Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Idén is sokba kerül a tanévkezdés

Idén is több tízezer forintba kerül az iskolakezdés: a tankönyvek több mint hat százalékkal drágulnak, és nem lettek olcsóbbak a tanszerek sem. Egy jobb hátizsák 6-8 ezer forintba kerül, és a sportfelszerelést sem lehet olcsón megúszni.
Idén ősszel csaknem 1,4 millió diák ül iskolapadba, összesen több mint 20 ezerrel kevesebben, mint tavaly.

Az idei vakáció augusztus 31-én, vasárnap ér véget. Szeptember elsején csaknem 1,4 millió diák ül újra iskolapadba; ebből 795 ezren általános iskolába, 569 ezren középiskolába mennek. Az általános iskolákban 101 ezer, a gimnáziumokban 43 ezer 300, a szakközépiskolákban 46 ezer 300, a szakiskolákban 31 ezer 700, a speciális szakiskolákban 2 ezer 800 elsős tanul ősztől. A 2008-/2009-es tanév 181 napból áll, az első félév január 16-án ér véget. Szeptember elsejével nemcsak a diákok, de 78 ezer általános iskolai, illetve 49 ezer középiskolai pedagógus számára is megkezdődik a tanév - derül ki az oktatási tárca tájékoztatójából.

A minisztérium közlése szerint a tankönyvek átlagosan 6,5 százalékkal kerülnek majd többe az idén. Az előző tanévben körülbelül 5 ezer forintba került az alsósok, 10 ezerbe a felsőbb évesek tankönyvcsomagja, de volt, hogy egyes évfolyamokon 15-20 ezer forintot is elkértek a könyvekért. A szaktárca idén nem vállalkozott a becslésre; annyit közölt, hogy minden iskola a saját pedagógiai programja alapján választja ki a tankönyveket, és ez különböző csomagokat, illetve eltérő árakat eredményez. Az összeállításnál egyébként a tanároknak figyelembe kell venniük, hogy az első négy évfolyamon tanuló diákoknak nem lehet három kilónál nehezebb a táskájuk.

Az ingyenes tankönyvellátáshoz biztosított normatíva a tavalyihoz hasonlóan 10 ezer forint, emellett fejenként ezer forintot lehet igényelni általános tankönyvtámogatás címén. Erre összesen 6,3 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben. Az előírások szerint az kaphat ingyen tankönyvet, aki tartósan beteg, fogyatékos, komoly tanulási zavarai vannak, három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. A tavaly őszi becslések szerint összesen ez több mint 517 ezer diákot érint. Az utóbbi években egyébként már tekintélyes mennyiségű tankönyv, atlasz, és szótár halmozódhatott fel az iskolai könyvtárakban is, amit a gyerekek ingyen kölcsönözhetnek ki egész évre.

A nagy hazai áruházláncok már elindították iskolakezdési akcióikat. A július végétől szeptember elejéig tartó időszakban sokan keresik az elsősök, illetve második osztályosok számára összeállított kezdőcsomagokat. Ezek általában 1500-2000 forint között mozognak - mondta el Gillemot Katalin, az Auchan szóvivője. A legolcsóbb termék valószínűleg a sima A5-ös füzet, ez már 19-25 forintért megtalálható. A spirálfüzetet 79-99 forintért árulják, golyós- vagy filctollat már 100 forint körül találni; a tolltartók 300 forinttól felfelé kezdődnek. A nagy hipermarketekben viszonylag széles a kínálat hátizsákokból: a Független Hírügynökség által megkérdezett két legnagyobb lánc üzleteiben legalább 10-12 félét árulnak. Van, ahol már 2000-2500 forintért kapni olyan hátizsákot, ami iskolatáskának is megfelel, de egyre elterjedtebbek az ergonómialig kialakított, vagyis a gyerekek gerincét kímélő változatok is. Ezek az egyik áruházban már 5 ezer forinttól megtalálhatóak, míg a másikban körülbelül 7 ezer forintba kerülnek. A márkás, divatos táskákért pedig 10 ezret is elkérnek.

Az első "roham" augusztus második hétvégéjén várható, hisz az emberek többsége ilyenkor már megkapta a fizetését, és igyekszik letudni a nagyobb kiadással járó beruházásokat. Az előrelátó szülők ilyenkor veszik meg a táskát, a füzetek és írószerek nagy részét. Van azonban egy második hullám is, szeptember első napjaiban. Ilyenkor többnyire azok vásárolnak, akik az első körben elfelejtettek beszerezni valamit - mondta Hackl Mónika, a Tesco szóvivője.

