Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Idén is védőoltást kapnak a budapesti hajléktalanok

Influenza, tüdőgyulladás és hepatitis elleni védőoltást kapnak idén is a fővárosi hajléktalanok. Az orvosok és szociális munkások az átmeneti szállókon, éjjeli és nappali menedékhelyeken keresik fel az embereket, hogy megelőzzék a járványokat.
A hirtelen jött hideg és havazás ellenére egyébként még nem ugrott meg a forgalom azokban a központokban, ahol a fedél nélkül élők háziorvosi szolgáltatást kaphatnak.

Az idei tél már az ötödik, amikor beoltják a fővárosi hajléktalanokat - az influenza, a fertőző tüdőgyulladás, illetve a Hepatitis A és B (fertőző májgyulladás) elleni kombinált védőoltásokat kapják meg. A Budapesti Módszertani Szociális Központ (BMSZKI) orvosai 300 embernek már beadták a vakcinákat, de még nem tudják, hányan lesznek az új jelentkezők. A korábbi évekhez képest idén több hajléktalan kérte ugyanis az influenza elleni védettséget. A szakemberek abban bíznak, hogy legalább 500 embert be tudnak majd oltani, de ez a támogatásoktól is függ. Az influenza elleni vakcinákat ingyen kapták az ÁNTSZ-től, de a többit pályázati pénzekből fizetik. Ha több jelentkező lenne, mint ahány vakcinára futja a pénzből, akkor új támogatási formákat kell találniuk, hogy mindenkit beolthassanak - mondta a Független Hírügynökségnek Pálvölgyi Gabriella, a BMSZKI háziorvosi szolgálatának vezetője.

A prevenciós akciót idén is átmeneti szállókon, éjjeli és nappali menedékhelyeken hirdetik meg. Az oda betérő hajléktalanok ezeken a helyeken jelentkezhetnek az oltásokra, de az utcai szociális munkások is próbálják rávenni a szabad ég alatt élőket, hogy előzzék meg a bajt. A fedél nélkül élő emberek többsége komoly egészségügyi problémákkal küzd, és a hidegben a szervezetük még jobban legyengül. Emiatt sokkal könnyebben elkaphatják és átadhatják a különböző fertőző betegségeket.

A hirtelen jött zimankó és a havazás miatt még nem tapasztaltak forgalomnövekedést a BMSZKI Hajléktalan Háziorvosi Szolgálatán. A szakemberek napi 1-2 esettel találkoznak, mert az utcai szociális munkások még nem visznek be hozzájuk tömegével kihűlt vagy átfagyott embereket. Pálvölgyi Gabiella szerint ennek az lehet az oka, hogy akik meg tudták húzni magukat valahol, még nincsenek olyan rossz egészségi állapotban, hogy elfogadnák a segítséget. Ha tehát a szociális munkások megpróbálnak közbelépni, sok hajléktalan még nem egyezik bele abba, hogy orvoshoz szállítsák.

A fővárosban a BMSZKI-n kívül még három helyen működik 24 órás ellátószolgálat, de úgy tudni, hogy egyelőre egyik központban sincs az ilyenkor szokásosnál nagyobb forgalom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony céllal műsoros CD-t készítettek Székesfehérváron

Jótékonysági akciókat indít Székesfehérváron a Püspökség és a Vörösmarty Színház. Újabb műsoros CD-t… Tovább olvasom