65,6 milliárd forint volt, ami a teljes részvénypiaci forgalom 30,97 százaléka.

Az OTP-részvények ára 1,13 százalékkal 7240 forintra csökkent, a bankpapírral 87,92 milliárd forint értékben kereskedtek, ez az összforgalom 41,49 százalékát tette ki. A bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor a múlt héten újságírók előtt kijelentette, hogy a következő hetekben megvalósulhat néhány akvizíció a bank által vizsgált országokban, Oroszországban, Ukrajnában vagy Szerbiában. A kedvezőtlen piaci hangulatban azonban nem volt érezhető a jó hír pozitív hatása az OTP árfolyamára.

A Richter 1,64 százalékos gyengüléssel, 42 ezer forinton zárta a hetet, forgalma 23,43 milliárd forint volt, a teljes forgalom 11,05 százaléka. A Richter a múlt héten bejelentette, hogy fejlesztési és hatóanyag-szállítási együttműködési megállapodást írt alá az amerikai Repros Thera-
peutics gyógyszervállalattal. A szerződés értelmében a Richter fejleszti és szállítja a hatóanyagot a Repros egyik szabadalmaztatott készítményéhez, amelynek fejlesztése jelenleg Klinikai 2. fázisban van. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 0,77 százalékkal erősödött, 28 ezer 820 forintra emelkedett az árfolyama. A papír heti forgalma 7,08 milliárd forintot ért el, ez a teljes részvénypiaci adásvétel 3,34 százaléka.
A Magyar Telekom-részvények ára 4,39 százalékkal 871 forintra csökkent, a BorsodChem-részvények ára 1,63 százalékkal 2365 forintra emelkedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párhuzamos naplók: gyermeknapra

Átlagos a május végi ünnep ott, ahol minden egyes nap gyermeknap – mint az ásotthalmi Lajos, a… Tovább olvasom