Olvasóink írták

 • 8. SP 2008. augusztus 05. 14:35
  „Szívesen olvasnék Kiss-Rigó úrral készült riportot a DM oldalain:
  A 2 milliárdból, amit Gyulán elkölteni nem is tart luxusnak, jut-e a szegény diákoknak segítség az iskola kezdéshez.”
 • 7. Safranek 2008. augusztus 05. 14:05
  „Csak annyit tennék hozzá, hogy a nyomdáknak NEM FELTÉTLENÜL AZ ISKOLAI TANKÖNYVEKEN KELLENE MEGSZEDNI MAGUKAT!
  Akkor mindenki ki tudná fizetni és nem kellene tankönyvtámogatásért sorban állni.
  A polgármesternek nem fizetett hirdetésekben kellene bizonygatnia, hogy Szeged az ő "zseniális" vezetése alatt mennyire fejlődik.
  Vegyék már észre ezek a ... (mindenki azt gondol ide, amit akar)
  hogy a SZÁMLÁIKAT NE M TUDJÁK KIFIZETNI AZ EMEBEREK!
  Jó esetben.
  VANNAK, AKIK ÉHEZNEK.
  Amíg nem történik a saját házuk táján kézzelfogható változás (pl. nem jár hivatali autó, utazási költségtérítés stb.) addig az egész
  FABOTKÁT SEM ÉR!”
 • 6. lilik 2008. augusztus 05. 13:17
  „Alpusz! Az iskolai felszerelést kérd a 6 éve népet kizsigerelő, folyamatosan hazudozó gazember kommunista haverjaidtól.Botka elvtársad biztos nem fog adni,mert ő a választásokkor ígért KETTŐ TISZA-HÍD-ra gyűjt”
 • 5. aplusz 2008. augusztus 05. 13:06
  „a fidelitas miért nem iskolai felszerelést osztogat?”
 • 4. DI 2008. augusztus 05. 12:40
  „Mi van a megemelt családi pótlékkal iskola kezdés elött?”
 • 3. India, Pakisztán 2008. augusztus 05. 12:31
  „SP!
  Jelenleg a szülők sem találnak munkát, a gyereknek ki adna.
  Emlékszem én az MG munkákra, szünidei melókra...nem sok haszna volt a munkaadónak rajtam, ma pedig ez számít.
  8. után 1 hónapot dolgoztam, 500 ft-ot kaptam. Napi 20 ft-ot vittem el ebédre, reggelire. A 20 nap alatt 100 ft-ot kerestem!!!! 5 liter COCA COLA -t tudtam venni 20 nap munkából. A drága MASZEK megtanította velem, hogy a munkaadó át fog verni ha törik ha szakad, akármilyen rendszer van.

  Az igazi megoldás a betétes tk lenne, ami jó állapotú, azt vegyék vissza és olcsóbban is lehessen venni használt tk-t, albumot.”
 • 2. hu 2008. augusztus 05. 08:49
  „mondtam a gyereknek: bukjál meg,és nem kell mindenből újat venni. szótfogadott :))”
 • 1. SP 2008. augusztus 05. 08:47
  „Az "átkosban" sok gyerek nyáron legalább 1 hónapot dolgozott iskola által szervezett nyári táborokban, vagy konzervgyárban mezőgazdaságban stb.
  A játékos, a koruknak megfelelő munkát, feladatokat a gyerekek(úttörők) szórakozva teljesítették.
  Anyagilag hasznos volt, mert segítették a szülőket a tanévkezdés terheinek csökkentésében, pedagógiailag a munkára neveléstben volt hasznos , ami most igen fontos lenne. Nem tartották az emberek a markukat segélyért, ami szintén divattá vált, nemcsak roma körökben. A szomszédom gyermeke pl. egész nap a számítógépes találat játékot dübörögteti éjfélig, pedig fizikai erőben vetekszik egy bírkozóval. Szólni sem lehet mert a "jóapja" verekedő huligántipus.Bátrabban kellene az unatkozó gyerekeket dolgoztatni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmentették a halott anya magzatát

Több órás megfeszített munkával megmentették az Országos Mentőszolgálat munkatársai a hétfőn kora… Tovább olvasom