Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Idén is Hunniális az Ópusztaszeren

Az idén hetedik alkalommal rendezik meg a Hunniálist június 28-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, nemzetünk szülőhelyén.
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark az egyetlen olyan kiállítóhely az országban, amely a honfoglalás emlékét őrzi. A Hunniális tiszteletadás honfoglaló őseinknek, ugyanakkor felszabadult hangulatú kötetlen szórakozás, majális. Az idén a hagsúly a látványos nomád lovas programokra tevődik és a látogatók is bekapcsolódhtnk z eseményekbe, ha kedvük tartja. Az ünnepség eseményei három helyszínen zajlanak: a dísztéren, a nomád faluban és a lovaspályán.

A Hunniális ünnepélyes megnyitója a zászlódíszbe öltözött dísztéren, az Árpád szobor előtt kezdődik, ahova 10 órakor érkeznek a lovasok fergeteges vágtában a monostordombról. A köszöntő után gólyalábasok vezetik a vendégsereget a jurtákkal körbevett nomád faluba, ahol őseint 11 évszázaddal ezelőtti nomád világát idézik. A műhelyekben ősi mesterségekkel ismerkedhetnek és ki is próbálhatják azokat. A gyermekeket bábjáték és ügyességi versenyek szórakoztatják. Az ifjúságra vár a palánkvár megostromlása. A falu népe elkísérheti a lovasokat a harcmezőre, ahol lehet majd lovagolni, kopját vetni, íjazni is. Délidőben nomád ételekkel kínálják a vendéget. Az események csúcspontja a délután 3 órakor kezdődő Szeri Haditorna, ahol a Szer-Bajnoka címért folyik majd a küzdelem. Az egész napos programot a Szer-Bajnoka díjátadás, a lovasok színpompás felvonulása, majd a Hadak Ura tiszteletére a forgó sárkányra kilőtt nyílzápor fejezi be.

A lovas programok mellett az Emlékpark kínálja a Feszty-körkép megtekintését, 32 állandó kiállítást. A művészet kedvelőinek ajánlják Kohán György, az Alföld nagy festőjének életművét átfogó emlékkiállítását. A kicsiknek gyermekjátszóteret, erdei tornapályát és sportpályát, horgászatot, vagy nyugalmas sétát az erdei ösvényen.
A Hunniális napján az Emlékpark normál belépőárakkal üzemel és kínálja számtalan programját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokszínű művésztelep

Hétfőn  megnyílt Győrött a 35. nemzetközi művésztelep. A háromhetes programra tizenkét művészt… Tovább olvasom