Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Idejét múlt-e a nőnap?

Március 8-a a Nemzetközi Nőnap, amelynek eredete a dolgozó nők jogaihoz fűződik.

1910 augusztusában, Koppenhágában Clara Zetkin javaslatára határozták el, hogy Nemzetközi Nőnapot tartanak március 8-án annak emlékére, hogy 1857. március 8-án New Yorkban 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és munkaidő csökkentésért.

A nőnap eleinte a dolgozó nők szolidaritásának ünnepe volt, amelyen elsősorban a választójogért, a munkához való jogért, az egyenlő munkáért egyenlő bérért léptek harcba. Mára egész Európában, az amerikai kontinensen, de Kínában és Indiában is a nők köszöntésére használják e napot.

Vannak azonban, akik mára már idejétmúltnak tartják a nőnapot, a létrejöttével kapcsolatos előzmények miatt, mások úgy vélik, a kommunizmus egyik csökevénye csupán. Ám voltaképpen mégiscsak jó, hogy van a naptárban egy ilyen nap, amelyik arra figyelmezteti a férfiakat: hajtsanak fejet a feleségek, az anyák, a nagymamák és egyáltalán, minden nő előtt. Mondják el nekik – legalább évente egyszer – őszintén, hogy nélkülük mennyivel szürkébb lenne az életünk, hogy jólesik megcsókolni, megsimogatni őket. 

 A szocialista gyakorlatban megszokott szegfűs ünneplések szerencsére mára már elmaradtak. Szerencsére, mert annakidején ez sem a nőnek szólt elsősorban, s a legtöbbször a férfiak tivornyázásáról volt szó olyankor is.

A nők azonban legtöbben ma is azt várják ettől az ünneptől, hogy egyszer majd ugyanúgy megbecsülik munkájukat, mint férfitársaikét. Talán idén egysser már valóra válhatna ez a vágyunk is, nekünk, nőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érelmeszesedés megállítható!

Az érelmeszesedés kis zsírcsíkok lerakódásával kezdődik az érfalban. Minél betegebb, annál kevesebb… Tovább olvasom