Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Idén sem nyitott meg kapuit az orfűi strand

Idén sem nyitott ki egyelőre az orfűi strand, amely egyébként Európa legnagyobb medencéjével rendelkezik. A strand kálváriája tavaly kezdődött.
A pécsi tó vizének nagy részét 2006 őszén ugyanis leengedték, mert az önkormányzat a tó köré egy sétányt építetett. A munkálatokat pedig csak alacsony vízállásnál tudták elvégezni. Abban bíztak, hogy a csapadék majd feltölti a tavat, de nem így történt. A strandot is ezért nem lehetett kinyitni. Az egyik statisztikai vélemény szerint, ha a tó mellett lévő medencét feltöltik vízzel, kidőlhet a fala. Azt ugyanis a pécsi tó vize ellensúlyozta volna.

Tavaly két szakértő is vizsgálta a medence állapotát. A gondot a medence támfala okozta. Azt ugyanis a pécsi tó vizének kellett volna ellensúlyoznia, de mivel azt a sétány építése miatt leengedték, ezért nem volt, ami megtartsa. Az egyik szakértő szerint életveszélyes lett volna a strandot kinyitni. A másik viszont másként ítélte meg. Ezért az önkormányzat és a strand üzemeltetője feltöltötték a medencét. De 7 nap múlva be is kellett zárni a strandot. A 12 ezer köbméteres medence falának repedésein naponta 800 köbméter víz folyt el.

Idén egy falat építettek mellé támasztékul. A támfalat megerősítették, a medence falán lévő repedéseket befalazták. A víz azonban így is szivárog. A strand kezelője nem akart az ügyben nyilatkozni. Telefonon azt mondta a támfal biztonságosságát egyelőre vizsgálják, ezután keresnek majd olyan vállalkozókat, aki szívesen üzemeltetnék a strandot. Úgy tudjuk egyelőre nincs ilyen, ezért lehet, hogy idén nem lehet majd fürdeni Európa legnagyobb medencéjében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hadtörténeti vetélkedőt szervez a Honvédelmi Minisztérium

A Reneszánsz Év alkalmából szervez országos hadtörténeti vetélkedőt a Honvédelmi Minisztérium (HM)… Tovább olvasom